25 / 04 / 2024

Yapı firmaları tasarımı ön plana çıkarıyor!

 Yapı firmaları tasarımı ön plana çıkarıyor!

Mimarlar projeleri ile sadece yaşam alanları değil yaşama biçimi de sunar. İncelediğimiz bütün projelerde ihtiyaca göre hazırlanmış, çok özenli döşenmiş örnek daireler adeta yıldızlar savaşındaydı



Barınma ihtiyacı başladığından beri devam ediyoruz üretmeye, önce korunaklı mağaralar vardı. Sonra az katlı mütevazı binalar. Ardından seri üretim ürünü işçi konutları. Sonra insafsız blokları yeşiller böldü. Birbirinin aynı yapılar mutluluk getirmedi. Çok geriye gitmeden sadece birkaç yıl öncesine baktığımızda ev sahibi olmaktan anladığımız ile şu anki beklentilerimiz arasında ne çok fark var. Mimarlar projeleri ile sadece yaşam alanı değil aynı zamanda yaşama biçimi sunar. Günümüzde bu yaşama biçimi içinde fıtness salonları, açık kapalı havuzlar, tenis kortları, basketbol, futbol sahaları, kafeler, restoranlar, bisiklet yolları, göller, şelaleler, ağaçlar... yok yok. Bunların hepsi hemen her projede var. Olsun da, ama başka gerekler de olsun. Binalar, deprem için dayanıklı, kış için yalıtımlı, yaz için doğal havalandırmaya olanaklı olsun. Güzel olsun ama aynı zamanda sağlıklı olsun. Az enerji ile ısınsın. Doğal enerji kaynaklarına sırtını dönmesin. Yapılı çevrenin neden olacağı mikro klimanın etkilerini olumlu yönde değerlendirsin.


Süpürge ile ütü masasına yer lazım


Tamam anne-babaların ekstra özel banyosu olsun ama mümkünse elektrik süpürgesi, ütü masası için de yer olsun. Muhteşem dekorasyonlar ile örnek daireler yapılsın ama mümkünse çağın gerektirdiği adette priz de konsun tüm odalara. Son dönem örneklere bakınca “mümkünse"lerin mümkün olduğunu görmeye başladık. Ebeveyn banyosuz daire yok ama en azından sadece o var diye daire pazarlanmıyor artık. Küçük metrekareler otel odası tadından öteye giderken, büyük metrekareler gerçekten keyifli ve kullanışlı evlere dönüşmekte. Yapı firmaları yatırım yaptıkları bölgedeki araştırmalarını ve talepleri çok daha iyi etüt ederek işe başlıyor. Bölgenin potansiyeline ve ihtiyaçlarına karşılık veren; arazinin yere özel değerleri, hâkim rüzgâr, yönler, eğimler gözetilen projeler üretiliyor.


İncelediğimiz projelerin arkasında çok ciddi emek ve yatırımlar olduğunu gördük. Çok büyük projeler çok iyi organizasyon şemaları ile yönetiliyor ve zamanından önce teslimler yapılıyor. Hemen bütün projeler de çok özenli döşenmiş örnek daireler yıldızlar savaşında. Yapı stokunun kalitesi ve sunulan yaşama biçimi geleceğe daha umutla bakmamıza ve çıtanın hep bir adım yükseğe çekileceğinin ipuçlarını veriyor.

Her şey hâlâ barınmak için...


Sorun aynı; teknoloji ve yaşam alışkanlıkları değişse de!


Yapı firmaları tasarımı ön plana çıkarıyor


Günümüzün en önemli eğilimi yapı firmalarının tasarımı ön plana çıkaran yaklaşımları. Farklılığın tasarımdan geçtiğini kabul eden sermaya, farklı mimari çözümler arıyor. Yarışmalar düzenliyor. Projesini emin ellere teslim ediyor. Yapılı çevreler için pazarlama kriterlerinin doğal doku üzerine kurulu olduğunu görüyor. Bu yüzden ki yeşile, suya, doğal hayatı korumaya, ağaçlandırmaya önem verdiğini ispatlıyor. Bir yandan yaparken bir yandan kalanı doğaya en doğru biçimde teslim etmeye çalışıyor.


Habertürk

 


Geri Dön