17 / 04 / 2024

1. derece arkeolojik sit alanı kullanma koşulları

1. derece arkeolojik sit alanı kullanma koşulları

Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarına 1. derece arkeolojik sit alanı deniyor. Peki, bu alanlarda yapılaşmaya izin verilir mi? İşte, 1. derece arkeolojik sit alanında yapılaşma!

Bayraktar'a Zelenskiy'den 1. Derece Devlet Liyakat Nişanı

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin elinden 1. Derece Devlet Liyakat Nişanı aldı. aykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar attığı tweet ile "Bu kıymetli takdire layık gören Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ederim. Barış ve adaletin hakim olduğu bir dünya için

1. derece yakına tapu devri nasıl yapılır? Tapu devri harcı ne kadar?

Tapu devir işlemleri, aile içinde yapılabiliyor. Peki, 1. derece yakına tapu devri nasıl yapılır? 1. derece akrabaya tapu devri harcı ne kadar? İşte bilinmesi gereken her şey...

Aksaray Pazartepe Höyük doğal sit alanı ilan edildi!

Aksaray İli, Merkez İlçesi, Karaören Köyü sınırları içerisinde kalan Pazartepe Höyük'ün 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. 

İzmir Kyme kenti 3.Derece Sit alanı yapıldı!

Kyme, İzmir Aliağa'da, Çandarlı Körfezinin Nemrut Koyu'nun kıyısında yer alan bir antik kent. Bugün, dar bir alanda kalmış, çevresi yaygın sanayi tesisleriyle kaplı bir ören yeri. Kyme’nin bir bölümü 1.Derece Sit alanından 3.Derece Sit alanına düşürüldü.

Küçükçekmece Fatih Mahallesi 1/1000 ölçekli imar planı askıya çıktı!

İstanbul İli, Küçükçekmece İlçesi Fatih Mahallesi, III. Derece Arkeolojik Sit Alanını Kapsayan Riskli Alana İlişkin 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı askıya çıktı.

Fatih 1/5000 ölçekli plan tadilatı askıya çıktı!

Fatih ilçesi, ( Tarihi Yarımada ) 1. Derece Arkeolojik, Kentsel Tarihi Sit Alanları Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Plan Notu Değişikliğine ilişkin 1/5000 ölçekli 24.11.2020 tasdik tarihli plan tadilatı askıya çıktı.

Beykoz'da sit alanına yapılan kafeye tepki! 

Beykoz halkının çivi çakamadığı bir bölgede SİT ve 1. Derece Arkeolojik Kazı alanı olan araziye yasalara aykırı olarak yapılan cafe tepkilere sebep oldu. 

Şanlıurfa ve Mardin'de bazı yerler sit alanı ilan edildi!

Şanlıurfa ve Mardin'de bazı bölgeler 1 ile 2'nci derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Isparta, Antalya ve Burdur'da bazı yerler sit alanı ilan edildi!

 Isparta, Antalya ve Burdur illerinde yer alan bazı bölgeler, 1 ile 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.

Bodrum'daki kaçak inşaat mühürlenmesine rağmen devam ediyor!

Bodrum Gümüşlük'te Antik Myndos Kenti kalıntıları içerisinde ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’ndaki inşaat mühürlendi. Yıkım kararı da alınan binada henüz yıkım yapılmadığı ve inşaatın devam ettiği ileri sürüldü...

Pirre Merdan 1. derece sit alanı ilan edildi!

Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mardin'in Artuklu ilçesinde yer alan arkeolojik alanın, 1'inci derece sit alanı ilan edilmesine karar verdi.

Kocaeli Kandıra'daki antik mağara sit alanı ilan edildi!

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde definecilerin kaçak kazı yaptığı, antik tapınma alanı olarak kullanılan mağara 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Kartepe 1. Derece Doğal Sit Alanı'na koruma kararı!

İstanbul İli Çatalca İlçesi'nde bulunan Kartepe 1. Derece Doğal Sit Alanı kesin korunacak hassas alan olarak ilan edildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

1. derece arkeolojik sit alanı kullanma koşulları Haberi

1. derece arkeolojik sit alanı kullanma koşulları

1. derece arkeolojik sit alanında yapılaşma!

Sit alanı, tarihte yaşamış medeniyetlerden bizlere miras kalan yapılarına ve bulunduğu bölgelere verilen genel bir ifade olarak biliniyor. Medeniyetlerin yaşamış olduğu devirlerdeki Mimari, Ekonomik ve Sosyal olarak özelliklerini yansıtan kentler veya kent kalıntılarından oluşuyor. 


İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmelere ve alanlara arkeolojik sit alanları deniyor. 


Arkeolojik sit alanları kendi içinde 3'e ayrılıyor;

1.Derece Arkeolojik Sit Alanı

​Koruma çalışmaları dışında olduğu gibi korunacak olan sit alanları olarak tanımlanıyor. 


2. Derece Arkeolojik Sit Alanı

​Koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenerek, koruma çalışmaları dışında aynen korunacak olan sit alanlarına deniyor. 


3. Derece Arkeolojik Sit Alanı

​Koruma ve kullanma...