19 / 04 / 2024

Goldman Sachs Avrupa'daki işlerini de kaybediyor

Goldman Sachs Avrupa'daki işlerini de kaybediyor

Goldman Sachs şimdi de Avrupa'daki işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya



ABD'de yatırımcılarını yanlış bilgilendirerek bir hedge fona haksız kazanç elde etmesinde yardım ettiği gerekçesiyle hakkında dava ve soruşturmalar açılan yatırım bankacılığının devi Goldman Sachs şimdi de Avrupa'daki işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya

Wall Street Journal'ın haberine göre Avrupa'da finans piyasalarının en büyük oyuncularından olan Goldman için İngiltere ve Almanya'da siyasetçiler hükümetlerine Goldman ile bağların kesilmesi çağrısında bulunuyor.

Seçim arifesindeki İngiltere'de anketlere göre oyları yükselişte olan liberal demokratların lideri Nick Clegg, "Bu suçlamalar detaylı incelenene kadar Goldman'ın hükümetimize danışmanlık yapmaması gerekir" dedi. Almanya'da koalisyon ortağı liberaller de benzer isteklerde bulunuyor.

Goldman Sachs, İngiltere, Almanya ve başka birçok Avrupa ülkesinde tahvil ihraçlarında aracılık yapan ve bundan oldukça yüklü kazançlar elde eden bir kurum. Özelleştirme süreçlerinde de oldukça etkin.

Goldman'a karşı Avrupa'da bu kadar sert tepkilerin oluşmasının bir nedeni de küresel finans krizinde Royal Bank of Scotland, Alman IKB gibi devlet kontrolüne geçen ya da desteği alan bankaların Goldman mağduru olmaları. Goldman Sachs, daha önce de Avrupa Birliği'nin muhasebe kurallarını çiğnediği ve Yunanistan'ın bütçe açığının bu kadar yükselmesinde rol oynadığı gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

19 bankaya Lehman mektubu
ABD'de Sermaye Piyasası Kurulunun (SEC) Başkanı Mary Schapiro, ABD'deki en büyük 19 bankayı Lehman Brothers'ın iflasına neden olan "finans hileleri"ne başvurup başvurmadıkları konusunda incelediklerini söyledi. Schapiro, Lehman'ın kullandığı, çöküşünden önce zayıflığını maskelemesini sağlayan "Repo 105" adlı muhasebe yöntemini araştırdıklarını hatırlatarak, CEO'lara "bu tür stratejiler kullanıp kullanmadıklarını sorduklarını" kaydetti.
Milliyet


Geri Dön