27 / 04 / 2024

1965 yılında İstanbul

1965 yılında İstanbul

1965 yılında İmar ve İskan Bakanlığı, belediyedeki imar ve fen kadrolarında görevli bulunan mimar ve mühendisleri kendi yönetimi içine almaya karar vermiş. Mimar ve mühendislerin tayin işi de Bakanlık tarafından yapılacakmış.

1965 yılında İstanbul'da fabrikalar şehir dışına çıkartılacakmış!

1965 yılında Milli Güvenlik Kurulu, büyük bir keşmekeş içinde bulunan İstanbul'un imar planının değiştirilerek, fabrikaların şehir dışına çıkarılmasını hükümetten istemiş ve savunma bakımından buna mutlak lüzum olduğu bildirilmiş.

1965 yılında her bölgede tek imar planı uygulanacakmış!

1965 yılında İstanbul Belediyesi İmar Müdürlüğü, imar planı uygulamasında çıkan anlaşmazlıkları gidermek için, her bölgede tek imar planı uygulayacakmış. Beyoğlu ve Anadolu Yakası'nın imar planlarının bire indirilmesi için de çalışılmaktaymış.

1964 yılında İstanbul'da 1 milyar kilovat saat elektrik tüketilmiş!

1965 yılında İ.E.T.T İdaresi'nden verilen bilgiye göre, İstanbul'da 1 milyar kilovat saat elektrik tüketilmiş. 1964 yılında şehirdeki elektrik abone sayısı ise 437 bin 886'ya yükselmiş.

1964 yılında İstanbul'daki yangınlarda 142 bina kül olmuş!

1965 yılında İstanbul itfaiye teşkilatının, 1964 yılındaki çalışmalarına dair hazırlanan istatistiğe göre, şehirde bin 240 yangın olayı tespit edilmiş. Bu yangınlarda 156 bina kısmen, 142 bina tamamen yanmış.

1974 yılında İstanbul Metrosu'nun yeni güzergahları belli olmuş!

1974 yılında İstanbul Metrosu'nun yeni güzergahları belli olmuş. Toplamda dört hat olarak inşa edilecek olan metronun iki hattı Avrupa Yakası'nda, diğer iki hattı ise Anadolu Yakası'nda inşa edilecekmiş.

1975 yılında Eminönü ve Galata'daki düzensizliğe son verilecekmiş!

1975 yılında İstanbul Belediye Ahmet İsvan, Eminönü Meydanı ve Galata Köprüsü'nde incelemeler yapmış. Düzensizliğe son verilecek diyen İsvan, iskelelerin bulunduğu yerin otobüs durağı olacağını söylemiş.

1973 yılında Altunizade'de 400 yataklı huzur evinin temeli atılmış!

1973 yılında İstanbul Huzur Hastanesi ve Dinlenme Evleri Vakfı tarafından Üsküdar Altunizade'de yaptırılacak olan 400 yataklı hastane ve huzurevlerinin temeli, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından atılmış.

1973 yılında İstanbul Boğazı'na su borusu döşeniyormuş!

1973 yılında İstanbul'un iki yakasındaki su kaynaklarını birleştirecek Boğaz sualtı boru hattının sondajlarına başlanmış. Bin 900 metre uzunluğunda, birbirine paralel iki boru hattının döşenmesi 50 milyon liraya mal olacakmış.

1971 yılında Belediye Başkanı, servetini Zeynep Kamil'e bağışlamış!

1971 yılında İstanbul Belediyesi'nin başkanı Fahri Atabey, bütün servetini Zeynep Kamil Hastanesi'ne bağışlamış. Eniştesi Orgeneral Asım Gündüz'den kendisine kalan serveti de Hastanenin daha iyi idare edilmesi bağışlamış.

1971 yılında Arnavutköy'de deniz yedi metre doldurulacakmış!

