16 / 04 / 2024

1945 yılında Sultanahmet

1945 yılında Sultanahmet

1945 yılında tarihi İstanbul'un merkezi olan Sultanahmet Tavukhane Sokak'ta bulunan Kızılay'a ait bir ev 171 altın parasına, 6 bin 500 lirada açık artırma ile satılacakmış.

1945 yılında beş bin metreden büyük arsaların kamulaştırılması gündeme gelmiş!

1945 yılında 5 bin metreden büyük arsaların kamulaştırılarak vatandaşın arsaları ellerinden alınarak, şehirden kendilerine bir ev verileceği gündeme gelmiş 

1945 yılında şemsiye altında çalışan memurlara güzel haber gelmiş: Kaymakamlık binası yenilenecek!

1945 yılında Eminönü'ndeki Kaymakamlık binasının harap halde olması memurları zor durumda bırakmış. Memurlar yağmurlu havalarda bina içerisinde şemsiye ile çalışmak zorunda kalıyormuş.

1947 yılında İstanbul Adliye Sarayı'nın yeri tespit edilmiş!

1947 yılında Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilmesi planlanan İstanbul Adliye Sarayı'nın yeri dönemin Adalet Bakanı ve Vali Lütfi Kırdar tarafından gezilerek tetkik edilmiş. Yapılacak bina 7.5 milyon liraya mal olacakmış.

1947 yılında Adalet Sarayı için istimlake başlanmış!

1947 yılında Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilecek olan İstanbul Adliye Sarayı sahasının dar olması sebebiyle, inşa sahasının etrafında bulunan yirmi iki parça emlakın istimlak muamelesine başlanmış.

1946 yılında Tapu Kadastro binasının yıktırılması muhtemel!

1946 yılında Sultanahmet Meydanı'nda inşa ettirilecek İstanbul Adliye Sarayı'nın arsasını genişletmek ve inşa sahasında istimlak masrafı yapmamak için meydandaki Tapu İdaresi binasının yıktırılması gündeme gelmiş.

1945 yılında Ebusuud Caddesi'ndeki binaların yıktırılması isteniyor!

1945 yılında Sirkeci ile Ayasofya bölgesinin de imar planını hazırlayan Prost, Vilayet Konağı sahasında bitişik olan ve yükseklikleriyle bu sahanın manzarasını bozan Ebusuud Caddesi üzerindeki binaların yıkılmasını istemiş.

1945 yılında Ortaköy ile Bebek arasının imar planı hazırlanmış!

1945 yılında Prost, Bebek ile Ortaköy arasındaki kısmın imar planını hazırlamış. İmar planını iki kısma ayıran Prost, deniz kıyısını genişletmeyi ve bölgenin üst taraflarında iki yeni yolun açılmasını uygun görmüş.

1945 yılında Çırağan Sarayı otel haline getirilecek!

1945 yılında Vali Lütfi Kırdar, Çırağan Sarayı'ndan ne şekilde istifade edilebileceğini tetkikat yapmak üzere Paul Bonatz'ı ve Sedat Hakkı Eldem'i görevlendirmiş ve sarayın tamir edilerek otel haline getirilerek istifade edilmesine karar verilmiş.

1945 yılında Çırağan Sarayı yazlık otel yapılacak!

1945 yılında İstanbul Belediyesi, mülkiyeti Maliye Bakanlığı'nda olan harap haldeki Çırağan Sarayı'nı devralmak için harekete geçmiş. Belediye, sarayı yazı Boğaziçi'nde geçirmek isteyen turistler için yazlık otel haline getirecekmiş.

1945 yılında Kuruçeşme imar planı tatbik edilecek!

1945 yılında İstanbul Belediyesi, Bebek - İstinye yolunun tamamlanmasından sonra Kuruçeşme için hazırlanan imar planını tatbik edecekmiş. Plana göre Kuruçeşme'deki kömür depoları Ortaköy'ün arkasında kurulacak bir kömür bölgesine nakledilecekmiş.

1943 yılında Sultanahmet ile Yedikule arasının imar planı hazırlanmış!

1943 yılında Umumi Meclis, Prost'un hazırladığı Sultanahmet ile Yedikule arasının imarına dair planı kabul etmiş. Bölgede otel, yat limanı dahil inşa edilecekmiş ve burası şehrin en şerefli bölgesi olacakmış.

1945 yılında Yıldız Çini Fabrikası işletilecekmiş!

Sultan II. Abdülhamid'in Yıldız Parkı içinde kurdurduğu Yıldız Çini Fabrikası, 1945 yılında Maliye'den İstanbul Belediyesi'ne devredilmiş. Belediye, bir şirket kurarak metruk haldeki fabrikayı tekrardan işletecekmiş.

1945 yılında bostanların şehir dışına çıkarılması işi inceleniyor!

1945 yılında İstanbul Belediyesi, şehir içindeki bostanların metrekaresini, sahiplerini, sıhhi durumunu tetkik etmeye başlamış. Belediye, bostanların vaziyetini tayin ettikten sonra bu bostanları şehir dışına çıkartacakmış.

1945 yılında Sultanahmet Haberi

1945 yılında Sultanahmet

SATILIK EV


Kızılay Derneği İstanbul Temsilciliği'nden:


1 - Derneğimize ait Sultanahmet Tavukhane Sokak'ındaki muhammen kıymeti 5.200 lira olan 22 numaralı ahşap ev 22 Haziran 1945 Cuma günü saat 11'de Sirkeci Mimar Vedat Caddesi Kızılay Hanı'nda ki Temsilcilik Dairesi'nde açık artırma ile satılacaktır.

2 - Evi görmek isteyenlerin içeridekiler, şartnameyi görmek isteyenlerin temsilciğimize müracaatları ilan olunur.


(1945 yılında Reşat Altın 38 liraymış.)


Vatan Gazetesi 18 Haziran 1945



Abdullah Kutalmış...