18 / 04 / 2024

binada kot 1 daire nedir

binada kot 1 daire nedir

Binaların yoldan kotlandırılmasında genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden (bordür taşı üst seviyesinden) kot veriliyor. Peki, binada kot 1 ne demek? İşte yanıtı...

Murat Kurum: 1 milyon 760 bin binada inceleme yapıldı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Depremden etkilenen illerimizden 5 milyon 4 bin bağımsız bölümden oluşan hasar tespit çalışmaları çerçevesinde 1 milyon 760 bin binada inceleme yapıldığını söyledi.

İstanbul’daki 1 milyon 166 bin binada deprem riski yüksek!

2020'de yaşanan Elazığ ve İzmir depremlerinin ardından, gözler yeniden İstanbul'a çevrildi. Uzmanların İstanbul depremi uyarıları devam ediyor. 1999 depreminden bu yana beklenen büyük İstanbul depremi, İstanbul’daki 1 milyon 166 bin binayı tehdit ediyor...

İstanbul'da 72 bin 166 binada riskli yapı tespiti yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, "Sırf İstanbul ilimizde 72 bin 166 binada riskli yapı tespiti yapılmış. Bu konumlarda 367 bin bağımsız birim bulunmakta ve bu hak sahiplerine de bugüne kadar sadece kira yardımı olarak 1,7 milyar lira verilmiştir." dedi.

Kocaeli’de 1.502 binada hasar tespit edildi!

17 Ağustos 1999 depremi sonrasında Kocaeli’de 1.502 adet hasarlı binanın olduğu tespit edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, hasarlı binalar için çalışmalara başladı.

Dünyanın en zengin 9'uncu kişisi Mukesh Ambani'nin 27 katlı 1 milyar dolarlık evi!

Dünyanın en zengin 9'uncu kişisi olan Hintli Mukesh Ambani, 1 milyar dolarlık değeriyle dünyanın en pahalı evi olan 27 katlı binada yaşıyor.

Adana'da sarmaşık kaplı binada daire fiyatları 1 milyon TL'yi aştı!

Bu binayı gören durup bir daha bakıyor. Adana'da sarmaşıklarla kaplı bina herkesin ilgisini çekiyor. 10 katlı binada konut fiyatları 1 milyon TL'yi aştı...

Güngören'de binada patlama: 1'i ağır 4 kişi yaralı!

Güngören'de 6 katlı bir binanın 4'üncü katında doğalgaz patladı. Doğalgazdan kaynaklanan şiddetli bir patlama 1'i ağır 4 kişi yaralandı...

İstanbul’daki 1.8 milyon binanın yüzde 60’ı risk altında!

17 Ağustos’tan günümüze kadar olası depreme karşı alınan tedbirlerin yetersizliğine değinen Prof. Dr. Naci Görür, “İstanbul’daki 1.8 milyona yakın binanın yüzde 60’ı risk altında. Sadece yüzde 1’i yıkılsa ve her binada bir kişi hayatını kaybetse bile 18 bin insan yapar” şeklinde konuştu.

Maltepe Belediyesi bin 22 binada asbest denetimi yaptı!

Maltepe’de son 1.5 yıl içerisinde bin 22 binada denetim yapan Maltepe Belediyesi pek çok ciddi hastalığa yol açan asbeste geçit vermedi.

Türkiye’de 1 milyon 500 bin kişi riskli binada oturuyor!

Türkiye’de 1 milyon 500 bin kişinin riskli binalarda oturduğunu belirten AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu, kentsel dönüşümün hız kazanması gerektiğinin altını çiziyor.

Sahil Yapı Denetim’in yaptırdığı binada eksik demir mi kullanıldı?

Yapı denetimini Sahil Yapı Denetim’in yaptığı bir binada iddiaya göre eksik demir kullanıldı, belediyece onaylı mimari projede verilen ‘kot’a uyulmadı, bakanlığa ihbar sonrası birileri binanın projelerini gerçek olmayan projelerle değiştirdi.

The Dubai One'a 1,2 kilometrelik kayak pisti yapılacak!

Yaz aylarında sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu Dubai'de lüks sınır tanımıyor. Yeni yapılacak olan 'The Dubai One' adlı binada dünyanın en büyük kapalı kayak merkezi bulunacak! Tesisin pisti ise 1,2 kilometre!

1. kot nedir?

Kot, bir noktanın esas olarak alınan yatay düzlemden yükseliği ve bu yüksekliği gösteren rakam olarak tanımlanıyor. Peki, binalarda 1. kot nedir? Binalara kot verilmesinde uyulması gereken esaslar nelerdir?

binada kot 1 daire nedir Haberi

binada kot 1 daire nedir

Binada kot 1 ne demek?

Binaların yoldan kotlandırılmasında genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden (bordür taşı üst seviyesinden) kot veriliyor.

Apartmanda kot 1 daire; zemin katından aşağıdaki ilk daireye deniyor. Kot-2, kot-3 gibi daireler ise daha da aşağıda olan daireler olarak karşımıza çıkıyor.

Tretuvar seviyesi, kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul edilir.

Henüz oluşmamış yollarda kot talebi halinde bordür üst seviyesi, ilgili idare tarafından hazırlanan projesine göre en geç 3 gün içinde belirlenir.

Binalara kot verilirken parselin kot aldığı yol cephesinin orta noktası hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesi röper kabul edilir.

Parselin kot aldığı yol cephesinin köşe kotları arasında (3.50) m. veya daha fazla kot farkı bulunması halinde, binanın oturacağı alan kademelendirilmek ve her kademenin orta noktasına rastlayan...