29 / 03 / 2024

Göktürk çöp kokusuna boyun eğiyor

Göktürk çöp kokusuna boyun eğiyor

Göktürk, genellikle döviz cinsinden satılan pahalı evlerin mekanı. Ancak çöp depolama tesislerine yakınlığı bölgenin uzun süredir çözüm bulunamayan en büyük handikabı



Eyüp ilçesine bağlı Göktürk, İstanbul'a kaliteli konut yapılaşmasının yoğunlukta olduğu nadir yerleşim bölgelerinden. Yükselişini son 3-4 yılda inşa edilen lüks projelerle yakalayan Göktürk, az katlı bloklar ve villalarla çevrili lüks bir mahalle havasında. Genellikle gelir düzeyi yüksek kesimin tercihi olan bölgede konut fiyatları ortalamanın üzerinde seyrediyor ve satışlar çoğunlukla döviz cinsinden yapılıyor.

Özellikle çocuklu ailelerin orman havası ve sakin yaşam koşulları nedeniyle rağbet ettiği bölge, projelerin yavaş yavaş tamamlanmaya başlamasıyla perakendecilerin, bankaların ve kafe-restoran zincirlerinin de ilgisini çekiyor. Pek çok marka bölgedeki çarşılarda mağaza açıyor. Zaten Göktürk'teki konut bloklarının altında da mutlaka birkaç mağazalık yer bırakılıyor. Özel okullar da duruma kayıtsız kalmış değil. Bölgede Hisar Eğitim Vakfı ve Eyüboğlu gibi markaların okulları var.
Ancak, Göktürk bunca düzenli yapılaşma hamlesine rağmen, çöp kokusu sorununa çare bulamıyor. Eyüp Belediyesi Göktürk'tek Sorumlu Başkan Yardımcısı Zafer Güven, zaman zaman ortalığa yayılan ve insanların yakınmasına neden olan çöp kokusunun sebebini şöyle anlattı:

DEPOLAMA ALANI YÜZÜNDEN

“6-7 kilometre uzakta Odayeri Köyü'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) çöp depolama tesisi var. Burada çöpten elde edilen metan gazından elektrik enerjisi üretiliyor. Modern bir tesis olmasına rağmen, burada çöpler belli bir düzeye gelecek kadar birikinceye dek kokular çıkıyor ve maalesef rahatsızlık veriyor.”
Eyüp Belediyesi olarak koku sorununu çözmek için yapabilecekleri pek bir şey olmadığına da dikkat çeken Güven, “Bu kokular İBB'nin çöp depolama alanından kaynaklanıyor. Dolayısıyla burası mevcut olduğu sürece koku sürer” dedi. 
 
 
2B'ler imara açılırsa ikinci Göktürk doğar
 
Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Güven, Göktürk'ün nüfusunun 18 bin civarında olduğunu belirterek, inşaatı devam eden ya da henüz iskan edilmeyen pek çok yapı olduğunu hatırlattı. Güven, “Tüm inşaatlar bitince nüfus 5 yılda 30 bine yaklaşacaktır” diyor. Göktürk'ün orman vasfını yitirmiş alan olarak açıklanan 2B arazileri açısından çok zengin bir yer olduğunu ifade eden Güven, şöyle devam etti: “Bu arazilerin imar planı yapılırsa, mülkiyet geçerse, epey bir yer çıkar. Şu anki yapılaşma oranının yarısı kadar vardır 2B'lerin toplam büyüklüğü. Buralar da eklenirse ikinci bir Göktürk inşa edilebilir.”

