28 / 03 / 2024

Çarpık kentleşme kuşları etkiliyor mu

Çarpık kentleşme kuşları etkiliyor mu

Bilim insanları, ötücü kuşları 10 yıl süreyle "kaçınanlar" ve "uyarlayıcılar veya sömürenler" olarak iki grupta inceledi.

Yeni kentsel dönüşüm yasasında tapular Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na geçecek iddiası! Yasa ile neler değişiyor?

Çarpık kentleşme, göç gibi sorunların yanı sıra deprem gibi büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalan İstanbul'un nasıl dönüşeceği merak konusu oldu. İşte TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cevahir Efe Akçelik'in konuya ilişkin açıklamaları..

İstanbul'da 300 bine yakın iş yerinin acil dönüştürülmesi gerekiyor!

İstanbul’daki çarpık kentleşme ve ticari işletmelerin bulunduğu bölgelerin depreme dayanıksız durumda olması, konutların yanı sıra ticari gayrimenkullerin de bir an önce dönüştürülmesi gerçeğini de ortaya koyuyor.

Barajlar alarm veriyor! Prof. Dr. Şen 'İstanbul'un 80-90 günlük içme suyu kaldı' diyerek uyardı!

Yağışların beklenen oranda olmaması sebebiyle Türkiye'de birçok baraj alarm vermeye başladı. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'un 80-90 günlük içme suyu kaldı' diyerek uyardı.

İmar affı gelecek mi? İmar barışı gelirse çarpık kentleşme artar mı? Uzman isimden şok açıklama!

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İmar Affı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Peki İmar affı gelecek mi? İmar affı gelirse çarpık kentleşme artar mı? İşte ayrıntılar...

İstanbul çarpık kentleşmeden nasıl kurtulur?

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Sinan Genim bugünkü köşe yazısında İstanbul'un büyük problemlerinden biri olan çarpık kentleşme sorununun yanıtını kaleme aldı.

Diyarbakır Bağlar'da kentsel dönüşüm çalışmaları başlıyor!

Diyarbakır Bağlar Belediyesi, ilçe genelinde çarpık kentleşmenin önüne geçmek için yıkım çalışmalarına bugün itibariyle başlıyor. 

Bursa'da kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı?

Bursa Hakimiyet köşe yazarı Namık Göz, bugünkü köşesinde Bursa'nın deprem riskini ve kentsel dönüşümü kaleme aldı. İşte Namık Göz'ün 'Deprem ve onun en çok etkileyeceği çarpık kentleşme bir Türkiye gerçeği' başlıklı yazısı...

Ankara'daki gökdelen sorunu nasıl çözülecek?

Ankara'da yer alan gökdelenler şehrin silüetini büyük ölçüde bozuyor. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Deniz Gürel bugünkü köşe yazısında Ankara'nın çarpık kentleşme sorununu kaleme aldı. İşte Gürel'in o yazısı...

Kentsel dönüşümde hangi noktalara dikkat edilmeli?

Depremler, doğal afetler, çarpık kentleşme, hasarlı ve bakımsız yapılar... Fiziki kullanım ömrü bitmiş yapıların ciddi şekilde can ve mal kaybına sebep olduğu pek çok kez Türkiye'de yaşandı ve görüldü. Peki kentsel dönüşüm nasıl olmalı? Vatandaşlar dönüşüm sürecinde ne yapmalı? İşte ayrıntılar...

Çarpık kentleşmenin nedenleri: Ek inşaat, yeniden dönüşüm, kat atma!

Önce şehirler yapılır sonra yerleşilir. Türkiye'de ise önce göç edildi daha sonra ihtiyaca göre şehirler yapıldı. Eklemeyle, ek inşaatla, yeniden dönüşümle, kat atmayla da ortaya çarpık kentleşme çıktı...

Kahramanmaraş'taki çarpık kentleşme meclis gündeminde!

Kahramanmaraş'taki çarpık kentleşme meclis gündemine taşındı. MHP'li Aycan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Esenyurt'ta konut inşası için derenin yatağı değiştirildi!

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt’ta bir kişinin yaşamını yitirdiği olay için “Konut olsun diye dere yatağı yönünün değiştirildiği yerler var. Esenyurt’ta çarpık kentleşme nirvanaya ulaşmış'' diye konuştu.

Çarpık kentleşme ve rant telaşı felaket getirir!

Ünlü mimar-şehircilik uzmanı ve siyasetçi Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, "Hormonlu koca şehirler, dünyanın başına bela olacaklar" diyor ve arazi ve yapı yağmacılarının insafsızca sürdürdükleri rant talanının günün birinde hepimizi bir felakete sürükleyeceğini belirtiyor...

Çarpık kentleşme kuşları etkiliyor mu Haberi

Çarpık kentleşme kuşları etkiliyor mu

Çarpık kentleşmenin ötücü kuşları da etkilediği bildirildi.


Washington Üniversitesi'nde görevli bilim insanlarının yaptığı araştırmada, ötücü kuşlar "kaçınanlar" ve "uyarlayıcılar veya sömürenler" olarak iki grupta ayaklarına bağlanan bantlarla 10 yıl süreyle incelendi.


Kaçınanlar grubundaki, Pasifik Kuzeybatısı bölgesinde çalıkuşu, ardıçkuşu gibi ötücü kuşların çarpık kentleşmeden etkilenerek eşlerinden ayrıldığı, yaşam alanlarını terk ettiği ve yeniden üreyemediği belirlendi. Bu kuşların, yeni yaşam alanlarında bile yeni eş bulma yeteneklerini kaybettiği ve başarılı bir şekilde üreyemediği ortaya çıktı. 


Araştırmada, ormanlık alanların hızla kentlere dönüşmesiyle ötücü kuşların yuvalarını kurmak, yavrulamak ve yavrularını büyütmek için yeni yerler bulmak zorunda kaldığı saptanırken, yaşam alanları yok edilen canlıların ortalama 1,5 futbol sahası kadar yol aldığı, yeni yerleştikleri bölgelerde en az 1 yıl üreyemedikleri belirlendi. 


Washington Üniversitesi Çevresel ve Orman Bilimleri Fakültesinde görevli Prof....