26 / 04 / 2024

GSR dünyanın en verimli rüzgar türbinini üretti

GSR dünyanın en verimli rüzgar türbinini üretti

Enerji sektörüne bu yıl gerçekleştirdiği satın almayla hızlı bir giriş yapan GSR Enerji, ürettiği WAW türbinlerle dünyada bir ilki gerçekleştirdi  



Türkiye"de ve dünyada bir eşi olmayan GSR Enerji"nin WAW dikey türbinleriyle rüzgar enerjisinden maksimum fayda sağlanıyor. Yüzde yüz yerli sermayeye sahip olan GSR Enerji, ciddi önem verdiği Ar-Ge faaliyetleri sonucu ürettiği WAW türbinleriyle daha çevreci ve ekonomik elektrik üretimi sağlıyor.  

Sina Enerji"yi satın alarak bu yıl enerji sektörüne giriş yapan GSR Enerji, ürettiği WAW türbinlerle rüzgar enerjisinden elde edilen faydayı maksimum düzeye çıkardı. GSR Enerji, Türkiye"de ve dünyada bir eşi olmayan dikey eksenli WAW türbinleriyle sektörde devrim yaptı. GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, söz konusu türbinlerin Ar-Ge çalışmalarının tamamlandığını ve şu an 4 pilot bölgede üretime başladıklarını, 2011"den itibaren de satışa geçeceklerini açıkladı. WAW türbinlerin diğerlerine göre daha ucuz olduğunu ve toplam sahip olma maliyetinin yüzde 30 daha uygun olduğunu söyleyen İsmail İnci, ayrıca sistemin kısa sürede kendini amorti edebildiğini dile getirdi. İnci, sınıfında öncü sistem olan WAW türbinlerin kanat yapısındaki farkı nedeniyle rüzgarı 90 derece açıyla karşıladığını ve rüzgardan daha fazla güç elde ettiklerini belirtti.

Rüzgar nereden eserse essin dönmeye devam ediyor

Diğer türbinlerin rüzgarı her durumda 90 derece karşılama ve rüzgarın yönüne göre türbinin açısını değiştirme sorunluluğu olduğunu anlatan İnci, kendi türbinlerinde ise böyle bir zorunluluğun olmadığını, rüzgar nereden eserse essin, WAW türbinler dönmeye devam ettiğini kaydetti. İnci, œWAW türbinler, yüksek rüzgar hızlarında durdurulmayıp sabit dönüş hızı ile üretime devam eder. Türbin ürettiği veya depo ettiği enerjiyi sabit ve istenilen değerde şebeke sistemine verir.3 m/sn rüzgar hızında üretime başlar, şiddetli rüzgarda da durdurulmayıp üretime devam eder diye konuştu.  

Taklitler olacaktır ama yerimizi tutamaz

WAW türbinlerin teknik özelliklerini de anlatan İsmail İnci, çelik ve komposit malzemelerden tasarlanan türbinlerin sert ve hafif olmakla birlikte kötü hava koşullarına dayanıklı olduğunu belirtti. WAW türbinlerin dikey eksenli ve ölçüm ve hesaplara göre 4,6 veya 8 kanattan oluştuğunu ifade eden İnci, 3 yıl üretici firma garantili olduğunu aktardı.  

Kanat uzunluklarının çeşitli ölçülerde olduğunu belirten İnci, kendilerinden sonra bu tarz türbinleri yapmaya çalışacak firmaların olabileceğini, ancak uluslararası patente sahip olduğunu ve kendilerinin ilk olacağını vurguladı.  

Alternatif enerjinin her alanında olacağız

GSR Enerji hakkında bilgi veren genel müdür İsmail İnci, öncelikle Türkiye"de Ar-Ge ve üretim yapmak ve dışa bağımlılığı minimize etmek amacıyla sektöre girdiklerini söyledi. Bu sektöre sadece dikey eksenli türbinleri üretmek için değil, aynı zamanda diğer alternatif enerji çözümleri sağlamak için girdiklerini dile getirdi.  

