18 / 04 / 2024

Geleceğin şehirleri görenleri şaşırtıyor!

Geleceğin şehirleri görenleri şaşırtıyor!

Mimarlar, altı konser merkezi, üstü apartman gibi alternatif yaşam projelerini hayata geçiriyor



Bazı ise alternatif projelerinde ya annesinin hayalindeki evden esinleniyor ya da babasının hastalığına ithaf edilen bir klinik tasarlıyor.

Artık bir projenin ilginç mimari öğelerle şekillendirilmesi için şehrin en eski yapısı ya da en önemli projesi olması gerekmiyor. Bazen bir sıradan bir apartman projesi de şehrin en önemli kültürel miraslarından biri haline gelebiliyor. Hatta kültürel ve sosyal yaşam hayatımızın o kadar içine giriyor ki alt katı şehrin en önemli kültürel değerlerini temsil edecek bir konser salonu üst katı ise apartman dairesine dönüştürülebiliyor. Aynı şekilde alışveriş merkezi, konut ve hatta hastane projeleri de aynı çatıda birleştirilebiliyor. Tasarımlarda ise yine alternatifler dikkat çekiyor. Üstü bir buz dağını andıran Elbe Nehri üzerindeki projenin altı ise sıradan bir kültür merkezi şeklinde projelendirildi.

Deneyimlerinden şekillendi
Mimarların bir başka alternatif projeleri ise günlük hayatlarında yaşadıkları deneyimlerle şekil buluyor. Costa Ricalı mimar Benjamin Garcia Saxe annesinin hayal ettiği çatısı açık bambudan evi alternatif yaşam projelerinden biri olarak hayata geçiriyor. Evin tamanını bambudan yapıp kötü hava koşulları için ise şemsiye şeklinde portataif bir çatıyı projeye ekliyor. Aynı şekilde dünyaca ünlü mimar Frank Gehry ise ABD'li bir klinikten kendisine gelen teklifi 30 yıl önce vefat eden babasının Alzheimer hastalığına ithaf ederek "beyin hastalıklarının daha derin araştırılacağı bir araştırma merkezi olarak kullanılması" gerekçesiyle hazırlıyor

Elbe Nehri üzerinde kültür şoku
Almanya'nın kültür ve sanat hayatının en geliştiği şehirlerinden Hamburg'da Elbe Nehri üzerinde projelendirilen 'Elbphilharmonie' konser salonu şehrin kültürel mimarisine de katkı sağlayacak projelerden biri olacak. 37 metre yüksekliği ile bile şehrin manzarasına 360 derece panoramik manzaraya sahip proje sadece alt katı konser salonu olarak kullanılmasına karşın 45 özel apartman dairesi ile alternatif bir anlayış yaratacak. Konser salonu ve apartman dairelerini birbirinden ayırmak için ise dairelerin dış cepheleri cam ile kaplandı. Bunun yanı sıra projenin en ilgi çekici hatlarında birini ise iniş çıkışlı çatısı oluşturuyor. Proje 440 milyon euro yatırımla yapılacak.

Annesinin hayalinden esinlendi, çatısı şemsiyeli püfür püfür `bambu ev' yaptı
Renkli görüntüleri ile akıllarda kalan Costa Rica sahilleri bambudan yapılan deyim yerindeyse `püfür püfür' bir projeye de ev sahipliği yapmayı planlıyor. Rogers Stirk Harbour + Partners Mimarlık'tan , Benjamin Garcia Saxe tarafından yapılan projenin en önemli özelliği ise tamamen banbudan yapılması. Annesinin kalıcı bir bambu evde yaşama isteğinden yola çıkan mimar üstü açık bir evde uyuma hayalini gerçeğe dönüştüren bu projeyi çıkardı. Projenin en karakteristik özelliklerinden biri kötü hava şartlarına karşı şemsiye benzeri portatif bir çatısının bulunması.

İtalyan karması Bergamo'da...
New York merkezli Asymptote Mimarlık, İtalya'nın güneyindeki tarihi Bergamo şehri için çizdiği proje 100 bin metrekarelik bir kiralanabilir alana sahip bir. Bir tarafta kubbeli çatısı diğer tarafta da gemi kabinini andıran mimarisi ile dikkat çeken proje alışveriş merkezi hastane, otel gibi birbiri ile entegre edilebilir birkaç projeden meydana geliyor. Mimari olarak dinamik bir bakış açısının yansıtıldığı projede beyaz renk temel alındı. Özellikle çatılarda kullanılan beyaz renk alışveriş merkezi bölümünde ise insanların sanal bir ortamda alışveriş yapmaması için camdan yapıldı. Projede amfitiyatrolar ve kafeler ile de açık alanlara yer verildi.

Gehry şimdi de metalden hastane yaptı
Ünlü mimar Frank Gehry, ilginç mimari projelerini bazen bir kültür merkezinde bazen ise bir müzede ortaya koyuyordu. Şimdi ise bir klinik için aynı ilginç tasarımlarından birini hazırladı. ABD'li ünlü Cleveland Clinic için metal formlardan bir tasarım hazırlayan Gehry'nin projesi beyin hastalıkları araştırma merkezi olarak görev yapacak. Babasını 30 yıl önce Alzheimer hastalığı nedeniyle kaybetmesi nedeniyle Gehry proje ile özel olarak ilgilendi. Ancak projeye başlamadan önce bir şartı vardı. Projenin yatırımcısına beyin hastalıklarında derinlemesine araştırma yapılırsa bu projeyi seve seve yapabileceğini söyledi. Böylece sadece bir projeyi tasarlamaktan çok işin hem sosyal tarafına da dikkat çekti hem de babasının anısını yaşatabileceği bir hastane proöesine de imza atmış oldu.
Dilek Taş/Sabah Emlak


Geri Dön