19 / 04 / 2024

bina ve yapı malikinin sorumluluğu

bina ve yapı malikinin sorumluluğu

Bir binanın veya diğer yapı eserlerinin maliki, "malik" olması nedeni ile hukuki olarak hangi sorumluluklara sahip oluyor? İşte Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan yapı malikinin sorumluluğuna ilişkin hükümler...

O ilde kargir bina ve arsa satılıyor! İhalesi 26 Nisan'da

Van Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Van ili, İpekyolu ilçesinde yer alan kargir bina ve arsayı satışa çıkarıyor. Söz konusu gayrimenkulün satış ihalesi 26 Nisan'da yapılacak.

O ilde iki katlı bina ve müştemilat satılacak: 65 milyon TL'ye!

Şırnak İli Cizre Belediye Başkanlığı, Şırnak Cizre Şah Mahallesi'nde yer alan avlulu iki katlı kargir bina ve müştemilatı satışa çıkardı. Satış ihalesi 10 Mart 2023 tarihinde saat 15:00'te yapılacak.

Arnavutköy Belediyesi Hadımköy'de bina ve arsa satacak! İhalesi 1 Mart'ta!

İstanbul İli Arnavutköy Belediye Başkanlığı, İstanbul Arnavutköy Hadımköy'de yer alan bina ve arsayı satışa çıkardı. Gayrimenkullerin satış ihalesi 1 Mart 2023 tarihinde yapılacak.

Belediye iki katlı kargir bina ve müştemilat satacak! İhalesi 27 Aralık'ta!

Şırnak İli Cizre Belediye Başkanlığı, iki katlı kargir bina ve müştemilat satacak. Söz konusu gayrimenkulün satış ihalesi 27 Aralık 2022 tarihinde yapılacak.

Belediye iki katlı bina ve müştemilat satıyor! Yatırımcılar dikkat!

Şırnak Belediyesi'nden Avlulu iki katlı kargir bina ve müştemilatının satışı açık teklif usulüyle 15 Ağustos 2022 tarihinde yapılacak. 

Bina ve tesis yönetiminde acil yapılması gerekenler!

İTU İşletme Mühendisi, İAU Emlak Yönetimi mezunu, İSG Uzmanı, Kat milkiyeti ve Yönetim Mevzuat Danışmanı ve Eğitmeni Bilirkişi Ozan Özen, bina ve tesis yönetiminde sektörün önünü açacak çözümleri açıkladı. Özen, "Bina ve Tesis Yöneticiliği başlığında da yapılacaklar listesi hep artıyor" dedi.

İzmir'de 81 bin 187 bina ve 460 bin 506 bağımsız bölümde hasar tespiti yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada İzmir'de meydana gelen depremin ardından 9 günde 81 bin 187 bina ve 460 bin 506 bağımsız bölümde hasar tespiti gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bina İnşaatlarında Kullanılacak Ahşap ve Metal Esaslı Kalıpların Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Hakkında Tebliğ!

Bina İnşaatlarında Kullanılacak Ahşap ve Metal Esaslı Kalıpların ve Taşıyıcı Kalıp İskelelerinin Tasarım, Hesap ve Yapım Esasları Hakkında Tebliğ bugünkü 31296 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

European Bina Ve İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

European Bina Ve İnşaat Yapı Malzemeleri Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi bugün Kadıköy'de 150 bin TL sermaye bedeli ile Serkan Çanak tarafından kuruldu.

Uzel'in bina ve arazisinin satışı iptal!

Uzel Makine Traktör Fabrikası bina ve arazisinin, 1. İflas Müdürlüğü'nde 15 Mayıs tarihinde yapılan ihalede ipotek alacaklısı Vera Varlık'a 223 milyon 700 bin liraya satışı İstanbul 5 İcra Mahkemesince iptal edildi...

Bay Bina Ve Toplu Yapı Yönetim Hizmetleri Anonim Şirketi kuruldu!

Bay Bina Ve Toplu Yapı Yönetim Hizmetleri Anonim Şirketi bugün Ataşehir’de 50 bin TL sermaye bedeli ile Mustafa Bayazıt tarafından kuruldu.

İstanbul'daki bina ve köprülerin yapı sağlığı takipte!

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Soyöz, İstanbul’daki belli başlı bina ve köprülerin depreme karşı dinamik özelliklerinin takip edildiğini belirtti.

Yıldırım'da ticari bina ve konut yapılamaz şerhi kaldırıldı!

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, ilçe sınırları içerisinde yer alan Anadolu, Vatan ve Millet mahallelerinin Gökdere mevkiinde yer alan bölgeler için ticari bina ve konut yapılamaz sorununu çözüme kavuşturdu.

bina ve yapı malikinin sorumluluğu Haberi

bina ve yapı malikinin sorumluluğu

Yapı malikinin sorumluluğu!

Bir bina veya diğer yapıların maliki, "malik" olması nedeni ile bazı hukuki sorumlulukları üstlenmiş oluyor. Söz konusu sorumluluklar Türk Borçlar Kanunu madde 69 'da belirtiliyor.


Kanuna göre, bina ve yağım malikinin sorumluluğu dahilinde, yapı bakımındaki eksikliklerden doğan zararı gidermek yer alıyor.


Yapı malikinin sorumluluğu

a. Giderim yükümlülüğü

MADDE 69- Bir binanın veya diğer yapı eserlerinin maliki, bunların yapımındaki bozukluklardan veya bakımındaki eksikliklerden doğan zararı gidermekle yükümlüdür.

İntifa ve oturma hakkı sahipleri de, binanın bakımındaki eksikliklerden doğan zararlardan, malikle birlikte müteselsilen sorumludurlar.


Sorumluların, bu sebeplerle kendilerine karşı sorumlu olan diğer kişilere rücu hakkı saklıdır. 


b. Zarar tehlikesini önleme

MADDE 70- Bir başkasına ait bina veya diğer yapı eserlerinden zarar görme tehlikesiyle karşılaşan kişi, bu tehlikenin giderilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını hak sahiplerinden isteyebilir.


Kişilerin ve malların korunması...