25 / 04 / 2024

Abdülmecid Efendi

Abdülmecid Efendi

2004 yılında Yapı Kredi'nin 60. yıl kutlamasıyla birlikte Abdülmecid Efendi Köşkü'nün açılışı yapılmış. Bağlarbaşı Korusu'nda Hidiv İsmail Paşa tarafından yaptırılan köşk, Sultan Abdülhamid tarafından Abdülmecid Efendi için satın alınmış.

Vaal Real Estate Dış Ticaret Anonim Şirketi kuruldu!

Vaal Real Estate Dış Ticaret Anonim Şirketi Şişli'de 200 bin TL sermaye bedeli ile Abdülmecid Saadettin tarafından kuruldu.

Osmanlı'nın son mirasçıları büyük servetin peşine düştü! 

1800’lü yıllarda İzmir Valiliği yapan Hacı Osman Paşa’nın oğlu Ali Ağa ile Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz zamanında sadrazamlık yapan damadı Mehmet Emin Ali Paşa’nın torunları olan 5 ailenin bireyleri miraslarının peşine düştü...

Mimar William James Smith eserlerini kitapta topladı!

İstanbul’daki pek çok tarihi binada imzası olan İngiliz mimar William James Smith, cam ve demiri uyumlu bir biçimde kullanarak Osmanlı topraklarında bir ilki başardı. Sultan Abdülmecid’in de takdirini kazanan mimarın eserleri bir kitapta toplandı.

Abdullah Efendi Lokantası ilk şubesini açtı!

1888 yılında Sultan II. Abdülhamit'in emriyle açılan Abdullah Efendi Lokantası usta-çırak ilişkisiyle günümüze kadar geldi. Yıllardır Taksim'de Hacı Abdullah Lokantası olarak hizmet veren lokanta 129 yıl sonra ilk şubesini açtı.

2006 yılında Adile Sultan Sarayı kültür merkezi olarak hizmete girecek!

Sultan Abdülmecid'in Kandilli sırtlarında Sarkis Balyan'a yaptırdığı Adile Sultan Sarayı, 2006 yılında 'Sakıp Sabancı Kandilli Eğitim ve Kültür Merkezi Adile Sultan Sarayı' adıyla yeni bir kültür merkezi olarak hizmete girecekmiş.

2004 yılında Abdülmecid Efendi Köşkü'nün açılışı yapılmış!

2004 yılında Yapı Kredi'nin 60. yıl kutlamasıyla birlikte Abdülmecid Efendi Köşkü'nün açılışı yapılmış. Bağlarbaşı Korusu'nda Hidiv İsmail Paşa tarafından yaptırılan köşk, Sultan Abdülhamid tarafından Abdülmecid Efendi için satın alınmış.

1999 yılında Kapalıçarşı'ya rakip gelecekmiş!

1839 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Haliç'teki Feshane binası Ağustos ayında hizmete girecekmiş. 1839 yılında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan bina, 'Feshane Festival Sarayı' olarak İstanbullulara hizmet edecekmiş.

1948 yılında Tophane Kasrı harp malullerine tahsis edilecekmiş!

Eski Tophane Meydanı'nın en önemli ögelerinden biri olan, Sultan Abdülmecid tarafından İngiliz mimar William James Smith`e inşa ettirilen Tophane Kasrı'nın 1948 yılında İstanbul'da kurulacak Maluller Yurdu'na tahsis edilmesi kararlaştırılmış.

Ortaköy Camii bugün ibadete açılıyor!

Sultan Abdülmecid tarafından 161 yıl önce Ortaköy kıyısına yaptırılan Büyük Mecidiye Camisi'nin, "cerrah ve kuyumcu" titizliğiyle 3 yıl süren restorasyonu tamamlandı. Ortaköy Camii bugün cemaatine kavuşacak.

Ortaköy Camii yarın açılıyor!

Osmanlı padişanlarından Sultan Abdülmecid tarafından 161 yıl önce Ortaköy kıyısına yaptırılan ve Oratköy Camisi olarak bilinen Büyük Mecidiye Camisi'nin, "cerrah ve kuyumcu" titizliğiyle 3 yıl süren restorasyonu tamamlandı.

Küçük Mecidiye Camisi'nin 166 yıllık sırrı ortaya çıktı!

Sultan Abdülmecid tarafından 1848'de Çırağan Sarayı'na ek olarak yaptırılan Küçük Mecidiye Camisi'nin 166 yıllık sırrı açığa çıktı. Caminin kubbesindeki yıpranmış kurşun örtü sökülünce, pişmiş topraktan yapılmış 3 bin 200 adet kalın su borusu bulundu...

Marmaray'ın durakları!

İlk olarak 1860 yılında Sultan Abdülmecid tarafından ortaya atılan Asrın Projesi olarak nitelendirilen Marmaray metrosunun yapımına 2004 yılında başlandı. Marmaray'ın durakları Halkalı ve Gebze arasında sıralanıyor...

Marmaray projesine Alman ve İngiliz basını önemli yer ayırdı!

Marmaray, Alman ve İngiliz basınında yer aldı, Times, Osmanlı Sultanı I. Abdülmecid’in iktidarda olduğu 1860 yılında bir Fransız mimarın benzer bir proje hazırladığını ancak bu projenin imkansız bulunduğunu da hatırlattı.

Abdülmecid Efendi Haberi

Abdülmecid Efendi



Son Halife'nin köşkü açıldı


    YAPI Kredi Bankası'nın 60'ıncı yıl kutlaması ile birlikte son halife Abdülmecid Efendi'nin köşkünün de açılışı yapıldı. Bankaya ait Yapı Kredi Bağlarbaşı Korusu'nda bulunan Abdülmecid Efendi Köşkü Mısır Hıpi İsmail Paşa tarafından yaptırıldı. İkinci Abdülhamid tarafından amcazadesi son Halife Abdülmecid Efendi için satın alınan köşk Abdülmecid Efendi döneminde sanat, edebiyat ve siyaset toplantılarına ev sahipliği yaptı

    Sanat ve edebiyata olan tutkusu ile tanınan Abdülmecid Efendi, köşkün girişine dönemin sanatçılarından Avni Lifij ile birlikte bin manzara resmi çizdi. Son derece ince bir dış cephe bezemesine sahip olan köşk, cephe düzeylerini geometrik olarak bölümleyen dikdörtgen...