Tarihi dekovil hattı  turizmi canlandıracak
 
Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu da Göktürk'ün sorunlarının farkında. İşin başına geçtiği 3 aylık sürede Göktürklüler ile bir araya gelerek problemleri dinlediğini belirten Kavuncu, sorunlara zaman içinde çare bulacaklarını dile getirdi. Konut fiyatlarının biraz yüksek olması, hafriyat ve çöp kamyonlarının getirdiği gürültü kirliliği ile trafik problemi, kaçak moloz dökümleri ve çöp kokusu bölgenin sorunları” diyen Kavuncu, gelecek projeleri ise şöyle anlattı: “Bölgede sosyal tesisler, spor tesisleri yaptırıyoruz. İBB ile sokak ve cadde aydınlatmalarındaki sorunları gideriyoruz. Parkları yeniledik. Bazı parklara spor aletleri koyduk. Ayrıca İBB'nin desteğiyle önümüzdeki aylarda yapımına başlanacak Haliç-Karadeniz Sahra Hattı (dekovil hattı) da bölge açısından  reform niteliği taşıyor. 1914'te Silahtarağa Elektrik Santrali'nin kömür ihtiyacını karşılamak üzere kurulan tarihi demiryolu hattı yeniden canlanıyor. Haliç'i Karadeniz'e bağlayacak bu tarihi demiryolu hattı, doğal güzellikleriyle dikkat çeken belde ve köyleri turizme açacak. Göktürk de bunlardan biri olacak.”

 Evin maliyetini kirayla çıkarmak 20 yıl sürüyor
 
Göktürk-Kemerburgaz bölgesinde faaliyet gösteren Re/Max Power Gayrimenkul Ofisi'nden Esra Diren, Göktürk'ün özellikle kiralık konut anlamında sürekli devam eden doğal bir döngüye sahip olduğunu belirtti. Diren, çocuklu genç çiftlerin yoğun ilgi gösterdiği bölgeden çocuklar büyüyünce ayrıldığını veya yakınları Göktürk'te oturanların kiracı olarak taşındığı bölgede genellikle ev sahibi olarak yaşamaya devam ettiğini söyledi. Göktürk'te konut fiyatlarının yüksek olmasına rağmen kiraların kaliteye göre düşük olduğunu ifade eden Diren, şöyle devam etti: “Kiraların düşük kalması Göktürk'ün şehir merkezinde olmaması yüzünden. Merkezde bir evin kirayla bedelini amorti etme süresi ortalama 15-16 yılken, burada 20 yılın üstünde. Ancak en eski site 4-5 yaşında ve kaliteli yapılaşma var. Bu da avantaj. Evler pahalı olsa da tercih ediliyor çünkü Ulus'ta aynı kalitede bir yer daha pahalı oluyor.”

Evi yaşamak için al yatırımı arsaya yap
 
“Göktürk'ün orman havası ve yeşillikler içinde olması, diğer şehir dışı yerlere göre merkeze yakınlığı en büyük avantajlar” diyen İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, kriz süresince konut fiyatlarının kendini en iyi koruduğu yerlerden biri olarak Göktürk'ü gösterdi. Aşa, bazı yerlerde yüzde 50'ye varan düşüşler yaşandığını ancak bölgede konut fiyatlarının sadece yüzde 10 civarında düştüğünü belirtti. Aşa, şöyle devam etti: “Göktürk'te genelde yaşamak için ev alıyorlar. Doğru bir hamle. Arsa fiyatları ise alan azlığından ötürü çok arttı. Bundan 5 yıl önce metrekaresi 25-30 lira olan yerler, bugün bin 500 TL. Daha da artar. Arsaya yatırım yapılır. Bölgeye yakın Ağaçlı denen merkezde de turizm çalışmaları var. Bu da bir avantaj olacak.”
 
 
Avantajlar
 
-Yeşil bir bölge. İmar yoğunluğu düşük.
-Bölgede alışveriş mekanları ve okullar var.
-Konut yapılaşması kaliteli ve düzenli.
-Ev fiyatları düzeyini kötü şartlarda da koruyor. 
-Sosyal donatı alanları fazla, deprem riski düşük.
 
 
Dezavantajlar
 
-Şehir merkezine uzak.
-Otobüs sefer sayıları yetersiz. Trafik sorunu var.
-Hafriyat kamyonları gürültü yapıyor, çöp kokusu oluyor.
-Konut fiyatları genellikle yüksek.
-Kira getirisi konut fiyatına göre düşük kalıyor.

Menekşe ATASELİM/Gazete Habertürk


Geri Dön