26 / 04 / 2024

ecrimisil davası nedir

ecrimisil davası nedir

Ecrimisil, bir malın izin dışı kullanılması işlemidir. Ecrimisil, haksız işgal tazminatı olarak da tanımlanabiliyor. Peki, ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Yavuz Seçkin babasından miras kalan ev için dava açtı!

Yavuz Seçkin babasından miras kalan Fatih'teki ev için dairede bulunan kiracıya dava açtı. Kira sözleşmesinin olup olmadığı mahkeme kararıyla araştırılarak davanın sonuçlanması bekleniyor.

Ecrimisil davası nereye açılır?

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle işgalciden alınan tazminat oluyor. Ecrimisil talebi bir dava ile yapılabiliyor. Peki, ecrimisil davası nereye açılır?

Ecrimisil davası nedir?

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle ecrimisil alınıyor. Peki ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır? Ecrimisil dava açma şartları nelerdir?

Kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir? Ev sahipleri ve kiracılara şok!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracı kira tespiti ile uyarlamanın farklarını ve iki durumun nasıl dava konusu olacağını merak ediyor. Peki kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir?

Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? 

Mal bırakan hak sahibi, mirasçısını mirasından yoksun bırakmak isterse mirastan mal kaçırma yoluna gidebiliyor. Bu durumda mirasçıların hukuk yoluna başvurması gerekiyor. Peki, Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? İşte detaylar...

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

Tapu sicili düzeltme davası nedir?

Tapu kayıtlarının eski olması, kadastro ve tapu işlemleri sırasında oluşan hataların giderilmesi tapu sicili düzeltme davası ile giderilir. Bu işlemlerde en yaygın hatalar tapu sahibinin adı, soyadı, anne ve baba adı gibi unsurlar vardır. Peki tapu sicili düzeltme davası nasıl açılır?

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?

Tenkis, hukuki bir terim olup miras hukukunda sıklıkla kullanılır. Bu nedenle tenkis davası, miras hukukunda başvurulan hukuki süreçlerden birini ifade eder. Peki tenkis nedir, tenkis davası süreci nasıl işler ve tenkis davası kimler tarafından açılabilir? İşte tenkis ile ilgili ayrıntılar...

Tapu kaydının düzeltilmesi davası nedir?

Tapu kaydının düzeltilmesi davası, belirli bir nedenden dolayı açılır. Bu dava, tapuda bazı hataların saptanması sonucunda açılır. Özellikle de tapuda bazı unsurların yanlış kaydedilmesi tapu kaydının düzeltilmesi davasını gerektirir. Peki tapu kaydının düzeltilmesi davası tam olarak nedir?

Tapu iptal ve tescil davası nedir?

Tapu iptal ve tescil davası, gayrimenkul hukuku alanında sıkça kullanılan bir terimdir. Bu dava türü, taşınmazın aykırı işlemler yapılması durumunda açılır. Taşınmazın kullanımını, sahibini ve iptalini etkilediği için önemlidir. Peki tapu iptal ve tescil davası neden açılır?

Mirastan mal kaçırma iptal edilir mi? Mirastan mal kaçırma durumunda ne yapılmalı?

Mirastan mal kaçırma, miras konusunda mirasçıların anlaşmazlığa düşmesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda miras hak sahibi bu konuda harekete geçerek tapu iptal davası açabilir. Peki tapu iptal davası nedir, mirastan mal kaçırma durumunda ne yapılmalı? İşte mirastan mal kaçırma ile ilgili detaylar…

Kiracı tahliye davası nasıl açılır?

Kiracı tahliye davası nedir? Kiracılar tahliye davası nasıl açılır? İşte bu konuda araştırılan detaylar!

İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i Şuyu, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türü olarak ifade ediliyor. Peki, İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

Ecrimisil davası için ihtar şart mı?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü hakkı olmamasına rağmen işgal eden kişiden tazminat talep etmek amacıyla açılan dava türüdür. Peki, ecrimisil davası açılabilmesi için ihtar çekme şartı var mı? İşte ecrimisil davasına dair tüm detaylar...

Ecrimisil davasına nasıl itiraz edilir?

Ecrimisil, bir gayrimenkulün sahibinin izni dışında kullanılması işlemidir. Haksız işgal tazminatı olarak da bilinen ecrimisil için dava açılabilir. Peki, Ecrimisil davasına itiraz edilebilir mi? Ecrimisile itiraz nasıl olur?

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü haksız yere kullanan kişilerden haksız işgal tazminatı almak ve malın sahibine iade edilmesi amacıyla açılır. Peki, Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir? İşte konu hakkında tüm detaylar...

ecrimisil davası nedir Haberi

ecrimisil davası nedir

Bir gayrimenkulün, sahibinin izni olmadan kullanılması sonucu oluşan tazminat hakkına ecrimisil deniyor. Ecrimisil davası açılabilmesi için gayrimenkul sahibinin mülkün kullanımına izin vermemiş yani haksız işgal yapılmış olması gerekiyor. 

Ayrıca bu tür davalarda, davalı tarafın kötü niyetli olması şartı aranıyor. Ecrimisil davasında gayrimenkulün zarara uğrayıp uğramadığına da bakılmıyor. Haksız işgalden önce gayrimenkulden elde edilebilecek gelir miktarı hesaplanarak tazmin ediliyor. 

Kullanımın haksız işgal sayılıp ecrimisil davasının açılması için de bazı durumların mevcudiyeti gerekiyor. Kira sözleşmesi sona erdiği halde sözleşmeyi yenilemeden mülkü kullanmaya devam etmek, izinsiz inşaat yapmak ve kamu hizmetinde kullanılmak üzere kiralanmış bir binayı işgal etmek ecrimisil şartları arasında yer alıyor. 

Ecrimisil davası açabilmek için öncelikle gayrimenkulün işgali eylemini gerçekleştiren kişiye ihtarname çekilmesi gerekiyor. İhtarname ile gayrimenkulün kullanımına rıza gösterilmediği ve ecrimisil...