26 / 04 / 2024

Gemlik'te çoğunluğun talebi yerinde dönüşüm!

Gemlik'te çoğunluğun talebi yerinde dönüşüm!

Kanun Hükmünde Kararname ile taşınma kararı alınan Gemlik’te kent merkezindekiler değeri düşmeden evlerini satmak istiyor. Gemliklilerin birçoğu deniz kenarındaki evlerini terk etmek istemediklerini aktarıyorlar.




Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre,  Gemlik’te geçtiğimiz günlerde yayımlanan KHK ile başlayan taşınma tartışması, aslında 17 Ağustos 1999’daki deprem felaketine kadar uzanıyor.

 

17 Ağustos’un ardından Marmara Bölgesi’nde yapılan etüt çalışmalarında Gemlik İlçesi’nin deprem açısından en riskli yerleşim alanlarından biri olduğu kanısına varılmıştı. Şehrin altından geçen fay hattının kırılması durumunda, 30 yıl önce balçık zemin üzerinde inşa edilen çürük binaların felakete davet niteliğinde olduğu ortaya konulmuştu.  

 

Gemlik'te olası bir felaketin yaşanmaması adına KHK’nın Geçici 25. maddesiyle, sahildeki yapı yoğunluğunun sağlam zeminli üst kesimlere taşınması kararı verildi. 

 

Gemlik bölgesinde, yıkılan binaların yerine Cumhuriyet Mahallesi’nin üst kısmındaki 300 hektarlık vasıfsız araziye yeni konutların yapılması. Yıkılacak binaların yerine yeşil alan, park ve sosyal donatı alanlarının yapılacağı söyleniyor. 

 

Gemlik’in en hareketli bölgesi İstiklal Caddesi. Caddede ilçenin ilk resmi emlakçısı Fahrettin Minare’nin kapısını çalıyoruz. KHK sonrası insanların dairesini satmaya çalıştığını anlatıyor; “Dün 10 kişi satılık ilanı için müracaat etti. İnsanlar kent merkezindeki evlerinin değeri düşmeden bir an önce satmak istiyor. Taşınma işleri başladığında binaların değeri en az yüzde 25 azalır. Son 1 haftadır insanlarla konuşuyoruz. Çoğunluk merkezdeki deniz manzaralı evini bırakıp, tepelik alana yerleşmek istemiyor. Genel talep yerinde dönüşüm ve 5 kat imar izni. Gemlik’in altı balçık ve eski binalar güvenilir değil. Vatandaş durumun farkında ancak taşınmak yerine farklı projeler üretilmesinden yana...”
 


Geri Dön