23 / 04 / 2024

baraj nedir

baraj nedir

Enerji üretimi, içme için kullanılma, sulama suyu temini ve akarsuların düzenlenmesi gibi pek çok amaca yönelik olarak inşa edilen baraj nedir, nasıl yapılır? Baraj çeşitleri nelerdir?

Barajların son durumu nedir? Barajlarda aktif doluluk oranı ne demek? İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde kaç?

Baraj doluluk oranı artan sıcaklıklardan dolayı merakla araştırılıyor. İşte 17 Mayıs 2023 barajların son durumu nedir? İşte detaylar!

Baraj doluluk oranı İstanbul 2014!

İstanbul'da mevcut toplam 10 adet baraj bulunuyor. Peki İstanbul barajları nerede? İstanbul 'da barajlar doldu mu? Barajların durumu nedir? İşte baraj doluluk oranı İstanbul 2014..

Baraj nedir, nasıl yapılır?

Enerji üretimi, içme için kullanılma, sulama suyu temini ve akarsuların düzenlenmesi gibi pek çok amaca yönelik olarak inşa edilen baraj nedir, nasıl yapılır? Baraj çeşitleri nelerdir?

İstanbul'da kaç tane baraj var?

Yaz mevsiminin gelmesi ve yağış oranlarının düşmesi ile birlikte susuz kalma korkusu kendini gösterdi. Peki 2014'te İstanbul susuz kalacak mı? İstanbul'da kaç tane baraj var? İstanbul barajları son durum nedir?

Devlet eliyle iskan nedir?

Devlet eliyle iskan nedir?: Baraj gölü ve HES,maden rezervi tarih ve doğa kıymetlerinin korunması,orman dışına çıkarılması gereken veya özel yasaların uygulanması taşınmaz malları kamulaştırılan aileler, göçebe ve göçmenlerin iskan işlemidir...

Binalarda enerji kimlik belgesi nedir?

Binalarda enerji tasarrufunun oluşturulması amacıyla hazırlanan enerji kimlik belgeleri Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın görevlendirdiği kuruluşlar tarafından hazırlanıyor. Binalarda enerji kimlik belgesi nedir? için tıklayın...

Kadastro nedir?

Ülke sınırları dahilindeki taşınmazların imar planlaması ve işlemlerinin belirli bir düzen içerisinde yürütülmesini sağlayan kadastro hakkında merak ettikleriniz bu haberde. İşte kadastro nedir? için ayrıntılı yanıtlar...

Devremülk nedir?

Müstakil bir konuta belirli tarihlerde sahip olma devremülk kavramının içeriğini oluşturuyor. Söz konusu bu sahip olmada güdülen amaçlar arasında tatil yapmak, sağlık, kaplıca vb. olgular geliyor. İşte devremülk nedir? sorusunun detayları...

Satış vaadi sözleşmesi nedir?

Gayrimenkul alım satımında taraflar arası bir ön sözleşme niteliği taşıyan satış vaadi sözleşmesi için en önemli kriter, noter huzurunda yapılması. Satış vaadi sözleşmesi nedir? için tıklayın..

Vergi değeri nedir?

Gayrimenkul sahibi olan herkesin ödemekle yükümlü olduğu vergi değeri nedir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, bu habere tıklayın..

İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı nedir, intifa hakkı nasıl kurlur, maliyeti nedir... İşte tüm detayları ile intifa hakkı...

Alaköprü Barajı'nın yüzde 72'i tamamlandı!

Asrın projesi olarak adlandırılan, KKTC Su Temin Projesi kapsamındaki Alaköprü Barajı'nın yüzde 72'i tamamlandı...

Kentsel dönüşüm nedir?

Kentsel dönüşüm nedir? Riskli alan, riskli yapı, rezerv alan, bina güçlendirme nedir? Kentsel dönüşümle hayatımıza giren tüm bu kavramları işin uzmanından öğrendik. Prof. Dr. Gürsel Öngören kentsel dönüşüme dair merak edilenleri sizler için yanıtladı...

baraj nedir Haberi

baraj nedir

Baraj nedir, nasıl yapılır?

Barajlar, bir akarsu vadisini kapatan ve arkasında su biriktiren; enerji üretimi, içme için kullanılma, sulama suyu temini ve akarsuların düzenlenmesi gibi pek çok gayeye hizmet eden ekonomik faydası büyük olan tesislere deniyor.


Barajlar toprak dolgu, kaya dolgu veya beton olabilirler. Barajların yapılış amaçları özetle şu şekilde sıralanıyor:


— Yağmur mevsiminde bol olan suları biriktirip kurak mevsimlerde kullanmak;


 — Hidroelektrik enerjisi elde etmek. Bu çeşit barajlarda su, yüksekten, özel borularla elektrik santralinin türbinlerine gönderilir.


 — Araziyi su baskınlarından korumak. Nehrin yüksek kesimlerinde yapılan bu gibi barajlar suları depo ederek nehrin aşağı kesimlerindeki araziyi basmasını önler,


— Suların seviyesini yükseltip, göller meydana getirerek nehir ulaştırmasını sağlamak.


— Büyük şehirlerin su ihtiyacını karşılamak.


Baraj çeşitleri nelerdir?

Barajlar bulundukları araziye, kullanılmak istendikleri amaca göre çeşitli tiplerde yapılır. Başlıcaları...