19 / 04 / 2024

ÇED muafiyeti durduruldu

ÇED muafiyeti durduruldu

Geçtiğimiz yıl Çevre Kanunu’na geçici 3’üncü madde olarak konulan ve çok sayıda büyük projeye ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) muafiyeti getiren değişiklik Anayasa Mahkemesi tarafından durduruldu...

Danıştay ÇED raporlarının süresiz ilan edilmesi gerektiğine karar verdi!

Çevre Bakanlığı’nın ÇED kararlarını gizleyen uygulaması mahkemenin 4 sene sonra aldığı kararla durduruldu. Danıştay ÇED raporlarının süresiz olarak ilan edilmesi gerektiğine karar verdi.

Kabataş Martı Projesi için ÇED Raporu gerekli değil!

İBB, Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkez" projesiyle ilgili 'ÇED Raporu gerekli değildir' belgesi alındığını, tarihi yapıların zarar gördüğü ve çalışmaların durdurulduğu iddiasının doğru olmadığını bildirdi.

Koza Altın Kayseri Himmetdede'de ÇED Olumlu kararı iptal edildi!

Kayseri 2. İdare Mahkemesi, Koza Altın Himmetde'de "ÇED Olumlu kararı"nı iptal etti. Koza Altın İşletmeleri AŞ, Himmetdede işletmelerindeki faaliyetlerinin bugün itibariyle durdurulduğunu açıkladı.

Milas Güllük Limanı Genişletme Projesi durduruldu!

Muğla'nın Milas ilçesindeki Güllük Limanı Genişletme Projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durduruldu. Bakan Fatma Güldemet Sarı, projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre iptal edildiğini açıkladı.

Bursa buhar ve elektrik üretim santrali inşaatı durduruldu!

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan buhar ve elektrik üretim santrali inşaatı, olumlu ÇED raporuna rağmen Bursa 2. İdare Mahkemesi’nce durduruldu.

ÇED yönetmeliğinde aynı maddelere tekrar durdurma!

ÇED Yönetmeliğinin, 2014'te Danıştayca yürütmesi durdurulan maddeleri olduğu gibi yeni yönetmeliğe girdi. ÇED kararı sonrasında inşaat sürecinin özel şirketlerce denetlenmesini sağlayan maddenin yürütmesi durduruldu.

3. Köprü'ye ÇED muafiyeti tanınmasına ilişkin karar verildi!

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK), İstanbul boğazına yapılan 3. Köprü'ye Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) muafiyeti tanınmasına ilişkin tartışmalara son noktayı koydu.

DİDDK'ten 3. köprü kararı!

DİDDK, Anayasa Mahkemesi'nin kararının göz önünde bulundurularak yeniden görülmesini istedi. DİDDK, 'büyük ölçekli ve çevre için riskli projelere ÇED muafiyeti' getiren yasa değişikliğinin iptaline yönelik verdiği kararın göz önüne alınmasını istedi.

Saklıkent HES projesinin ÇED olumlu kararının yürütmesi durduruldu!

DANIŞTAY 14’üncü Dairesi, Muğla’nın Fethiye ve Antalya’nın Kaş ilçe sınırlarında yer alan, önemli bir turizm merkezi ve doğal cennet olarak nitelendirilen Saklıkent’te HES projesi için verilen ’ÇED olumlu’ kararının yürütmesini durdurdu.

Serbest bölgelerdeki ÇED'e tetkik muafiyeti!

MECLİS’e sunulan ve yasama dönemi bittiği için “kadük” olan tasarıyla serbest bölgelerdeki faaliyetler Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) mevzuatı kapsamında yürütülen yer tetkiki kararlarından muaf tutulacak.

Artvin Kafkasör'de ÇED olumlu raporuna iptal!

Rize İdare Mahkemesi, Artvin'de Kafkasör Yaylası, Genya ve Cerattepe Mevkiinde bakır madeni için verilen 'ÇED olumlu' raporunu iptal etti. Bu kararla bölgede maden faaliyetleri durduruldu.

Bakanlıktan yeni ÇED Yönetmeliği açıklaması!

Yeni ÇED Yönetmeliği 25 Kasım 2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AVM'lere ÇED muafiyeti getirilmesi hususunda ve diğer projelere ilişkin açıklama yaptı...

AVM'lere ÇED muafiyeti getirildi!

Çevre Bakanlığı’nın yeni yönetmeliği ile 500’ün altındaki konut, 50 bin metrekarenin altındaki AVM’lere ÇED muafiyeti getirildi. Hastaneler ise tamamen ÇED kapsamından çıkarıldı. Tartışmalar ilk günden başladı.

ÇED muafiyeti durduruldu Haberi

ÇED muafiyeti durduruldu

Geçtiğimiz yıl Çevre Kanunu’na geçici 3’üncü madde olarak konulan ve çok sayıda büyük projeye ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) muafiyeti getiren değişiklik Anayasa Mahkemesi tarafından durduruldu.


Birçok kesimden büyük tepki alan geçici madde şuydu: 


“23 Haziran 1997 tarihinden önce yatırım programına alınmış olup bu maddenin yürürlüğü girdiği tarih itibarıyla planlama aşaması geçmiş olan veya ihalesi yapılmış olan veya üretim veya işletmeye başlamış olan projeler ile bunların gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesisler ÇED kapsamı dışındadır.”


Aslında bu geçici 3. Madde (son düzenlemeyle 2. Madde) ilk olarak 1993 yılında yayımlanmış, ardından yargının iptal kararlarına rağmen 8 defa yönetmeliğe konulmuş, Çevre Mühendisleri Odası’nın açtığı dava ile 1 Nisan 2014’te iptal kararı verilmiş, fakat Danıştay’ın kararı yok sayılarak tekrar 5 Nisan 2014’te yönetmeliğe konulmuştu.


Ertesinde Çevre...