29 / 03 / 2024

Gezi Parkı'ndaki akşam yapılan durak sökülüyor!

Gezi Parkı'ndaki akşam yapılan durak sökülüyor!

Taksim Topçu Kışlası'nın yapılacağına yönelik haberlerin ardından böyle bir kazının başlaması çevredekilerin tepkisine yol açtı. Gece yapılan durağın sabah saatlerinde sökülmeye başlanması ise çevredekileri şaşırttı.



Gezi Parkı'nda iddialara göre, otobüs durağının geri alınması için kazı başlatıldı. Dün gece başlayan kazı çevredeki esnafı ve sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi.


Kazının yapıldığı yere gelen vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Gerginlik kısa sürdü. Kazı durdu ancak olay yerinde her ihtimale karşı vatandaşlar nöbet tutmaya başladı. İstanbul Kent Savunması üyeleri sabah kadar nöbet tuttu.


'BU KAZI GEZİ'DE BİR İNŞAAT OLGUSUNU MEŞRULAŞTIRMA GİRİŞİMİ'

Çevredeki esnaflardan biri konuyla ilgili şunları söyledi: "Gezi Parkı'na yönelik hassasiyet biliniyor. Haziran ayında yaşanan olaylar biliniyor. Bu hassasiyet bilinmesine rağmen İBB bütçesinde 1 milyar dolarlık bir kısım Topçu Kışlası inşaatı adı altında bir kısma ayrılmış. Hemen bunun akşamında bir kazı olması bizde bir güvensizlik oluşturdu. İş makineleri geri çekildi. Gezi'de bir inşaat olgusunu meşrulaştırma girişimi bu. Bizde bunun karşısında hazır olduğumuzu gösteriyoruz. Bekliyoruz. Nöbetteyiz."


TAKSİM DAYANIŞMASI: ÇALIŞMA USULSÜZ

Taksim Dayanışması Sözcüsü Cem Tüzünde , şunları söyledi:


"Dün gece saat 22.00 sıralarında burada, bir kepçe ve bir grup inşaat işçisi hafriyat çalışması başlattılar. Parkın içine doğru ağaçların köklerini ortaya çıkarmaya başladılar. Bu bölgede oturan yurttaşlarımız, daha önce Taksim Dayanışması toplantısına, Gezi eylemlerine katılan arkadaşlarımız sosyal medyada duyurulunca bir araya geldiler. Burada kendisini İETT müteahhitinin taşeronunun taşeronu diye adlandırılan herhalde hafriyat şirketinin yöneticisi. Onlar İETT’den aldıkları izinle bu çalışmayı yaptıklarını söylediler. Ellerindeki belge İETT’ nin bu çalışmayı yapmak için kendilerine verdiği talimattı. Bu talimatın ekinde bir mühendis veya mimar tarafından çizilmesine asla ihtimal vermediğim, çok komik bir kroki vardı. Oklar, şu durak bu kadar metre geri alınacak diye. Proje olarak da onu gösterdiler. Biz kendilerine dedik ki bu yaptığınız çalışma usulsüzdür. Bize gösterdiğiniz belge İETT’nin bu işi yapın diye size verdiği talimat. İmar planına işli bir çalışma olması lazım. Bunlar kesinlikle yok. Her şeyden önce imar planı yok. Koruma Kurulu’ndan onay olması lazım."


TOPRAK ÇAĞRISI SONRASI 1 KAMYON TOPRAK


Hareketlilik sabah saatlerinde de devam etti. İstanbul Kent Savunması’nın yaptığı “1 avuç toprak” çağrısı üzerine durak inşaatını yapan taşeron şirket kazılan yeri doldurmak üzere bir kamyon toprak getirdi.


DURAK SÖKÜLÜYOR


Bu arada dün yapılan otobüs durağının sökülmeye başlandığı görüldü. Durağın tepki üzerine sökülmesi yeni bir tartışma yarattı.

İnşaat haberinin duyulmasının ardından Gezi Parkı’na gelerek sabaha kadar nöbet tutan Kent Savunması üyeleri meselenin durakla ilgili olmadığını, Topçu Kışlası projesi için kamuoyunun nabzını ölçmek amacıyla bu çalışmanın yapıldığını ileri sürdüler.


Hürriyet


Geri Dön