26 / 04 / 2024

Ayasofya Müzesinin camiye dönüştürülmesi

Ayasofya Müzesinin camiye dönüştürülmesi

The Times gazetesi, İstanbul’daki tarihi Ayasofya Müzesi’nin yeniden camiye dönüştürülme tartışmalarını haberleştirdi. usuf Halaçoğlu, Ayasofya’nın cami yapılması için 8 Kasım 2013’te TBMM’ye kanun teklifi vermişti.

Ayasofya Medresesi yıktırıldı! İşte o belediye başkanının adı ve yıkımın nedeni

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yeniden inşa edilen ve Ayasofya Yerleşkesi olarak açılan Ayasofya Fatih Medresesi, tarihte üç defa inşa edilip iki defa yıktırıldı. İşte o olayların perde arkası...

Ayasofya Mühendislik İnşaat Gayrimenkul Sanayi Ve Ticaret Ltd.Şti.İstanbul Esenyurt Şubesi açıldı!

Ayasofya Mühendislik İnşaat Gayrimenkul Sanayi Ve Ticaret Ltd.Şti.İstanbul Esenyurt Şubesi bugün Esenyurt'ta 200 bin TL sermaye bedeli ile Muhammed Çiçek tarafından açıldı.

Atlas Sineması 2021’in ilk aylarında açılacak!

İki sene önce restorasyona alınan Atlas Sineması, içinde sinema müzesinin de olacağı yeni konseptiyle 2021 yılının ilk aylarında kapılarını açıyor.

Tapu ve Kadastro binasının Ayasofya Müzesi'ne dönüştürüleceği iddiası TBMM'de!

Tapu ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binasının Ayasofya Müzesi'ne dönüştürülmek üzere boşaltılmaya başlandığı iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Baltacı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Ayasofya'nın kopyası Suriye'de inşa edilecek: Kilise olarak kullanılacak!

Türkiye’de müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’nın bir kopyasının, Suriye'de inşa edileceği ve kilise olarak kullanılacağı iddia edildi.

Trabzon'daki Ayasofya Camisi salı günü açılıyor!  

Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasından sonra Trabzon’da, 7 yıl önce müzeden camiye dönüştürülerek restorasyonuna başlanan Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi de salı günü açılıyor. Trabzon’daki Ayasofya, 1964’te camiden müzeye çevrilmişti.

Murat Kurum'dan 'Ayasofya Cami' açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada "Ayasofya'mızı inşallah 24 Temmuz'da cuma namazıyla tüm İslam alemine kazandırmış olacağız. Allah'a hamdediyoruz." diye konuştu.

Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis'ten Ayasofya açıklaması!

Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye’de Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinin önünü açan kararlar için, “Dünya mirasına yapılmış tarihi bir saygısızlıktır” dedi.

Ayasofya'da ibadetin yolu açıldı: Danıştay, camiden müzeye dönüştürülmesi kararını iptal etti!

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştayın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu ifade edildi.

Ayasofya için kritik karar haftası: İbadete açılacak mı?

24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapılan Ayasofya için kritik haftaya girildi. Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılması için açılan davada Danıştay'ın kararı 2 Temmuz'da belli olacak. Kararın duruşmadan sonra açıklanacağı öngörülüyor.

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinde engel bulunmuyor!

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesinin önünde siyasi, hukuki ve idari açıdan hiçbir engel olmadığını söyledi...

Ayasofya cami olmalı mı?

Ayasofya'nın cami olarak tekrar ibadete açılması, gündemde konuşulmaya devam ediyor. Peki Ayasofya cami olmalı mı? 

Ayasofya'nın müze olması için hazırlanan kararnamedeki Atatürk imzası sahte mi?

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya’nın müze haline getirilmesi için hazırlanan kararnamenin ve Atatürk imzasının sahte olduğunu ileri sürüyor, diğer uzmanlar ise böyle bir şeyin mümkün olmadığını belirtiyor. Danıştay 2 Temmuz’da konuya ilişkin nihai karar verecek. 

Ayasofya Müzesinin camiye dönüştürülmesi Haberi

Ayasofya Müzesinin camiye dönüştürülmesi


“Türkiye müzeyi camiye çevirmeyi tartışıyor” başlıklı haberde, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi yönünde geçen hafta yaptığı açıklamalara atıfla, “İstanbul’daki tarihi Ayasofya Müzesi’nin tekrar cami yapılmasına yönelik siyasi baskılar artıyor. Bu kampanya, hükümetin ülkeyi İslamlaştırmaya çalıştığı yönündeki tartışmaları alevlendirdi” denildi. Haberde şu ifadeler yer aldı: “Yaklaşan seçimlerde Ak Parti ile birlikte muhafazakâr oylar için yarışan aşırı sağcı MHP, Ayasofya’nın camileştirilmesi yönünde bir yasa tasarısını Meclis’e getirmeyi planladığını söylüyor. Yaklaşık 1500 yıl önce kilise olarak inşa edilen Ayasofya (...) bugün 3 milyonun üzerinde turistin ziyaret ettiği bir müze ve Türkiye’nin laik sisteminin reklamını yapıyor. Bazı Türkler yürütülen kampanyayı Türkiye’nin Atatürk’ten miras laik ilkelerinden kopuşun yeni bir işareti olarak görüyor.” MHP Kayseri Milletvekili ve Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya’nın cami...