26 / 04 / 2024

ayni haklar

ayni haklar

Sınırlı Ayni Haklar kapsamında yer alan taşınmaz lehine irtifak hakkı nedir? Taşınmaz lehine irtifak hakkı nasıl kuruluyor? Taşınmaz lehine irtifak hakkı nasıl son buluyor? İşte yanıtı...

Hak ne demektir?

Hak kavramı gayrimenkul hukukunda ne ifade ediyor? Hak ne demektir? Sorularının yanıtı ve detayları haberimizde...

Hak nedir?

Hukuki bir kavram olan "Hak" neyi ifade ediyor? Gayrimenkul hukuku açısından hak nedir, detayları haberimizde...

Mülkiyetten başka ayni haklar nelerdir?

Ayni haklar denilince ilk olarak akla mülkiyet hakkı geliyor. Peki mülkiyetten başka ayni haklar nelerdir, detayları...

Ayni haklar ne demek?

Ayni haklar eşyalar üstündeki egemenlik yetkisine işaret ediyor. Ayni haklar ne demek? için tıklayın...

Çıplak mülkiyet nedir?

İntifa hakkı taşınmaz mallar üzerinde kurulan ve sahibine tam kullanma hakkı veren bir ayni haktır. Bu hak ayni haklar arasında en geniş kapsamı sunar ve bu nedenle hak sahibine taşınmazı kullanma ve faydalanma hakkını verir. Peki çıplak mülkiyet hakkı nedir, ne işe yarar?

Çatı katında oturanların hakları!

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunuyor. Peki, çatı katında oturanların hakları nelerdir? İşte yanıtı..

Zemin katta oturanların hakları!

Apartmanda bağımsız bölümlerin sahipleri, kat maliki olup; apartmanda eşit hak ve sorumluluklara da sahip olmuş oluyor. Peki, zemin katta oturanların hakları nelerdir? Çatı katında oturanların hakları nelerdir?

Orge Enerji rüçhan haklarının satışını yaptı!

Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş. tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamaya göre Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş. rüçhan haklarının satışını yaptı.

Apartmanda kiracı hakları nelerdir?

Konut kiralamalarında ev sahibinin olduğu gibi kiracının da birtakım hak ve sorumlulukları bulunuyor.Bu hak ve sorumluluklar kanun ile şekilleniyor.Peki apartmanda kiracı hakları nelerdir?

Müteahhit hakları nelerdir?

Müteahhit, (Yüklenici veya Üstenci) sözleşme ile yüklenilen işi veya projeyi gerekli yöntemle temin ve tamamlamayı tahahhüt eden özel veya tüzel kişiye verilen kişiye deniyor. Peki, müteahhit hakları nelerdir?

Tüketicinin seçimlik hakları 2015!

Ayıplı mallar karşısında tüketicilerin bazı seçimlik hakları bulunuyor. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlü oluyor. Peki, tüketicinin seçimlik hakları 2015 nelerdir? İşte yanıtı..

Kooperatif ortağının hakları!

Ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını korumak için gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulmasına kooperatif deniyor.Peki kooperatif ortağının hakları nelerdir?işte,kooperatif ortağının hakları.

On yıllık kiracı hakları 2015!

Gayrimenkul sahipleri oturan kiracılarını belirli nedenlerle evden çıkarma hakkına sahip oluyor.Peki, on yıllık kiracı evden nasıl çıkarılır?İşte,On yıllık kiracı hakları 2015!

Emlakçı hakları 2015!

Taşınmaz mal alım satımı işlemlerinde taşınmaz mal sahipleri kadar emlakçıların da birtakım hakları,görevleri ve sorumlulukları bulunuyor.Emlakçı hakları nelerdir?İşte, emlakçı hakları 2015!

Apartman yöneticisi hakları ve görevleri!

Bir apartmanın sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor. Peki, yönetici nasıl atanır? Apartman yöneticisi hakları ve görevleri nelerdir? İşte apartman yönetimi..

Konutta tüketici hakları gözetilecek!

Geçtiğimiz haftalarda yürürlüğe giren yeni tüketici kanunu tüketicinin haklarını daha çok gözetecek maddeler içerirken, sektör temsilcileri ise kanun sayesinde bu alandaki çürük elmaların ayrılacağını düşünüyor.

Aile konutu üzerinde eşlerin hakları nelerdir?

Eşlerin aile yaşamlarını sürdükleri evin tapusu üzerinde "aile konutu şerhi" konulabiliyor. Bu şerhin konulması eşlere karşılıklı olarak bazı hak ve sorumluluklar yüklüyor. Peki, aile konutu üzerinde eşlerin hakları nelerdir?

ayni haklar Haberi

ayni haklar

Taşınmaz lehine irtifak hakkı nedir?

Taşınmaz lehine irtifak hakkı ile ilgili yasal hükümler Medeni Kanun'da İkinci Kısım; Sınırlı Ayni Haklar Birinci Bölüm; Birinci Ayırım'da yer alıyor:


Taşınmaz lehine irtifak hakkı..

A. Konusu

MADDE 779.- Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar.


Yapma borçları, irtifaka başlı başına konu olamaz; ona ancak yan edim olarak bağlanabilir.


B. Kurulması ve sona ermesi

I. Kurulması

1. Tescil

MADDE 780.- İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil şarttır.


İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanır.

İrtifak hakkının zamanaşımı yoluyla kazanılması, ancak mülkiyeti bu yolla elde edilebilecek taşınmazlarda mümkündür. 


2. Sözleşme

MADDE 781.-...