19 / 04 / 2024

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, aile evini denizcilik merkezi yaptı!

 Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, aile evini denizcilik merkezi yaptı!

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İzmir Bornova’daki bir dönem ailesinin de yaşadığı tarihi evi Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ne dönüştürdü



Haftada iki gün ziyarete açık olacak merkezde Arkas'ın özel olarak yaptırdığı ve yurtdışından getirttiği gemi maketlerinin yanında kişisel koleksiyonundan tablolar ve gemi antikaları sergileniyor.


Lucien Arkas’ın 30 yılı aşkın süredir topladığı gemi maketleri, tablolar ve gemi antikalarından oluşan koleksiyonunun bir bölümünün sergileneceği Arkas Deniz Tarihi Merkezi açıldı.


Merkezde 89 gemi maketi, 126 parça gemi antikası ve 67 tablo yer alıyor. Merkezin tamamında sergilenen gemi maketleri  M.Ö. 1000 yılından başlayarak, 20.yy’a kadar gidiyor.


Üç katlı merkez   


Üç kattan oluşan merkezin 1. katında ziyaretçileri dev bir miyar pusulalı dümen dolabı karşılıyor. Bandırma vapuru, Savanarona yatı gibi Türk gemilerinin yanı sıra Kristof Kolomb’un kaşif gemileride bu katta yer alıyor.


İkinci katta bulunan 17. Yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar uzanan geniş yelpazede görülecek gemi maketleri ise denizciliğin tarihsel gelişimini ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.


Merkezin zemin katında da gemi antikaları ve savaş gemilerinin de olduğu özel bir bölüm bulunuyor.


400 gemi maketi var, 89'u sergileniyor


Açılıştan önce görüşlerini paylaşan Lucien Arkas, Deniz Tarihi Merkezi'ne çevirdikleri Bornova'daki tarihi evin 1850 yılında yapıldığını, 1994 yılında ise kendi aileleri tarafından satın alındığını söyledi.


Uzun bir süre bu evde oturduklarını anlatan Arkas, "Taşındıktan sonra satmaya da kiraya vermeye de kıyamadık. Biz de burayı bir deniz tarihi merkezine çevirmeye karar verdik. Deniz ve denizle ilgili her konu hayatım boyunca ilgimi çekmiştir. Şimdi ziyaret eden herkes denizcilik sektöründe yüzyıllar boyunca yaşanan gelişimi izleyebilecek" dedi. 


Arkas, gemi maketlerine ilgisinin nasıl başladığını da şu sözlerle anlattı:


"Yıllar önce bir sergide gördüğüm Engin Alsan’ın yaptığı Victory isimli gemi maketi beni çok etkiledi. Böylece ilk gemi maketimin siparişini vermiş oldum. Zaman içinde tutkuya dönüşen bu ilgim 30 yılın sonunda beni tarihte izler bırakmış 400 adet geminin maketinden oluşan bir koleksiyonun sahibi yaptı. Yaptırdığımız maketleri zaman içinde Arkas Holding ve bağlı şirketlerin binalarında sergilemeye başladık. Diğer taraftan da yeni maketler, eski gemi parçaları, deniz ve gemi resimleriyle koleksiyonu hem zenginleştirmeye devam ettik.


Şu anda sadece 7 kişi bu maketleri yapabilmek için için çalışıyor. Bir kişi bir maketi ortalama 6 ayda yapabiliyor. Dolayısıyla her yıl koleksiyonumuza 14 adet yeni gemi maketi ekleniyor."



Hürriyet


Geri Dön