25 / 04 / 2024

Gölcük'te yapı yasaklı bölge hala boşaltılamadı!

Gölcük'te yapı yasaklı bölge hala boşaltılamadı!

Gölcük’te 1999 depremi sonrasında ağır hasarlı binalar yıkılırken, yapı yasaklı alan ilan edilen Denizevler Mahallesi’ndeki binalar hala boşaltılmadı..



Gölcük’te 1999 depremi sonrasında ağır hasarlı binalar yıkılırken, yapı yasaklı alan ilan edilen Denizevler Mahallesi’ndeki binalar 19 yıldır boşaltılmadı. Bölgedeki binaların yıl sonuna kadar boşaltılması bekleniyor.

Milliyet'ten Tahir Turan Eroğlu'nun haberine göre, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin merkez üssü Gölcük’te ağır hasar alan binalar yıkılırken, depremden sonra yapı yasaklı alan ilan edilen Denizevler Mahallesi’ndeki binalar halen boşaltılmadı. Buradaki binaların yıl sonuna kadar boşaltılması bekleniyor.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, depremin, merkez üssü Gölcük’te büyük yıkıma yol açtığını anımsattı. “Depremin ardından bir daha Gölcük’te yaşamın devam edip edemeyeceği yönünde ciddi tereddütler vardı” diyen Ellibeş, ilçede 12 bin 500 binanın yıkıldığını, 6 bin kişinin deprem şehidi olduğunu belirtti. Ellibeş, kentsel dönüşüme ilişkin çalışmaların sürdüğüne işaret ederek “Ağır hasarlı ifade edilen bina konumunda yıkılması gereken binamız yok. Orta hasarlı olup güçlendirilen binalarımız var. Bunların bir kısmı ruhsatlarına uygun olarak, bir kısmı da resmi kayıtlara girmeden güçlendirilmiş. Onlar Bakanlığımız, Valiliğimiz ve AFAD’ın kontrolünde birlikte yaptığımız çalışmalarla tespit edilerek gerekli yasal işlemler yapıldı. Yıkılması gereken, tespit edilip de yıkılmayan binamız bulunmuyor” dedi.

Yeni binaların deprem yönetmeliğine harfiyen uyularak yapılması hususunda güçlü bir irade ortaya koyduklarını vurgulayan Ellibeş, şu şekilde devam etti: “Ancak 1999 öncesi bina stokları her halükarda bizim için bir tehdit. O nedenle Gölcük’ün, özellikle kentimizin kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Bu anlayışla 6306 sayılı yasanın uygulaması anlamında iki bölgede üç riskli alan, iki rezerv alanda kentsel dönüşüm kararı aldık. Bakanlar  Kurulu’nda ilan edildi ve bunlardan en önemlilerinden biri ‘Denizevler’ diye bilinen depremde çöken, depremin ardından yapı yasaklı alan olarak ilan edilen ancak 19 yıl geçmesine rağmen halen binaların durduğu alan. Bunu başardık çok şükür, 541 konuttan oluşan yeni rezerv alanda yeni konutlar imar edilmeye başlandı. İnşası hızla devam ediyor. Muhtemelen bu yılın sonunda tamamlanacak.”

Gölcük te yapı yasaklı bölge hala boşaltılamadı!

İzleri denizin altında

Gölcük’te ağır tahribata yol açan depremde, sahilde, 4 dönümlük alan denize gömüldü. Depremin izleri kentten zamanla silinirken, denize çöken alanın kalıntıları, su altında duruyor. Suya gömülen çınar ağacı, vapur iskelesi, otel, dondurma dolabı ve otomobil enkazını dalış yapanlar görebiliyor.

 


Geri Dön