Sektörde su türbinleri ve güneş panelleri ile rüzgar, su ve güneşten yararlanarak hibrid çözümler sunmak istediklerini anlatan İnci, bu alanda Türkiye için inovasyonları da bünyelerine katarak teknoloji ihraç etmek istediklerini aktardı.  

10 milyon dolar yatırım yaptık,  3 yılda 500 milyon dolara çıkacağız

Üzerinde çalışılan yeni projelerden de bahseden İnci, şu bilgileri verdi:  

œşžu anda 1-30 kilovat arası güç üreten türbinlerde Ar-Ge çalışmalarımızın sonuna geldik. 50 “100 kilovatlar için Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. 2011 yılında su türbiniyle ilgili Ar-Ge çalışmalarına da başlayacağız. Rüzgar enerjisini daha verimli kullanmak için farklı formlarda kanat yapımız olacak. Aynı zamanda su türbinleri konusunda da bir çalışma yapacağız. Ancak bu çalışmalarla ilgili en erken önümüzdeki yıl bilgi verebiliriz. Bugüne kadar ki çalışmalarımız için 10 milyon dolar tutarında bir yatırım yaptık. 3 yıl içinde en 500 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz.

Türkiye"deki türbinler ithal  ekstra maliyete neden oluyor

Türkiye"deki rüzgar enerjisi santrali pazarına ilişkin bilgi veren İsmail İnci, Türkiye"nin bu enerji kaynağını kullanmak için oldukça geç kaldığını söyledi.  Hızlı toparlanma konusunda bazı adımlar atıldığını düşünen İnci, 2010 yılı itibariyle Türkiye"de kurulu gücün yaklaşık 1000 MW düzeyinde olduğunu, bir yıl içinde 400 “ 500 MW güç eklenerek 1500 MW"a ulaşacağını kaydetti. Kullanılan rüzgar türbinlerinin hemen hepsi ithal ve bir kısmında Avrupa"da kullanılmış ikinci el türbinler olduğunu belirten İnci, bunun Türkiye açısından riskli olduğunu, Avrupa ile Türkiye"nin rüzgarının farklı olduğunu ifade etti.  

Devlet teşvik versin, vatandaş elektriğini kendisi üretsin

Sektörün Türkiye"deki algısı hakkında bilgi veren İnci, yatırımcıların pazardaki karlılığı ve boşluğu fark ettiğini dile getirdi. Kendi enerjisini kendi üretmek isteyen vatandaşlara seslenen İnci, şunları söyledi:  

œVatandaşlarımızın bu teknolojiden faydalanmasını ve kendi elektriğini üretmesini istiyoruz. Bunu yapabilmeleri için devletin bu konuda teşvik ve kredi vermesi gerekiyor. Aynı enerji verimliliği için bankaların verdiği yalıtım kredisi gibi, alternatif enerji üretimi için de krediler veya teşvikler verilmesi sektörü canlandıracaktır. Kamuda da büyük rüzgar çiftliği konusunda yatırım teşvikleri başlayacağını ümit etmekteyiz. Ar-Ge desteği çok önemli. En kısa sürede daha büyük tutarlarda destek bekliyoruz. Yerli sanayi için üniversite ve sanayi işbirliğini hızlıca ilerletmeliyiz. Öyle Ar-Ge konularımız var ki post-doktora konusu olabilecek durumda.  

Türkiye"deki kurulu rüzgar gücü santralleri dünyanın yüzde 1"i

Sektörün dünya genelindeki durumuna değinen İsmail İnci, dünyada rüzgar enerjisi alanında 200 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını ve yaklaşık 175 bin MW kurulu santral gücüne ulaşıldığını kaydetti. Almanya, Amerika, çin ve İspanya"da kurulu güçlerin 30 “ 35 bin MW düzeyinde olduğunu açıklayan İnci, Türkiye"de bu rakamın ancak bin 500 MW olduğunu dile getirdi.  

GSR Enerji"nin hedeflerine ilişkin bilgi veren İsmail İnci, 2012 yılında Almanya"nın Husum kentinde düzenlenecek dünyanın en büyük rüzgar enerjisi fuarında yer almak istediklerini söyledi. İnci, iç pazar hedeflerini ise başlangıçta 500 kilovatın altında tercih edilecek türbinlerin üreticisi olmak şeklinde tanımladı.  

