05 / 05 / 2024

Goldman Sachs için çember daralıyor!

Goldman Sachs için çember daralıyor!

ABD Sermaye Piyasaları Denetleme Kurulu SEC'in Goldman Sachs'a yönelttiği yolsuzluk suçlamaları, Atlantik'in diğer yakasında da yankı buldu



SEC'in konut kredisine (mortgage) dayalı bir menkul kıymetin, Abaküs, pazarlanmasında yolsuzluk yaptığına dair Goldman Sachs'a yönelttiği suçlamaların ardından İngilere ve Almanya da yatırım bankasının işlemleri hakkında SEC'ten ayrıntılı soruşturma talebinde bulunacaklarını açıkladı.
Finansal Hizmetler Otoritesi'nin (FSA) konuyla ilgilenmesi dileğini ifade eden İngiltere Başbakanı Gordon Brown, "insanların kandırılmış gibi göründüğü" yüz milyonlarca sterlin tutarındaki iddiaları araştıracaklarını açıkladı.
SEC ile birlikte çalışacaklarını kaydeden Brown "Bu, muhtemelen gördüğümüz en kötü vakalardan biri. Bu durum bankacılık sisteminde yeni bir küresel düzenleme, bankalar için küresel finansal vergi düzenlemesine sahip olmamız konusunda kesinlikle kararlı yapıyor" şeklinde konuştu. FSA ise "davaya dahil olup olmama koşullarını incelediklerini" doğruladı.

FT: 20 aydır yazışıyorlar
Financial Times gazetesi, dün Goldman Sachs ile SEC arasındaki "zorlu" olarak nitelendirdiği soruşturmanın başlangıcının 20 ay öncesine dayandığını yazarak, "SEC ile banka arasındaki yıpranmış ilişki, bankaya hiç uyarı yapılmadan ve bildiride bulunmadan geçen Cuma günü kamu davası açılmasının nedeni" ifadesini kullandı.
Gazete, Goldman Sachs avukatlarının iddialar için "ölümcül bilgi eksiklikleri taşımakla" suçladıkları yazışmaları açıkladı. Goldman Sachs yetkililerinin iddialar için "kanun dışı" nitelendirmesine de yer veren gazete, bankanın "Yatırımcılara bilgi verilmemesi ACA ve Alman IKB bankası davalarında da gerçekleşen yaygın ve olağan bir durum olduğu" görüşüne de dikkat çekti.

Siyasi irade güçleniyor
Alman Maliye Bakanlığı, Alman Finansal Denetleme Kurumu (Bafin), Alman IKB Deutsche Industriebank'ın Goldman Sachs'ın yatırım ürünlerine yaptığı yatırımlardan kaynaklanan kayıplarına karşılık maddi tazminat alma olasılığını değerlendireceklerini açıkladı.
SEC'e göre IKB Deutsche Industriebank, Godlman Sachs, Abacus'a yatırdığı 150 milyon doların neredeyse tamamını kaybetmişti. Dünya finans piyasalarında ses getiren soruşturma finans sisteminin ve özellikle bankaların daha yakından ve daha sıkı denetlenmesi yönündeki siyasi iradenin de güçlendiğine işaret ediyor.
SEC'in benzer usulsüzlüklerle ilgili olarak diğer finans kuruluşlarını da incelediği belirtiliyor.

Sessizlik sürüyor
Goldman Sachs yöneticileri soruşturma konusunda sessiz. Bilançosunu bugün açıklayacak olan bankanın CEO'su Lloyd Blankfein, bilançoyla ilgili konferansa katılmayacak. Soruşturmanın odağındaki isim Fabrice Tourre'nin bir süre izin kullanacağı açıklandı. Korumalar ise banka binasının etrafında
kuş uçurtmuyor.
Milliyet

Brown `Ahlaki iflas' dedi, Goldman Sachs'a İngiltere de dava açıyor
ABD Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SEC) Goldman Sachs'a, müşterilerini dolandırdığı iddiasıyla açtığı davanın ardından Almanya ve İngiltere de bu bankanın faaliyetlerinin soruşturulmasını istediğini açıkladı.


İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İngiltere'nin Sermaye Piyasası Kurulu FSA'den de Goldman Sachs hakkında bir an önce soruşturma başlatmasını istedi. Brown, "Goldman Sachs ile ilgili özel bir soruşturma yapılmasını istiyorum. Yüzmilyonlarca sterlin tutarında işlem yapılmış ve insanlar olanlar konusunda kandırılmış gibi görünüyor. FSA'nın derhal soruşturma yapmasını istiyorum" dedi.

