24 / 04 / 2024

Gelecekte inşa edilecek binalar nasıl olacak?

Gelecekte inşa edilecek binalar nasıl olacak?

Pandemi ve depremle birlikte sosyal hayatı etkileyen birçok etken konut tasarımındaki beklentileri değiştirdi. Peki, gelecekte bizleri nasıl bina tasarımları bekliyor?



Sosyal yaşamdan çalışma düzenine kadar birçok konuda hayatı etkileyen koronavirüs ve sıklıkla meydana gelen depremler konutlardaki beklentileri değiştirdi.

Milliyet'te yer alan habere göre; İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burkay Pasin, Öğretim Gleri Michael Edward Young ve Şeref Alpago; sürgülü (raylı) duvar sistemi ve “Ortak ofis” gibi kavramlarını anlattı. 

Gelecekte inşa edilecek binalar nasıl olacak?

Dönüşen alanlar 

İşlevsellik, estetik ve dayanıklılık bir arada olmalı”  anlayışını savunan Pasin, “Örneğin, binadaki duvarların olası bir yıkım anında nereye doğru ya da nasıl yıkılabileceği bile, bir planlama konusu. Tüm bunlar, mimari yönden değişimi de beraberinde getirebilir” ifadelerini kullandı. Ofislerin evlere taşındığını belirten Young ise, “Ortak ofis kavramı oldukça ilgi toplamaya başladı. Siz istediğiniz zaman buraya gelip toplantı yapabiliyorsunuz ya da tek başınıza çalışabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Evde geçirilen sürede yaşanan zorluklara değinen Alpago da, “Mevcut alanda ayrı ayrı bölümler oluşturabilmek için otellerdeki gibi evlere de sürgülü (raylı) duvarlar yapmak mümkün. Hijyen açısından da apartmanın dışında yapabileceğimiz çelik asansörler, hem kolaylıkla hava alabilir hem de kullanışlı olabilir. Bir diğer konu da açık alan ihtiyacının artması. Örneğin, yeni yapılan binalarda, 3-4 daireye özel ortak teraslar da kullanılabilir” dedi.

Konut tasarımı ve mimarisinde Kovid-19 değişimi!


Geri Dön