24 / 04 / 2024

Gölcük Tarihi Mekanlarıyla marka olacak!

Gölcük Tarihi Mekanlarıyla marka olacak!

Turizm Birliği Başkanı Mehmet Ellibeş “Tarih koridorumuz Değirmendere’den başlayacak. Değiremendere Yalı evlerinin yapımı devam ediyor.




Saraylı – Örcün Tarih Koridornda doğal yaşam projesinin tanıtım toplantısına Kaymakam Adem Yazıcı, Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Belediye Genel koordinatörü Nihat Abiş, Başkan Yardımcısı Levetn Değirmenci, Turizm Birliği Müdürü Ayşe Dışpınar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, Kurum müdürleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

 

İLÇEMİZ DAHA FAZLA TANINACAK

Turizm Birliği Başkanı Mehmet Ellibeş “Tarih koridorumuz Değirmendere’den başlayacak. Değiremendere Yalı evlerinin yapımı devam ediyor. Saraylı meydan düzenlemesini bitirdik. İnşallah tarihi yapılatın restorasyonu ile taçlandıracağız. Kazıklı kervansarayımız hizmete devam ediyor. Tarih koridoru gezisi Yazlık ılıca ilede noktalanacak. Amaç bölgelerin tarihi ve turistlik kısımlarını ön plana çıkararak Ülkemizn çeşitli bölgelerinden ziyaretçi gelmesi ve bölgemizi daha fazla tanıtmak.  Bu projede yer alan herkese teşekkür ediyorum”dedi.


YİZKÖRFEZİN İNCİSİ

Kaymakam Adem Yazıcı “Beni en çok heyecanlandıran sosyal ve aile projeleri. Tarihimize ve kültürümüze sizlerle birlikte sahip çıkıyoruz. Güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Körfezin incisi olan Gölcük’teyiz. Baktığımızda Kocaeli Sanayi kenti. Sanayi ağırlıklı bir yaşam. Biz körfezin bu yakası olarak kendisini sanayiden arındırmış. Kendisini daha çok turizm ve eğitimle ön palana çıkarmış şimdide ilçenin dinamikleri ile beraber marka yapmaya gayret ediyoruz. Beleidyemizin önemli çalışmaları var. Bacasız sanayi olakak adlandırdığımız kalkınmanın Gölcük’e yavaş yavaş yaymak zorundayız. Termal Trizim birliği bu amaçla kuruldu. Çok güzel bir proje ile Yazlık ılıca tesisimizi kazandık. Burası günlük hizmet v eren tesis olarak açıldı. Daha sonra etrafında yıldızlı oteller hizmete girdi. Neyi hedefliyoruz. İlçemizde doğa turizminin, denizve kaplıca turizminin entegre olarak tarih turizimi ile belli seviyeye getirmek. Konaklama tesislerine ihtiyacımız olduğunu dile getirdik. Yapılacak bu tesis ilçemizde konaklamak isteyenlere özelliklede kaplıcadan yararlanacağı konaklama tesisi olacak. Belediyemizin yaptığı bu projeler çok önemli. Değriemdnere tarihi evlerimiz. Örcünraylı tarihi evlerimizin özelliği ve önemi çok büyük. Restorasyonu çok önemli. Benim çok heyecan duyduğum projeyi hayata geçiriyoruz. Önemli her projede kaymakamlık olarak desteğe hazırız. Prode emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”dedi.

 

SULTAN HATUN KONAĞI

Turizm Birliği Müdürü Ayşe Dışpınar proje hakkında katılan konuklara bilgi verdi. Dışpınar “Saraylı ve Örcün’deki korumaya değer ahşap sivil mimari örneği olan yapının özgün yapısına uygun olarak, onarım ve tefrişatının yapılması, yöreye örnek olacak konaklama tesisi Sultan Hatun Konağı kazandırılması belgenin tanıtımının yapılması, doğal ve kültürel olarak cazibe merkezi yapılması, doğal ve kültürel olarak cazibe merkezi haline getirilmesi hedefenmiştir”dedi.


PROJE 24 AYDA TAMAMLANACAK

Dışpınar “24 ay sürecek projede yapılacaklar. Örneklerin incelenmesi, Bursa Cumalıkızık ve Adapazarı Taraklı’da hedef gurupla birlikte örnek incelemesi yapılacak. Korumaya değre sivil mimari örneği yapımı onarımı. Mülkiyeti Belediyeye ait olan korumaya değer ahşap 3 katlı binanın onarımı yapılacak. Konaklama tesisinin zemin katında bulunan mutfağın düzenlenerek tesiste konaklayanlara hizmet etmesinin yanı sıra yöresel yiyecekler üretim atölyesi olarak kullanılacak.  Konak 8 odalı 16 yataklı kapasiteli konaklama tesisinin içi binanın özgün yapısı dikkate alınarak kanak tarzında Sultan hatun konağı olarak tefriş edilecek. Ekoloji yaşam derneğinin desteği ile konağın bahçesinde yörenin meşhur ürünü Çavuş üzümü üretilecek. Tüm çalışmaların ardından tesis hizmete açılacak” şeklinde konuştu.

 

TARİH KORİDORU GENİŞLİYOR

Dışpınar “Yöreni tanıtımı için Saraylı Yukarı Değirmendere arası Samanlı Dağlarına doğa yürüyüş parkuru ve fotoğrafçılık alanı düzenlenmesi ile Değirmendere Yalı Mahalllesinden başlayarak Yukarı değirmendere tarihi yapılar, Örcün Sultan baba türbesi, Tarihi hamam, Kitabeli çeşme, Saraylı kentsel sit alanı, Kazıklı kervansaray ve Yazlık Ilıcasını kapsayan sosyal ve kültürel gezi alanı parkurunun belirlenerek turların düzenlenmesi yapılacak” dedi.


Yeni Gölcük 


Geri Dön