29 / 03 / 2024

Asaf Savaş Akat

Asaf Savaş Akat

Vatan Gazetesi yazarı Asaf Savaş Akat, inşaat sanayiini mercek altına aldı

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi'nin Malkara-Çanakkale kesimi 19 Mart'ta trafiğe açılacak!

Ulaştırma ve Alyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü 'Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi'nin 1915 Çanakkale Köprüsü dahil Malkara-Çanakkale' arası kesiminin trafiğe açılacağını duyurdu.

Kripto savaşı mı geliyor? Bitcoin süper silah oldu!

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaş açtığı için pek çok şirket gibi Binance'den yaptırım uygulanması istenmişti fakat Binance'ın buna olumlu yaklaşmaması beraberinde yeni kripto savaşlarını getiriyor olabilir mi?

Petrol fiyatlarına savaş dopingi! 11 yılın en yüksek seviyesini gördü!

Ukrayna ile Rusya savaşı ekonomik piyasayı sarsamaya devam ediyor.  Emtialar rekor üstüne rekor kırıyor. Petrol fiyatları son 11 yılın rekorunu kırdı. İşte ayrıntılar...

Doğalgaz fiyatı 2 bin Euro’yu geçti! Savaşla rekor geldi!

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaş açmasının ardından Batılı ülkeler pek çok yaptırım uygulamasıyla beraber doğalgaz rekor kırdı.

Savaş, sebze fiyatlarını da vurdu! Domates bir haftada 25 TL'den 4 TL'ye düştü!

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş sebebiyle meyve ve sebze fiyatlarında büyük düşüş yaşandı. En büyük düşüş ise domates fiyatlarında görüldü. 20-25 TL fiyatı olan domates, 1 hafta içerisinde 4 TL’ye kadar geriledi.

Savaş doğal gaz ve petrol fiyatlarını uçurdu!

Rusya Ukrayna Savaşı 7 günü arkasında bırakmışken petrol fiyatları rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor.

Rusya - Ukrayna savaşı Türkiye turizmini nasıl etkileyecek? İşte kabus senaryosu!

Rusya Ukrayna arasındaki savaş Türkiye turizmini etkileyecek mi? Uzmanlar bu konuda ne diyor? İşte merak edilenler...

Rusya-Ukrayna savaşı tüccarı, çiftçiyi ve ihracatçıyı vurdu!

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle tarım ürünü ihracatının durduğunu dile getirdi.

Kripto para dünyasında neler oluyor? Hızlı yükselişin ardında savaş mı var?

Kripto para piyasasının ve özellikle lider Bitcoin’in hızlı yükselişinin ardında Ukrayna-Rusya savaşı olduğu düşünülüyor. İşte detaylar…

Rus savaşı Türkiye'deki emlak sektörünü sarsacak!

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın etkileri kendini göstermeye devam ediyor. Yaptırımlara uğrayan Rusya en son swift sisteminden çıkarıldı. Bu durum Rusya yurt dışı ile yaptığı ticareti kısıtlatacak. Peki Rusların Türk gayrimenkul yatırımları nasıl bir boyut alacak? İşte ayrıntılar...

Rusya-Ukrayna savaşı domates, salatalık ve biber fiyatlarını yüzde 30 düşürdü!

Son zamanlarda gündemden düşmeyen Rusya-Ukrayna savaşı domates, salatalık ve biber fiyatlarını yüzde 30 düşürdü...

Rusya-Ukrayna savaşı Türk müteahhitlere pahalıya patlayabilir!

Rusya-Ukrayna savaşının Türk müteahhitlere pahalıya patlayabileceğine dikkat çekiliyior. Türk müteahhitlerin Ukrayna ve Rusya’daki 25 milyar dolar değerindeki projelerinin savaşın sona ermemesi halinde riskle karşılaşacağı belirtiliyor.

Rusya-Ukrayna savaşı arpa ve buğday fiyatlarını uçurdu? İşte son fiyatlar!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Rusya-Ukrayna savaşı ülkemizde hububat fiyatlarını nasıl etkiledi? Arpa ve buğday fiyatları arttı mı? Arpa ve buğday fiyatları ne kadar oldu? İşte son gelişmeler...

Asaf Savaş Akat Haberi

Asaf Savaş Akat

Krizle beraber iktisatçı fıkralarında gözle görülür bir artış var. Sevgili dostum Tavit Köletavitoğlu'ndan aldığım SMS'i sizinle paylaşmak istiyorum. “Dün öngördüklerinin bugün neden gerçekleşmediğini yarın açıklayabilen kişiye ‘iktisatçı' denir.”

Bir okuyucum pazar yazısındaki hataya dikkatimi çekti. Özel tüketim harcamaları ilk çeyrekte milli gelirin üçte birini oluşturuyor demişim. Doğrusu dörtte üçtür. Niyetim yıllık bazda üçte bir civarında seyreder demekti. Maalesef gözümden kaçmış. Özür dilerim.

Dün Mayıs sanayi üretimi verileri yayınlandı. Yıllık bazda toplam sanayide yüzde 17.9, imalat sanayinde yüzde 19 gerileme var. Son altı ayın en iyi (!) verileri. Ancak mevsimlik etkiden arındırınca toparlanma başladı diyemiyoruz. Umut Haziran'a kaldı.

İnşaatın önemi

İlk çeyrek milli gelirini değerlendirmeyi sürdürüyorum. Ana talep kalemlerinin büyümeye katkısına ve konjonktür açısından kritik önem taşıyan özel makine-teçhizat yatırım harcamalarına baktık.

Konjonktür...