1971 yılında İstanbul Belediyesi İmar ve Planlama Müdürlüğü'nün aldığı kararla, Arnavutköy Kız Koleji ve Akıntıburnu arasındaki yolun sahil kısmı doldurularak yedi metre genişletilecekmiş, trafiğin tıkanmadan akması sağlanacakmış.

1971 yılında Çamlıca'da İstanbul Televizyonu ve Verici Tesisleri'nin temeli atılmış!

1971 yılında İstanbul Televizyonu'nun temeli Çamlıca Tepesi'nde temeli atılmış. 5 bin 400 metrekarelik bir saha üzerinde yayılacak olan verici istasyonu ile İstanbullular Ankara'dan naklen yayın izleyebilecekmiş.

1970 yılında İstanbul'da trafik polisleri kuleden yolları kontrol edeceklermiş!

1970 yılında İstanbul Belediyesi, şehirde trafik düzenini sağlamak için yeni uygulamalar uygulayacakmış. Trafik yükü fazla olan bölgelerde, polis iki metre yükseklikteki kulelere yerleşip yolları kontrol edecekmiş.

1970 yılında her 5 bin çocuğa bir park düşüyormuş!

1970 yılında İstanbul'da her 5 bin çocuğa bir park düşüyormuş. İstanbul'da aynı yıl, Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yaptırılan 135 çocuk park ve bahçesi bulunuyormuş.

1970 yılında İstanbul'da usulsüz tapu dağıtılmış!

1970 yılında İstanbul'da usulsüz tapu dağıtılmış. Belediye malı arsaların bazı şahıs ve kooperatiflere usulsüz olarak tahsis edildiği iddia edilmiş. Belediye Mesken ve Gecekondu Müdürlüğü hakkında soruşturma açılmış.

1970 yılında Hükümet kararı alındığı takdirde Metro inşaatına başlanacakmış!

1970 yılında İstanbul Metrosu'nun fizibilite raporu Rus uzmanlar tarafından hazırlanıyormuş. Metro için gerekli hükümet kararı alındığı takdirde ihaleye çıkartılıp inşasına başlanacakmış ve metro 1 milyar liraya mal olacakmış.

1968 yılında Galata Kulesi aylık 30 bin liraya kiraya verilmiş!

1968 yılında İstanbul Belediyesi, restorasyonu tamamlanan Galata Kulesi'ni kiraya vermiş. Turistik site haline getirilen Galata Kulesi'ne giriş biletle olacakmış. Kule, aylık 30 bin liraya kiraya verilmiş.

1969 yılında Boğaziçi Köprüsü'ne karşı kampanya başlatılmış!

1969 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri Boğaziçi Köprüsü'ne karşı kampanya açmışlar. 68 kuşağının sevilen simalarından Metin Eşrefoğlu ve Gündüz Taner, Taksim'de yağlı boya ile protesto yazıları yazmışlar.

1965 yılında İstanbul Haberi

1965 yılında İstanbul

Belediye'deki mimar ve mühendisler İmar ve İskan Bakanlığı'na bağlanıyor.


  İmar ve İskan Bakanlığı, Belediye'deki imar ve fen kadrolarında görevli bulunan mimar ve mühendisleri kendi yönetimi içine almaya karar vermiş ve bir kanun tasarısı hazırlamıştır. Kanun senetoda bulunmaktadır. Yakında kabul edilerek yürürlülüğe girecektir. Bu konuda İmar ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Mithat Yenen, ''belediyedeki mimar ve mühendisler tamamen Bakanlık emrine bağlanacaktır. Bu suretle mimar ve mühendislerin tayin işi tek elden ve Bakanlıkça idare edilmiş olacaktır.'' demiştir.

  İlgililerin verdiği bilgiye göre, imar müdürlükleri teknik elemanlarla idare edilecek, yalnız İstanbul için hukuki yönden imar işlerini yürütmek üzere müdür yetkisini haiz bir hukuk elemanı da görev alacaktır.


Hürriyet Gazetesi 18 Ağustos 1965 



Abdullah Kutalmış...