Yeni düzenleme

Goldman Sachs'ın, 5 bin 500'ü Londra'da çalışan personeline 600 milyon sterlin olmak üzere üç aylık çalışmaları karşılığında 3.5 milyar sterlinden fazla prim ödemeyi planladığı yönünde çıkan haberlere de değinen Brown, "Bu ahlaki iflas beni şaşkına çevirdi. Bu muhtemelen, gördüğümüz en kötü vakalardan biri. Bu durum beni bankacılık sisteminde yeni bir küresel düzenleme, bankalar için küresel finansal vergi düzenlemesine sahip olmamız konusunda kesinlikle kararlı yapıyor" diye konuştu. Alman hükümeti sözcüsü Ulrich Wilhelm de, Almanya Finansal Denetleme Kurumunun (BaFin) SEC'ten bilgi isteyeceğini ve belgelerin dikkatlice gözden geçirildikten sonra yasal adımlar konusunda karar vereceklerini açıkladı.

Öte yandan Goldman Sachs'ın zarar etmesine neden olduğu belirtilen kurumlar arasında Almanya bankası IKB'nin de bulunduğu ve Alman bankanın 150 milyon dolar zarar ettiği belirtildi. Konu, Avrupa ile de bağlantılı olduğu için, İngiltere ve Almanya'da da büyük yankı buldu. Goldman Sachs, bir yandan bir hedge fonun isteği üzerine emlak piyasasında düşüş öngören türev ürünler hazırlarken, bir yandan da yatırımcısında emlak piyasasında yükseliş tavsiyesi vermekle suçlanıyor.

Dolandırıcılık suçlaması dünya borsalarını düşürdü

ABD sermaye piyasası kurumunun (SEC), Goldman Sachs'ı dolandırıcılık ile suçlaması üzerine, dünya genelinde borsalar değer kaybetti. Avrupa'da FTSE 100 Endeksi yüzde 0.16, Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.11, Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 0.30 geriledi. Brüksel'de borsa yüzde 0.55 ve Madrid'de yüzde 0.23 değer kaybetti. Asya'da da borsalargünü düşüşle tamamladı. Japonya'da Tokyo Borsası'nın temel göstergesi Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.74 değer kaybederken, Hong Kong ve Güney Kore Borsaları yüzde 1.6, Şanghay Borsası yüzde 1.58, Hindistan Borsası yüzde 1.38, Avustralya Borsası ise yüzde 1.44 geriledi.
Hürriyet

Piyasalar, Goldman şokunu Citi ile atlattı
Dünyanın önde gelen Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs'a yöneltilen dolandırıcılık suçlamaları, uluslararası borsalardaki iyimser havayı bozdu. 
 
Suçlamanın diğer yatırım bankalarına da sıçrayabileceği endişesiyle cuma günü yüzde 1,1 gerileyen ABD borsalarını Asya ve Avrupa borsalarıyla birlikte Türkiye de izledi. Yüzde 2 civarında düşüşle 56.770 puana kadar gerileyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) daha sonra ABD'li Citigroup'un kârının ilk üç ayda 4,4 milyar dolarla tahminlerden daha iyi gelmesinin etkisiyle toparlandı ve günü yüzde 0,12'lik düşüşle 58.153'ten tamamladı.
ABD sermaye piyasası kurumu Securities and Exchange Commission (SEC), Goldman Sachs'ın mortgage'a dayalı bir finansal ürün için yanlış bilgi vererek ve bazı önemli bilgileri gizleyerek dolandırıcılık yaptığı suçlamasıyla kamu davası açtı. Riskli mortgage'a dayalı ürünlerde Goldman Sacs firmasının yaptığı hile sonucunda yatırımcıların milyarlarca dolar zarar ettiğini bildiren SEC, "Goldman Sachs zarar etmesi kesin gözüyle bakılan yatırım ürününe (Abacus) ilişkin bilgileri gizleyerek sattı ve sattığı ürünlerde satış pozisyonu alarak ayrıca kâr elde etti." ifadesini kullandı. Şok gelişme üzerine Amerika'da New York Borsası cuma günü geriledi. Dow Jones yüzde 1,1, Nasdaq yüzde 1,37 değer kaybetti. Geçen haftanın son günü başlayan satış dalgası dün Asya'da devam etti. Tokyo Borsası'nda Nikkei 225 Endeksi yüzde 1,74 değer kaybederken, Hong Kong ve G.Kore Borsaları 1,6, Şanghay Borsası 1,58 ise yüzde 1,44 düştü. Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0,30, Fransa'da CAC Endeksi yüzde 0,41, İngiltere FTSE Endeksi ise yüzde 0,28 geriledi. Borsalardaki düşüş dalgasından İMKB de nasibini aldı. Gün içinde 56.770 puana kadar gerileyen Ulusal 100 endeksi yüzde 0,12 düşüşle 58.153 puandan kapanırken, geçen hafta 1,47 liraya kadar gerileyen dolar 1,4990 liraya tırmandı. ABD'nin en büyük finans gruplarından Citigroup'un 2010'un ilk çeyreğinde 4,4 milyar dolarla tahminlerin üzerinde kâr açıklaması olumsuz havayı dağıttı. Açıklamanın ardından ABD borsaları güne yükselişle başlarken Avrupa borsaları da toparlandı. ABD Dow Jones endeksi yüzde 0,67 yükselirken, Nasdaq günü yüzde 0,05 kayıpla kapattı. Citigroup, geçen yılın son çeyreğinde hükümetten aldığı kredileri ödedikten sonra 7,6 milyar dolar zarar açıklamış, 2009'un ilk çeyreğinde ise 696 milyon dolar zarar etmişti.

