08 / 05 / 2024

Mülki idare amirleri, Simav'da incelemelerde bulundu!

Mülki idare amirleri, Simav'da incelemelerde bulundu!

Büyükçekmece Kaymakamı Gündüz: Yeniliklere uygun, sanayileşmiş, endüstrileşmiş bugünkü Türkiye'de, yeni bir afet mevzuatı düzenlenmesi yapılması lazım



Kütahya Valiliği'nce Emet ilçesinde düzenlenen ''Mülki İdare Amirleri Afet Yönetim Deneyimleri Paylaşım Çalıştayı''na katılan mülki idare amirleri, 16 Nisan'dan bu yana hafif ve orta büyüklükte depremlerin yaşandığı Simav ilçesinde incelemelerde bulundu. 

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, İçişleri Bakanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanı İsmail Ustaoğlu, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Daire Başkanı Murat Nurlu, Kütahya Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, Kütahya Afet ve Acil Durum Müdürü Vedat Ateş ile çeşitli illerde yaşanan depremler sonrası yürütülen çalışmalarda görev alan 18 mülki idare amirinden oluşan heyet, ilçede ilk olarak Kışla Caddesi'ndeki Hükümet Konağı inşaatını inceledi. 

Burada yüklenici firma yetkilisi Fatih Kahraman'dan bilgi alan heyet, Nurullah Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi, 19 Mayıs İlköğretim Okulu inşaatları ile Muradınlar Mahallesi'ndeki prefabrik konutlarda ve Eynal Kaplıcaları'ndaki hasarlı iki otelde de inceleme yaptı. 

Çiftçi, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, geçen yıl 19 Mayıs'ta meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremden sonra Toplu Konut İdaresi'nce 928 kalıcı konut ve 9 okul inşa edildiğini söyledi. 

20'şer metrekare büyüklüğündeki prefabrike konutların sökülüp başka bir yere monte edilmesinin zor olduğunu belirten Çiftçi, 3 Mayıs'ta Simav'a komşu Hisarcık ilçesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremden sonra 200 prefabrik konuttan 120'sine, sarsıntılardan endişe duyan ailelerin yerleştirildiğini anlattı. 

     

Afetlerle ilgili mevzuatımız 50 yıllık

     

Çalıştayın Basın Sözcüsü ve İstanbul Büyükçekmece Kaymakamı İsmail Gündüz de 1992'deki Erzincan, 1996'daki Dinar, 1999'daki Yalova, Bolu ve Düzce depremlerinden sonra yürütülen çalışmalarda görevler aldığını söyledi. 

Emet'teki çalıştayın yararlı olduğunu dile getiren Gündüz, şöyle konuştu: 

''Türkiye'de afetten belli bir süre geçtikten sonra afet tecrübesi olan idarecileri bir araya getirip görüş alışverişinde bulunma, afetlerle ilgili yasanın aksayan yönlerini masaya yatırma ve bununla ilgili olarak yeni öneriler getirmeyi kapsayan ilk toplantı Emet'te yapıldı. İki gün tartıştık ve bundan sonra yapılacak düzenlemeler, özellikle de yasal düzenlemelerle ilgili görüşmelerimizi sunduk. 

Afet, her zaman karşılaşacağımız bir husus. Bununla ilgili sistemimizin dinamik olması, hızlı hareket edebilmemiz, yasaların idarecilere verdiği yetkilerin daha geniş tutulması, mevzuatın idarecilerin ellerini bağlamaması lazım. Daha esnek, hareketli ve canlı bir sisteme ihtiyacımız var. Mevzuatın biraz daha basitleştirilmesi ve güncelleştirilmesi lazım. Afetlerle ilgili mevzuatımız 50 yıllık. 50 yılda Türkiye çok gelişti, çok ilerledi. Yeniliklere uygun, sanayileşmiş, endüstrileşmiş bugünkü Türkiye'de, yeni bir afet mevzuatı düzenlenmesi yapılması lazım.'' 


A.A.



Geri Dön