19 / 04 / 2024

1949 yılında Taksim

1949 yılında Taksim

1949 yılında Taksim'de dahi gecekondu ev inşa edilmiş. İstanbul'da yüzlerce gecekondu yıkılırken, Taksim'de inşa edilen gecekonduyu yıkmamışlar ve bu durum hayretle karşılanmış. Haberde yapılan gecekondunun fotoğrafı da yer almakta...

1947 yılında Surp Agop Oteli 250 yataklı olacak!

1947 yılında Surp Agop sahasında inşa edilmesi planlanan Surp Agop Oteli 250 yataklı olacakmış. Metrekaresi 100 liradan satılan arsada inşa edilecek otelin yanında Florya'da ve Taksim'de de birer otel inşa edilecekmiş.

1946 yılında Belediye üç büyük otel yaptıracak!

1946 yılında İstanbul Belediyesi, şehrin otel ihtiyacını karşılayabilmek için üç büyük otel yaptırılacakmış. Çırağan Sarayı'nın otel haline getirilmesinden sonra Taksim ve Florya'da birer otel yaptırılacakmış.

1945 yılında iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecek!

1945 yılında Fatih Halkevi binası ve iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecekmiş. Belediye binasının bugünkü yerinde yapılmasına karar verilmesinden sonra Fatih ve Taksim'de iki şehir tiyatrosunun inşası kararlaştırılmış.

1942 yılında Taksim ilçesinin kurulması düşünülmüş!

1942 yılında Beyoğlu Kaymakamlığı'nın yükünü azaltmak için bir Taksim ilçesinin kurulması gündeme gelmiş. Kurulması düşünülen ilçeye Şişli, Pangaltı, Feriköy, Nişantaşı ve Teşvikiye mahalleleri ilhak edilecekmiş.

1942 yılında Beyazıt ile Şişli arasında yeraltı yolu!

1942 yılında Prost tarafından hazırlanan yeraltı yolu projesine göre, Bayazıt'tan Eminönü'ne inecek tünel, Karaköy Köprüsü'ne paralel yapılacak bir köprüden geçerek tekrar yeraltından Taksim ve Şişli'ye ulaşacakmış.

1941 yılında Surp Agop Mezarlığı arsalarının satış ilanı!

1941 yılında İstanbul Belediyesi'nin verdiği ilanda Taksim'deki eski Surp Agop Mezarlığı arsaları kapalı zarf usulüyle satılacakmış. Satılacak dört parça arsanın her metrekaresi 150 liradan satılacakmış.

1941 yılında Taksim Kışlası arsasına toprak dökülecek!

1941 yılında İstanbul Belediyesi tarafından yıktırılan tarihi Taksim Kışlası'nın arsası toprak dökmek suretiyle yükseltilecekmiş. Belediye, yükseltilen kısımdaki arsaların satışa çıkarılmasını ya da apartman inşa etmeyi düşünmüş.

1940 yılında Taksim Meydanı ve civarının alacağı şekil!

1940 yılında Taksim Meydanı ile civarının tanzimi planı hazırlanmış. Hazırlanan plana göre, meydanda yapılacak otelin ve apartmanların konumu, Taksim Gezi Parkı'nın da kaplayacağı alan belirlenmiş.

1940 yılında İsmet İnönü, İstanbul'un imarıyla ilgilenmiş!

1940 yılında Taksim Belediye Gazinosu'nun açılış merasimine katılan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, açılışı yapılan gazino ile İstanbul'un imarına ait faaliyet hakkında, Lütfi Kırdar tarafından, verilen izahatı dinlemiş

1939 yılında Taksim Meydanı tanzim edilecek!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, Prost planına göre Taksim Meydanı'nı tanzim etmeye karar vermiş. Hazırlanan projeye göre, Taksim Meydanı 85 metre daha genişleyecekmiş ve abide meydanın ortasına konulacakmış.

1939 yılında Taksim Kışlası Belediye'ye devredilmiş!

1939 yılında yıktırılacak olan Taksim Kışlası, Maliye Bakanlığı'ndan İstanbul Belediyesi'ne devredilmiş. Maliye'ye 50 bin lira devir bedeli ödeyen Belediye, kışladaki kiracıların tahliyesiyle yıkım işlemine başlayacakmış.

1938 yılında Taksim Meydanı'na yeni plan!

1938 yılında Fransız Mimar Gotye, Taksim Meydanı için yeni bir plan hazırlamış ve hazırladığı planı Lütfi Kırdar'a arz etmiş. Plan, Vali Kırdar'ın tetkikinden sonra Prost'un tasvibinden geçecekmiş.

1938 yılında Taksim ile Maçka arasında yeni bir cadde açılacak!

1938 yılında Prost, Taksim ile Maçka arasında yeni bir cadde açılmasına karar vermiş. Taksim Bahçesi'nin arkasından başlayacak olan yol, bostanlardan geçerek Vali Konağı Caddesi'ne doğru düz bir hat şeklinde olacakmış.

1949 yılında Taksim Haberi

1949 yılında Taksim




Taksim'de gecekondu!


  Yukarıda resmini gördüğünüz gecekondu nerede kurulmuştur, biliyor musunuz? Taksim'de.

  Şehrin muhtelif mıntıkalarında binlerce yoksul aileyi barındıran gecekondular zaman zaman yıktırılırken Taksim'de Talimhane'de günde yüzlerce otomobilin geçtiği Abdülhak Hamit Caddesi'nde, kitabına uydurularak bir gecekondu inşa edilmesi bütün Talimhaneliler tarafından hayretle karşılanmış. Şimdi bu gecekondunun yanındaki sahada da hafriyat başlamış ve bir benzin deposu inşası için hazırlıklara girişilmiştir. Depo bittikten sonra bu gecekondunun da satış bürosu olarak kullanılacağı söylenmektedir. 

  Hafriyata nezaret eden bir zat hadiseyi tespit eden muharririmize bu mesele ile boşuna uğraşılmamasını tavsiye ettikten sonra şöyle demiştir:

 - Buraya biz bir otomobil servis istasyonu kuracağız. İnşaat için izin...