ALMANYA VE İNGİLTERE MAHKEMEYE GİDİYOR

ABD Sermaye Piyasası Kurulu'nun Goldman Sachs hakkında dava açmasından sonra Almanya ve İngiltere de bu bankanın faaliyetlerinin soruşturulmasını istedi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İngiliz Federal Hizmetler İdaresi'nin (FSA), Goldman Sachs hakkında soruşturma yapmasını istediğini söyledi. Brown, "Yüzmilyonlarca sterlin tutarında işlem yapılmış ve insanlar, olanlar konusunda kandırılmış gibi görünüyor." dedi. Goldman Sachs'ın üç aylık çalışmaları karşılığında bütün personeline 3,5 milyar sterlinden (5,6 milyar dolar) fazla prim ödemeyi planladığı yönünde çıkan habere de değinen Brown, "Bu ahlaki iflas beni şaşkına çevirdi. Bu durum beni bankacılık sisteminde yeni bir küresel düzenleme, bankalar için küresel finansal vergi düzenlemesine sahip olmamız konusunda kesinlikle kararlı yapıyor.'' dedi.

İngiltere Federal Hizmetler İdaresi de (FSA), 'beklendiği gibi Goldman Sachs davasının şartlarını ve davaya dahil olup olmama konusunu incelediğini' açıkladı. SEC, daha önce Royal Bank of Scotland'ın (RBS) bazı operasyonlarını satın aldığı Hollandalı ABN Amro'nun Abacus yatırım ürünündeki pozisyonunu, rahatlamak için Ağustos 2008'de Goldman Sachs'a 841 milyon dolar ödediğini belirtti. Alman hükümeti sözcüsü Ulrich Wilhelm de Almanya Finansal Denetleme Kurumu'nun (BaFin) SEC'ten bilgi isteyeceğini ve belgelerin gözden geçirildikten sonra yasal adımlar konusunda karar vereceklerini açıkladı.

Almanya Maliye Bakanlığı ayrıca, Finansal Denetleme Kurumu'nun (BaFin), Alman IKB Deutsche Industriebank'ın, Goldman Sachs'ın ürünlerine yaptığı yatırımlardan kaynaklanan kayıplarına karşılık tazminat alma ihtimalini değerlendireceğini açıkladı. ABD Sermaye Piyasası Kurulu'na göre, IKB Deutsche Industriebank, Goldman Sachs'ın ürünü Abacus'a yatırdığı 150 milyon doların neredeyse tamamını kaybetti. Almanya'da devlete ait kalkınma bankası KfW, 2007'de iflasın eşiğine gelen IKB'ye 10 milyar Euro destek vermişti.

Kanarya Borsa'da da lider, Kartal sert indi

Pazar günü oynanan derbideki 1-0'lık sonuç, Fenerbahçe hissesine yatırım yapanları sevindirirken Beşiktaş yatırımcısını üzdü. Fenerbahçe hisseleri, kulübün derbiden galibiyetle çıkması ve yabancı bir aracı kurumun son bir aydır devam eden satışlarının gözlenmemesi ile birlikte tavan fiyata yükseldi. Fenerbahçe hisseleri yüzde 16,16 oranında değer kazanarak 57,5 liraya tırmanırken Beşiktaş hisseleri yüzde 4,93 düşüşle 4,24 liradan kapandı. Beşiktaş hisseleri ilk seansta 4,02 ile taban fiyata kadar düştü. Gedik Yatırım Analisti Yunus Kaya, Fenerbahçe hisselerindeki hareketin geçen hafta 47 liradan başladığını hatırlatırken, "Hisseler, Fenerbahçe'nin derbiyi kazanmasının etkisiyle güne alıcılı başladı. Bir diğer önemli unsur da yabancı satışının bugün (dün) gelmemesi olarak görünüyor. Son 1 ayda Deutsche Securities'den satış görülüyordu." dedi. Kaya, Fenerbahçe'nin önemli bir gelir kaynağı olan Şampiyonlar Ligi'ne katılmak için ligi ilk iki sırada tamamlama konusunda avantaj sağlamasının da hisseye ilgide etkili olduğunu söyledi.
Zaman


Geri Dön