05 / 05 / 2024

Binalar için Depreme Dayanıklı Tasarım Kuralları

Binalar için Depreme Dayanıklı Tasarım Kuralları

ODTÜ ve İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümleri ile birlikte yürütülen AR-GE çalışması neticesinde Gazbeton Yapı Sistemi ile İnşa Edilmiş Binalar için Depreme Dayanıklı Tasarım Kuralları oluşturuldu.

Depremde yatay mimari yapıları korumaz! Yıkılmayan binalar için zemine uygun bina tasarımı gerek!

Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş depremlerinin ardından, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Bu kapsamda depreme dayanıklı binaların nasıl yapılması gerektiği de sık sık gündem oluyor. İnşaat Mühendisi Ahmet Çelikkollu, konuyu değerlendirdi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

Depreme dayanıklı sağlam yapılar için tek şart: Gerçek bir denetim!

Ülke genelinde deprem zararını azaltmak için toplumsal olarak bilinçlenmek ve depreme dayanıklı yapılaşmanın hayata geçirilmesi gerekiyor.

Hükümetin kentsel dönüşüm planı hazır! Depreme karşı dirençli şehirler için düğmeye basıldı!

Depreme karşı dirençli şehirler için düğmeye basıldı. Dirençli Şehirler ismi verilen yeni strateji kapsamında depremin dışında küresel iklim değişikliğiyle giderek artan su stresi, sel, tarımsal kuraklık gibi afet ve etkilere karşı da kırılganlık azaltılmış olacak.

İzmir hızla dönüşüyor: Depreme dayanıklı mahalleler için 4.5 milyar TL'lik kaynak!

İzmir’de 6 bölgede 8 etap halinde süren yaklaşık 820 bin metrekarelik dev bir alanda depreme dayanıklı yeni mahalleler oluşturuluyor. Depreme dayanıklı mahalleler için 4.5 milyar TL'lik kaynak ayrıldı.

Depreme karşı dayanıklı binalar için son dakika uyarısı: Zemin kontrolü ve vize uygulaması yapılmalı! 

Doç. Dr. Çağlar Özer, yapılardaki statik projenin dışına çıkılmasının engellenmesi için belirli periyotlarda zemin kontrolü ve vize uygulanmasını tavsiye etti. İşte ayrıntılar...

İzmir'de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen rezerv alanlar nerede? Milletvekili tek tek sordu! 

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, İzmir'de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen Rezerv Yapı Alanlarının nerede olduğunun bilinmediğine dikkat çekerek, Bakanlığın açıklaması gerekenleri tek tek sıraladı. 

1939 yılında binalar için iskan kararı: Her bina için önceden iskan belgesi alınacak!

1939 yılında her yeni yapılan bina için kritik karar alınmış. Binalara yerleşilmeden önce iskan belgesinin alınması gerekliymiş.

1952 yılında Karaköy meydanın inşası için binalar yıkılmış!

Karaköy'de yoğunluğu gidermek için Karaköy'e meydan yapılması planlaması yapılmış. Bunu için de Karaköy'deki bazı binaların yıkılmasına karar verilmiş.

Depremde yıkılan binalar için kritik rapor: Kamu görevlileri 'asli kusurlu' sayıldı!

6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti ve ilk defa Konya Teknik Üniversitesi tarafından Kahramanmaraş'taki Palmiye ve Hamidiye siteleri için hazırlanan bilirkişi raporlarında kamu görevlileri "asli kusurlu" sayıldı.

1942'de Ankara'da memurlar için mahzenli kâgir binalar yapılmış!

Ankara'da 1942'de Tapu Kadastro Müdürlüğü için Mahzenli kâgir binalar yapılmasına karar verilmiş. 

Kahramanmaraş'ta orta hasarlı binalar için yeni süreç başladı! Ekip kurulacak, masraf ve zaman kaybı olmayacak!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, orta hasarlı binaların güçlendirme süreçlerinin daha sağlıklı ilerlemesi noktasında yeni bir model ortaya koyduklarını açıkladı ve şehirdeki çalışmaları tek tek anlattı. Peki orta hasarlı binalar için neler değişti?

İçişleri Bakanlığı ve AFAD harekete geçti! Orta hasarlı binalar için yeni düzenleme geliyor!

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) özellikle orta hasarlı yapılar için önemli bir genelge yayınlandı. Yayımlanan genelge, orta hasarlı binaları ağır hasarlı olarak kabul etme ve ilgili yasal düzenlemeleri içeriyor.

Depreme karşı dirençli şehirler için tek şart: Sürdürülebilir bir çevre politikası!

Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’23 bugün gerçekleştirildi. 41 uzmanın katılım sağladığı proğramda uzmanlara göre depreme karşı dirençli şehirler için tek şartın sürdürülebilir bir çevre politikası olduğu belirtildi.

Binalar için Depreme Dayanıklı Tasarım Kuralları Haberi

Binalar için Depreme Dayanıklı Tasarım Kuralları

Depreme Dayanıklı Bina Tasarım Kurallarının belirlenmesinin ülkemizdeki yapılarda deprem güvenliğinin sağlanması adına önemine vurgu yapan Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB) Genel Sekreteri Gülay Özdemir; “Gazbeton Yapı Sistemi, hiçbir taşıyıcı sisteme ihtiyaç olmadan, duvarda- döşemede ve çatıda tamemen donatılı gazbeton paneller kullanarak inşa edilmektedir. ODTÜ ve İTÜ ile gerçekleştirdiğimiz çalışma, gazbeton yapı sistemi ile inşa edilmiş yapılarda sistem tasarımına yönelik kurallar ve standartlar getirmektedir. Bu anlamda ülkemizde deprem güvenli yapıların tasarlanmasına yönelik var olan bilgi ve know-how boşluğunu doldurmaktadır” dedi. 


Gazbeton kullanımının deprem güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynadığını belirten Özdemir; ”Gazbeton Yapı Elemanları, depreme karşı dayanımı ülkemizde ve dünyada ispatlanmış bir yapı malzemesi. Gazbeton Yapı Sistemi ile inşa edilmiş olan binlerce konut, ülkemizdeki büyük depremleri hasarsız olarak atlatmış olup bu...