28 / 03 / 2024

Ayasofya ibadete açılacak mı

Ayasofya ibadete açılacak mı

Ayasofya'nın cami olarak açılması gündemde konuşulmaya devam ediyor. Milliyet Gazetesi köşe yazarı Gökhan Cıvaoğlu, bugünkü köşesinde Ayasofya'nın ibadete açılmasını yazdı...

Celal Şengör'den Ayasofya açıklaması!

Ayasofya tarihte eşi olmayan bir âbide olarak nitelendiriliyor. Peki bu eserin cami olarak ibadete açılması doğru mu? İşte Celal Şengör'ün konuyla ilgili açıklamaları...

Ayasofya cami olarak ibadete açılacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması konusunda bir çalışma yapın, getirin” diye talimat vermişti. Peki Ayasofya camii olarak ibadete açılacak mı? İşte Ayasofya konusuna ilişkin detaylar...

İlber Ortaylı'dan Ayasofya'nın açılmasına ilişkin uyarı!

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ayasofya’nın ibadete açılması tartışmalarına ilişkin, Ayasofya'nın politika aracı olarak kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti...

Ahmet Davutoğlu'ndan Ayasofya cami açıklaması!

Ahmet Davutoğlu, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılabileceğiyle ilgili açıklamalara karşılık, “Kutsallarımıza, ortak sembollerimize sıkıştığınızda kullanacağınız bir kart muamelesi yapmaktan vazgeçin” diye konuştu.

Ayasofya ibadete açılabilir mi?

İstanbul’un en önemli tarihi yapıları arasında bulunan Ayasofya ibadete açılabilir mi?

Yargıtay'dan Ayasofya için emsal! 74 yıl sonra ibadete açılıyor!

Danıştay, 1945 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen İstanbul’daki Kariye Camii ile ilgili tarihi bir karara imza attı.

Ayasofya yeniden açılacak mı?

Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Ayasofya'nın ibadete açılması ile ilgili soruya cevap verdi: Nedir imkanlarımız, bunlara bakarız. Gönlümüz tabii ki bunu ister.

Başakşehir Gülendam Hatun Cami Ramazan'da ibadete açılacak!

Hayırseverlerin desteği ile Başakşehir'de inşa edilen Gülendam Hatun Cami'nin inşaatında sona gelindi. Cami Ramazan'da ibadete açılacak.

Pertev Mehmet Paşa Camii Ramazan'da ibadete açılıyor!

İzmit'te Mimar Sinan tarafından inşa edilen  Pertev Mehmet Paşa Camii'de restorasyon çalışmaları tamamlanıyor. Orijinal haline dönen camii Ramazan'da ibadete açılacak. 

Rüstem Paşa Camisi ibadete açılıyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2016 yılında başlanan restorasyon çalışmaları tamamlanan Eminönü'ndeki Rüstem Paşa Camisi, cuma namazında ibadete açılacak.

Kariye Camisi yarın ibadete açılıyor!

Danıştay ve Cumhurbaşkanı kararının yayımlanmasının ardından ibadethane statüsüne kavuşturulan Kariye Camisi'nde restore çalışmaları tamamlandı. Kariye Camisi yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla ibadete açılacak. 

Kariye Camisi 75 yıl sonra ibadete açılacak!

Danıştay kararıyla ibadete açılmasının önündeki yasal engel Ayasofya’dan önce kalkan İstanbul’daki Kariye Camisi, 30 Ekim’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Cuma namazıyla 75 yıl sonra ibadete açılacak.

Sivas Yukarı Tekke Ay Yıldız Camisi yarın açılacak!

Sivas'ta yapımına 2017'de başlanan ve Türkiye'nin ilk ay yıldız şeklindeki camisi olan Yukarı Tekke Ay Yıldız Camisi yarın gerçekleşecek törenin ardından ibadete açılacak.

WADAH'tan Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasına destek!

Malezyalı sivil toplum kuruluşu Malezya Bilinçli Toplum Hareketi (WADAH), Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasına destek verdi.

86 yıl sonra ilk: Ayasofya, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı!

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453 yılından 1934 yılına kadar cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak kalan Ayasofya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla kılınan cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete açıldı.

Ayasofya Camisi yarın açılacak!

Ayasofya Camisi'nin, yarın kılınacak cuma namazı ile 86 sene sonra yeniden ibadete açılması öncesinde son hazırlıklar tamamlanıyor...

Fatih Dökümhanesi'ndeki tarihi cami Ayasofya Cami ile aynı gün açılacak!

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde, İstanbul'un fethinde kullanılan top ve güllelerin döküldüğü Fatih Dökümhanesi'ndeki tarihi cami Ayasofya Cami ile aynı gün açılacak...

Ayasofya'da temel ilke binanın tarihi dokusuna ve mimarisine zarar verilmemesi!

24 Temmuz'da ibadete açılacak Ayasofya Camisi'yle ilgili konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Ayasofya'da temel ilke binanın tarihi dokusuna ve mimarisine zarar verilmemesi" dedi.

Murat Kurum'dan Ayasofya açıklaması: Depreme hazırlık durumu iyi denebilir!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 86 yıl sonra ibadete açılacak Ayasofya ile ilgili açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 24 Temmuz'da Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz!

Millete Sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazı ile birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz."diye konuştu.

Ayasofya ibadete açılacak mı Haberi

Ayasofya ibadete açılacak mı

Milliyet Gazetesi köşe yazarı Gökhan Cıvaoğlu bugünkü köşesinde Ayasofya'nın ibadete açılmasını kaleme aldı. Cıvaoğlu, "Ayasofya’nın ibadete açılması konulduğunda”, diğer kefesine malum iddia mutlaka yerleştirilir; “İnönü döneminde CHP cami kapattı" dedi ve açıkladı.

İşte Gökhan Cıvaoğlu'nun 'Ayasofya ve İnönü' başlıklı yazısı...

İNÖNÜ CAMİ KAPATTI MI?

Fakat...

Öngörülebilir olan şu ki “erken ya da zamanında” olsun bir seçimde terazinin bir kefesine “Ayasofya’nın ibadete açılması konulduğunda”, diğer kefesine malum iddia mutlaka yerleştirilir; “İnönü döneminde CHP cami kapattı!..”

Gerçek bu mu?

Evet...

İnönü, gerçekten iki camiyi kapattırmıştır.

Önlerine de jandarma dikmiştir.

Halkın camilere girişini yasaklamıştır.

Ama neden?

Bunların arkasındaki gizem neydi?

70 yıldır bu söylemler havada uçuştu ama hangi camiler ve neden soruları konuşulmadı.

Cevaplanmadı.

Tartışmalar yüzeyde kaldı.

İşte o sorulara cevap veren tarihten yapraklar. (*)

KAPANAN İKİ CAMİ

Atatürk ölmüş...

İkinci Dünya Savaşı başlamış, İnönü Cumhurbaşkanı seçilmişti...

Hitlerin orduları Avrupa ülkelerini...