27 / 04 / 2024

ÇED muafiyeti

ÇED muafiyeti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 yılında sil baştan değiştirdiği Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) yönetmeliğini bugün bir kez daha değiştirdi. Baştan sona değiştirilen yönetmeliğe Çevre Mühendisleri Odası isyan etti.

ÇED muafiyeti getiren değişiklik Anayasa Mahkemesi tarafından durduruldu!

Geçtiğimiz yıl Çevre Kanunu’na geçici 3’üncü madde olarak konulan ve çok sayıda büyük projeye ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) muafiyeti getiren değişiklik Anayasa Mahkemesi tarafından durduruldu...

3. Köprü'ye ÇED muafiyeti tanınmasına ilişkin karar verildi!

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK), İstanbul boğazına yapılan 3. Köprü'ye Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) muafiyeti tanınmasına ilişkin tartışmalara son noktayı koydu.

DİDDK'ten 3. köprü kararı!

DİDDK, Anayasa Mahkemesi'nin kararının göz önünde bulundurularak yeniden görülmesini istedi. DİDDK, 'büyük ölçekli ve çevre için riskli projelere ÇED muafiyeti' getiren yasa değişikliğinin iptaline yönelik verdiği kararın göz önüne alınmasını istedi.

Serbest bölgelerdeki ÇED'e tetkik muafiyeti!

MECLİS’e sunulan ve yasama dönemi bittiği için “kadük” olan tasarıyla serbest bölgelerdeki faaliyetler Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) mevzuatı kapsamında yürütülen yer tetkiki kararlarından muaf tutulacak.

2014 yılı ÇED süreci verileri açıklandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ÇED süreci ile ilgili 2014 yılı verilerini açıkladı. Sadece 2014 yılında ÇED kapsamında olan 119 adet proje Bakanlık tarafından iade edildi.

Rönesans Küçükyalı AVM ve Otel için ÇED Olumlu raporu!

Rönesans Gayrimenkul Yatırım tarafından, Maltepe Aydınevler Mahallesi'nde yapılacak olan Küçükyalı AVM ve Otel projesi 24 Ekim 2014 tarihinde 10 gün süreyle halkın görüşüne açılmıştı. Projede bakanlıktan Çed Olumlu raporu verildi.

Kentsel dönüşüm veraset ve intikal vergisi muafiyeti!

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince kentsel dönüşümde bazı vergi ve harçlar muaf tutuluyor. Peki, kentsel dönüşüm veraset ve intikal vergisi muafiyeti var mı?

İzmir İstinye Park AVM'nin ÇED süreci başladı!

Doğuş Holding'in Üçkuyular'da kuracağı AVM için ÇED süreci başladı. İzmir Valiliği'nin onay verdiği proje ile Üçkuyular'a 301 bin metrekare büyüklüğünde AVM ile 211 odalı otel yapılacak.

Emlak alım satım vergisi muafiyeti!

Emlak alım satım harcı ile ilgili yasal esaslara göre, bazı kurum, kuruluş ve kişiler tapu harçlarından muaf tutuluyor. İşte, emlak alım satım vergisi muafiyeti!

Akkuyu'ya ÇED onayı yargıya taşınıyor!

Rus Rosatom şirketi tarafından yapılacak olan Akkuyu NGS'nin ÇED raporunun onaylanmasına çevrecilerden tepki geldi. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci konuyla ilgili açıklama yaptı...

Kirazlıdere Termik Santrali'ne ÇED iptali!

Kirazlıdere Termik Santrali Entegre Projesi hakkında verilen "ÇED olumlu kararı"nın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle komisyon tarafından açılan davada Çanakkale İdare Mahkemesi, kararı hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporuna onay geldi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye ziyareti, 3 yıl önce ilk başvurusu yapılan Akkuyu Nükleer Santrali'nde de önemli bir gelişme sağladı. Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporu için onay geldi...

Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporu onaylandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu onayladı. 3 bin sayfalık rapor, çevresel etki açısından bütün detayları içeriyor.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporuna onay!

Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporuna onay çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Santrali'nin, ÇED raporunu onayladı. ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayından geçti.

ÇED muafiyeti Haberi

ÇED muafiyeti


Yeni düzenlemeye göre AVM'ler ÇED raporundan muaf olacak. Saat 11.30'da yeni yönetmelikle ilgili basın toplantısı yapacak olan odanın başlıca itiraz noktalarına Hürriyet ulaştı. İşte o başlıklar:


- Daha fazla yaban domuz şehre inecek, daha fazla çevre katliamı olacak. Anayasa Mahkemesi’nin kararı dinlenmedi. ÇED Muafiyeti sağlayan madde tekrar yönetmeliğe kondu. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği Çevre Kanunu'nun Geçici 3. Maddesi yönetmelikte yer aldı.


- 100 km ve altı demir yolları ÇED den muaf tutuldu.


- Deniz, göl ve nehirlerin dibinde; 3.000.000 m3 ve üzeri dip taraması ve malzeme çıkartılması ÇED’den muaf oldu.



ÇED RAPORU NEDİR? 


Ulaştırma, ÇED raporu bir faaliyetin kurum aşamasında çevre kirliliği açısından değerlendirilerek gerekli şartları sağlayıp sağlamadığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen bir belge. Firmaların inşaat kurulum aşamasında(eğer firma yönetmelikte belirtilen...