29 / 03 / 2024

Vatandaşlar belediyelere dava açıyor!

 Vatandaşlar belediyelere dava açıyor!

Uyuşmazlık Mahkemesi, belediyelerle arazi sahipleri arasında yıllardır kangren olan imar planlarıyla ilgili çok önemli bir kararın altına imza attı. Buna göre vatandaşlar artık idare mahkemesine dava açabilecek



Belediyelerin şahıslara ait arsaları yeşil alan olarak ilan etmesi ve bu arsalarda yıllarca hiçbir şey yapılamaması nedeniyle oluşan mağduriyeti giderecek Yargıtay’ın geçen yıl aldığı emsal karar işin dönüm noktasını oluşturmuştu. 

Yargıtay, verdiği kararla şahıslara ait gayrimenkuller üzerinde yıllarca yeşil alan, okul alanı ve pazar yeri gibi sınırlandırmalar getiren belediyelerin bu alanlarla ilgili kamulaştırma yapmasını hükmetmişti. Buna göre de belediyeler ya bu tür arsaları imara açacak ya da kamulaştırma bedelini ödeyecekti.Fakat bu kararın ardından son günlerde belediyelere onbinlerce imar davasının açılması olayı farklı bir boyuta taşıdı. Çünkü belediyeler aleyhine açılan bu davalarda çıkacak kamulaştırma bedellerine belediyelerin bütçesi yetmiyor. Belediyeler bütçelerinin sadece yüzde 5’ini kamulaştırmaya açabiliyor. Bu durumda da bu kamulaştırma bedellerini devlet ödemek zorunda kalacak.

Söz İdare Mahkemeleri’nde

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, Uyuşmazlık Mahkemesi’nin aldığı kararla ‘idari yargı ile hukuk yargısı arasında var olan ihtilafların’ çözüm yeri olduğunu belirterek, “Uyuşmazlık Mahkemesi imar planları davaları ile ilgili kamulaştırmasız el atmadan kaynaklı ihtilafın çözüm yerinin idari yargı olacağını ve açılacak davanın da ‘tam yargı davası’ olması gerektiğine hükmetti” dedi. Bunun çok önemli bir gelişme olduğuna dikkat çeken Kiraz, şunları söyledi:

“Şu an belediyelerin planlarından kaynaklı olarak açılan ve sayıları onbinlere ulaşan ‘kamulaştırmasız el atma’ davası var. Ve bu davaların hepsi adli-hukuk mahkemelerinde açılmış durumda. Yargıtay uyuşmazlık mahkemesine verdiği görüşünde ‘bu benim yetkimdedir yani adli yargı buna bakmalıdır’ diyor. Danıştay ise ‘Bu bir idari eylemdir. Yani idarenin sessiz kalması bu alanlarda uygulama yapmadan beklemesi işlemi de idari bir eylem olup benim yetki sahamda kalır’ diyor ve uyuşmazlık burada çıkıyor. Buna da son noktayı Uyuşmazlık Mahkemesi koydu ve görevli yargı yolunun idari yargı yolu olduğuna ve görevli mahkemelerin de idare mahkemeleri olduğuna hükmetti.”

Yeniden dava açılabilecek

Avukat Kiraz, bundan sonraki süreçte kesinleşmemiş tüm mahkeme kararlarının görevsizlikle reddedileceğini belirterek, “Taraflar yeniden idari yargıda dava açacaklar. Dava açma konusunda hızlı davranılması gerekirken, yeni dava açmak isteyenlerin de önce idareye başvurma sürecini yerine getirmesi gerekecektir” dedi.

Milliyet


Geri Dön