25 / 04 / 2024

Global lojistikte ticari gayrimenkul umut veriyor!

Global lojistikte ticari gayrimenkul umut veriyor!

JLL tarafından hazırlanan rapora göre, 2015, endüstriyel ve tedarik zinciri gayrimenkulleri kullanıcıları için rekor yılı oldu. Bu trendin 2016'da da sürmesi bekleniyor. İşte raporun ayrıntıları...



Endüstriyel ve tedarik zinciri gayrimenkulleri geçen yıl rekor kırdı. 


Ticari gayrimenkul üzerine fînansal ve profesyonel hizmetler veren JLL tarafından hazırlanan rapora göre, 2015, endüstriyel ve tedarik zinciri gayrimenkulleri kullanıcıları için rekor yılı oldu. Bu trendin 2016'da da sürmesi bekleniyor. 


Rapor, lojistik tesislerine yönelik yoğun talebin 2016'da küresel çapta devam edeceğini, kiralamadaki artışın dünyanın tüm pazarlarında 2016 ve 2017 yıllarında da süreceğini öngörüyor. 


JLL Amerika Endüstriyel Aracılık ve Sermaye Piyasaları Başkanı Craig Meyer, konu ile ilgili yaptığı

değerlendirmede, "Geçtiğimiz yıl, dünya çapındaki kilit piyasalarda önemli lojistik gayrimenkullerine doğru yüksek sermaye akışının yaşandığı benzersiz bir yıl oldu ve kurumsal kiracılar tarafından yoğun kiralama işlemleri halen sürüyor. Geçen yıl zirve yılıydı. Her ne kadar yatırımcı ve kiracı talebi bir daha o denli yükselmeyebilecek olsa da tüm tahminler genel anlamda yine harika bir yıl geçireceğimizi öngörüyor. Kiralamalarda gerçekleşen büyüme, kurumsal yatırımcı ilgisi ve yeni A sınıfı ürünlere yönelik taleplere ilişkin beklentilere bakarak, 2016'nın dünya çapındaki kurumsal kiracılar, yatırımcılar ve geliştiriciler için parlak bir yıl olacağını öngörebiliriz. Yatırımcı talebinin üç bölgede daha eşit olarak dağıldığını görüyoruz, bu da gelecek aylarda oldukça güçlü bir 'denge durumuna' işaret ediyor" dedi. 


Araştırmaya dünyanın farklı bölgelerinden katılan 650 JLL lojistik gayrimenkul uzmanı, yatırımcı ve kiracı talebinin birçok pazarda sağlıklı seviyede kalacağı görüşünde birleşerek, beklentileri sıraladı: Yeni projeler pazara daha fazla A sınıfı ürün getirecek Dünya çapındaki sofistike tedarik zinciri talebi gayrimenkul arzını aşmaya devam ediyor. 2015 yılında geliştirilen depo projelerinde gözlenen artış, başlıca verimli lojistik alanlara yönelik talepleri karşılamaya yardımcı oldu. Fakat yanıtlar, geçen yıl gerçekleştirilen ilk araştırmaya göre, halen belirgin derecede daha az mülk seçeneği bulunduğunu ortaya koyuyor. 


Küresel arz toplamının, 2016'nın ilk yarısında, özellikle Asya Pasifik'teki mevcut arzdan dolayı, çok az artması bekleniyor. Amerika'da arzın kısmen yetersiz kalacağı öngörülürken, EMEA'nm önümüzdeki altı ay içerisinde piyasa "dengesine yaklaşması bekleniyor. 


Dünya


Geri Dön