28 / 03 / 2024

Giyimkent metro hattı ile canlanacak!

Giyimkent metro hattı ile canlanacak!

Tekstil ticaretinin nabzının attığı yer olma hedefiyle 1987de kurulan Giyimkentin yüzde 30u boş. Dolu olanların da çoğu depo olarak kullanılıyor. Giyimkent Başkanı Satırın umuda metroda...



İstanbul'un en merkezi yerinde, E-6nın kenarında E-5in hemen yanında bulunan Giyimkent, cazibe merkezi olmayı bekliyor. 5 ay önce yapılan seçimlerde 392 oyla Giyimkentin yeni başkanı seçilen Ömer Satır, o günden beri Giyimkentin kendi başına marka olması nasıl çalışma yaptığını Star stanbula attı:

 Dükkanları depo olarak kullanıyorlar

Giyimkent sadece arsasını devletten almış, bunun dışında hiç bir yardım beklemeden kendi yağıyla bugünlere gelmiş bir kooperatif oluşumudur. Yani 1985teki hayallerimiz de aşağı yukarı buydu ve buradan dükkan sahibi olan esnafın katkıları Giyimkenti bugünlere getirdi. Hedef tam yakalandı mı derseniz; öncelikle dükkanların 100 de 70i dolu. 256 dükkanı olan çok katlı bir iş merkezimiz de var. Satılmayan dükkan sayısı sadece 7. Dükkanların rayiç bedelleri de yerlerine göre 200 bin dolar ile 550 bin dolar arasında. İlk düşünce Yeşildirek, Mahmutpaşa ve Merter esnafını buraya toplayarak şehir içlerindeki trafik yoğunluğunu azaltmaktı. Bugün o esnaflar hala yerli yerinde. Satış mağazaları orada ve Giyimkentteki dükkanlarını depo olarak kullanıyorlar. Depo olarak kullanılan bir yere seyyar müşteriyi çekemedik. Başbakan Erdoğan 2002deki tapu töreninde bütün esnafa yönelik yaptığı konuşmada Merkezlerinizi buraya taşımazsanız Yeşildirek, Mahmutpaşa ve Merterdeki yerlerinizin elektriğini keser sizi mecburen buraya getiririm diye gözdağı da vermişti. Ama Giyimkent depodan öteye gidemedi.

Metro bize hayat suyu olacak

Bizim de eksikliklerimiz oldu. Tanıtım reklamlarımızı yapamadık. İstoçda ilk yapıldığında ölü yatırım olarak değerlendirildi. Ama şimdi İstoçtaki hareketlenmeyi görüyorsunuz. Birazcık tanıtımla, mal alacak müşteriyi ve dükkan sahibini buraya çekebiliriz. Biz İstoç gibi değer kazanan bir yer olma yolunda ilerlediğimizi düşünüyorum. Giyimkentteki dükkan fiyatları 3 ay öncesine göre yüzde 25 arttı. Bizim en büyük beklentimiz Kabataş-Silivri, Bahçeşehir-Silivri hattında çalışacak metro. Bu sene ihalesi yapılacak. Metro bize hayat suyu olacak. Çünkü o metro hattı bizi İstanbulun her yerine bağlayacak. Ulaşım kolay olunca satışlar da doğal olarak artacak. Zaten şu anda da Bakırköy, Mecidiyeköy, Eminönü bağlantılı otobüs hatlarımız var. Yeşilpınar, Alibeyköy, Merter, Bağcılar, Yenibosna ve Zeytinburnundan Giyimkente müşteri ya da dükkan çalışanı getiren minibüslerimiz de epey yoğun. ENGİN BİÇER

Esnafın bakkalı bile yok

Murat Polatman (Berdan Tekstil):  Biz buranın çalışanıyız ve şirketimiz gibi biz de bir aydır buradayız. Sıkıntıdan patlıyoruz. Çünkü esnafın bakkalı bile yok. Ekmek almaya bile arabayla uzaklara gidiyoruz. Çok mağduruz.

Bir ayda sadece bir müşteri

Özcan Kalafatoğlu (Berdan Tekstil): Güya Yeşildirek ve Mahmutpaşa buraya taşınacaktı. Çoğu dükkan sahibi burayı depo olarak kullanıyor. Satış mağazaları hala orada. Bu şartlarda gelmezler de. Neden gelsinlerki. Oralarda iyi para kazanırken, buraya gelip sinek mi avlasınlar. Burada umut metroda. O gelirse hareket olur diyorlar. Geldik geleli sadece bir müşteri gördük. Onun da mankenin üzerindeki tişört ilgisini çekmiş, o yüzden. Bir ayda bir müşteri. Durumu anlatmaya yetmez mi Canlanır deniyor, 15 sene olmuş canlanmamış, bakalım önümüzdeki senelerde ne olacak

Burası toptancı için ideal

Salih Alp (Avrasya Perde Sistemleri Sanayi Ticaret A.Ş): Burası baştan beri geniş bir tekstil alanı, canlı bir tekstil pazarı gibi düşünüldü ama bunun ben asla gerçekleşmeyeceğini iddia ediyorum. Burası toptancı için ideal; perakendeci için değil. Metro gelecekmiş. Ne gelirse gelsin burası asla bir canlı pazar olmaz. Perakendeyi arttırmaz. Giyimkent merkezi olmasa da memnunuz. Sultanhamamı Merteri buraya getiremezsiniz. Gezin dolaşın, bakımlı bir dükkan göremezsiniz. Dükkan sahibi buraya depo gözüyle bakıyor.

Müşterinin ayağı hala alışmadı

Hüseyin Kazar (Neraks Aksesuar Ambalaj İplik) : Biz memnunuz. Koruması güvenliği var. Eve gittiğimizde dükkan aklımızda kalmaz. Dükkanların açık unutulup unutlmadığı bile kontrol edilir. Biz hem toptan hem perakende satış yapıyoruz. Elbette Sultanhamama benzeyemeyiz ama satışlarımızdan gene de memnunuz. Müşterini ayağı şimdilik alışmadı ama zamanla olur diye düşünüyoruz. Yeni yapılmış nereye gitmesi kolay olur ki. Sabırla bekleyeceğiz, başka çaremiz yok.

Giyim dışında branşlar da var

Gülşen Sabak (Çepaz Tıbbi Gereçler İthalat İhracat): Biz buraya geleli 3 ay oldu. Bizim branşımızda başkaları da var. Burayı adından dolayı sadece giyim üzerine bir yer olarak düşünmeyin. Biz dağıtıcı firmayız ve burayı hem depo hem de ofis olarak kullanıyoruz. Buraya geldiğimizden dolayı da hiç pişman olmadık. Şirketimizin servisi var, gidiş gelişler sorun olmuyor.

Metro 2011 ortalarında ihaleye çıkılacak

BüyükŞehİr, kaynak ihtiyacı 2,4 milyar TL olan Beşiktaş-Mahmutbey Metrosunun YİD modeli ile yapılmasına karar verdi. Proje için 2011in ilk yarısında ihaleye çıkılacak. Kabataş-Beşiktaş-Mahmutbey metro 24,5 kilometre uzunluğunda. Kabataştan başlayarak sırasıyla Beşiktaş, Şişli, Giyimkent-Bağcılardan Mahmutbeye uzanan 24,5 kilometrelik hatta 19 istasyon bulunuyor.
Star


Geri Dön