Orta vadede Ortadoğu pazarında yatırım planladıklarını belirten İnci, 2011"de iç piyasada 700 milyon dolarlık satış, 200 milyon dolar da ihracat hedeflediklerini sözlerine ekledi.  

 

Konu ile ilgili basında çıkmış diğer haberler:


ilk dikey türbini üretecek

Türkiye'de rüzgar enerjisine yapılan yatırım her geçen gün artıyor. Bugüne kadar rüzgar enerjisi için 1000 MWTık yatırım yapıldı, 500 MWTik bölümünün inşası sürüyor, 750 MVVlık yatırım da planlamaya alındı. Ancak Türkiye'de rüzgar türbini üretimi yapılmıyor. Ankaralı GSR Enerji, ithalatının önüne geçmek ve daha verimli rüzgar türbini üretmek için kollan sıvadı. GSR patenti kendine ait olan ve klasik rüzgar türbinlerinin aksine dikey eksenli enerji elde eden WAW türbinlerinin üretimine başladı.

Dünyada eşi yok

GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, WAW türbinlerinin dünyada ve Türkiye'de eşi benzeri olmadığım söyledi. WAW türbinlerinin kanat yapısının farklı olması nedeniyle rüzgan 90 derece açıyla karşıladığını ve daha fazla güç elde ettiğini ifade eden İnci, 2011'den itibaren satışa geçeceklerini söyledi.

İsmail İnci, üretimini gerçekleştirdikleri türbinlerin diğer türbinlere göre daha ucuz ve verimli olduğunu iddia etti. Türbinlerin fiyatı konusunda bilgi vermeyen ancak 'Almanlar'ın yansı çinlilerle aynı' benzetmesi yapan İnci şunlan söyledi: 'Türbinlerimizin yüzde 80-90'ında yerli ürün kullanacağız. Bizim türbinleri daha küçük bir alana monte etmek mümkün. Kanat uzunluğu yükseltilebildiği için elde edilen enerji verimliliği yüzde 300 artırmak mümkün. Ancak türbirüerimiz diğerlerine göre verimlilikte yüzde 10, kilovat birim başı maliyette de yüzde 20 daha iyi.'

Ankaralı GSR Enerji dünyada ilk defa dikey eksenli türbin üretti. İthalatın da önüne geçmeyi planlayan şirket, 2011 yılında f900 milyon dolarlık ciro yapmayı planlıyor. İnci, 'Türbinlerimiz verimlilikte yüzde 10, Ikilovat birim başı maliyette de yüzde 20 daha iyi' dedi.

çATILARDA TÜRBİNLER DÖNECEK

ismail inci, alternatif f enerji üretim üretimi konusunda da çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kısa bir süre içinde güneş ve rüzgar enerjisini birleştirerek çözüm sunacaklarını belirten İnci, şunları söyledi: I 'Ayrıca vatandaşın ] kendi enerjisini üretmek içini de çalışmalar yapıyoruz. 1 Evler için çatı üzerine! monte edilebilen 500 i voltluk türbinler için çalışma yapıyoruz. Ancak bu konuda devletin teşvik ve kredi vermesini bekliyoruz. Ayrıca, durgun sudan da enerji üretimi konusunda da planlarımız var.'

500 milyon dolarlık yatırım

GSR olarak 1 -30 kilovat arası güç üreten türbinlerde Ar-Ge çalışmalarını tamamladıklarını, 50-100 kilovatlar için çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden İnci, bugüne kadar 10 milyon dolar yatırım yaptıklarını, 3 yıl içinde bu rakamı 500 milyon dolara çıkaracaklarını kaydetti, inci, 'Biz pazarın yüzde 20'sini elde edeceğiz. Bu yüzden dro hedefimiz de oldukça iddialı. Biz 2011 'de yurtiçi piyasada 700 milyon dolarlık satış, 200 milyon dolarlık da ihracat hedefliyoruz' diye konuştu.

 


Geri Dön