25 / 04 / 2024

Gökdelenlerin yüksekliği neye göre belirleniyor?

Gökdelenlerin yüksekliği neye göre belirleniyor?

İstanbul, son yıllarda artan gökdelenleriyle Avrupa birincisi ama bir Yüksek Yapı Yönetmeliği yok! Avrupa'nın en yüksek kenti İstanbul'da, ulaşım sorunu da giderek artıyor. Peki gökdelenlerle ilgili riskler neler?



İstanbul, yüksek binalarla ilk kez 1990'lı yıllarda tanıştı. Yıllar içinde sayıları da arttı. İstanbulun boyu özellikle son 10 yılda giderek uzadı. Var olanlara sürekli yenileri ekleniyor. Sayıları şimdiden yüzü geçti. Bu rakam, mega kenti dünyanın en çok gökdelenine sahip kentler arasında 15. sıraya oturttu. Avrupa ölçeğinde ise İstanbul 1. sırada. Yani Avrupa'nın en yüksek şehri, İstanbul...


İstanbul, göğe doğru yükseldikçe, alınan risk de yükseliyor. Şehir planlamacısı Erhan Demirdizen, Mecidiyeköy'den başlayıp Maslak'a kadar devam eden gökdelenler bölgesine son dönemde metro yapılmasına karşın ulaşımda ciddi zorluklar yaşadığını söyledi. Demirdizen, yüksek yapıların en yoğunlaştığı yerlerden biri olan Ataşehir'in hala bir metro ya da tramvay hattına sahip olmamasına dikkat çekti. Biruni Üniversitesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erhan Eralp Ulusoy ise " 80 katlı gökdelen düşünün. Her katta 4 aile yaşasa bir kasaba kadar insan topluluğundan söz ediyoruz. Bu kadar insanın aynı anda yola inmesi, ortalığı felç edecektir. Yanyana 80 katlı 2 binadan biri yıkılsa, diğerinin kaçış yolunu bloke edecektir" diyerek afetlerde karşılaşılacak risklere dikkat çekti.

 

Bitişik nizam yasalara aykırı

 

Aslında yüksek yapıların konumlandırılmasıyla ilgili yasalar var. Demirdizen "İstanbul'da çok sayıda bitişik nizam yüksek yapı var. Mevzuatımızıda diyor ki, yüksek yapıların arasındaki mesafe minimum 67 metre olmalı." diyerek mevzuata aykırı davranıldığını belirtti.

 

Yükseklikleri Türk Hava Kuvvetleri belirliyor

 

Gökdelenler artık Maslak sınırını aştı. Şişli, Mecidiyeköy derken, Esenyurt, Kozyatağı hatta Ataşehir gibi semtler de gökdelen bölgesi olmuş durumda. Yatay olarak bir sınırlama yok. Dikey olarak sınırlamayı da belediyenin imar planlarıyla Türk Hava Kuvvetleri'nin askeri uçuş rotası belirliyor. Şehir planlamacısı Demirdizen, yapılan bir binanın yüksekliğinin Türk Hava Kuvvetleri'nin uçuş rotası koşullarına göre binaya izin veren kurum tarafından onaylanabildiğini söyledi.

Habertürk



-- Ev satın alacaklara veya kiralık arayanlara tavsiyeler! (Tıkla) >>


-- Gündelikçiye (Temizlikçiye) sigorta yaptırmayan yandı! İşte cezası... (Tıkla)>>






Geri Dön