29 / 03 / 2024

emlak alırken tapuda nelere bakılmalı

emlak alırken tapuda nelere bakılmalı

Hesap uzmanlarının gayrimenkul piyasasında yaptığı denetimler, emlakta her 100 YTL'lik satışın tapuda 51 YTL olarak beyan edildiğini ortaya koydu. Kaçak oranında, yabancılar Türkleri 5'e katladı.

Türklerin ülkesi dışında yaptığı emlak yatırımı yüzde 163 arttı! Yurt dışından konut alırken dikkat!

Merkez Bankası’nın verilerine göre Türklerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul yatırımları 2023'te 163,7'lik artışla 2 milyar 86 milyon dolara yükseldi.  ABD'ye gayrimenkul yatırımı yüzde 115 artarken uzmanlar yurt dışından konut alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Emlak alırken dikkat edilmesi gereken yasal süreçler nedir?

Emlak alımı birçok vatandaşın hayatında gerçekleştireceği en büyük finansal kararlardandır. Yaşanan bu sürecin heyecan verici yanı sıra bir dizi karmaşık bir süreç ve sıralı prosedürleri de beraberinde getirmektedir. Yasal düzenlemeler prosedürler hakkında bilinmesi gerekenler. İşte haberin ayrıntıl

Ev satın alırken tapuda bunlara dikkat ediyor musunuz? İşte tapuda dikkat edilmesi gereken detaylar!

Ev satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de tapuyu incelemektir. Tapu özellikleri evden eve değiştiği için her bir ayrıntıyı incelemek gerekiyor. İskanının olup olmaması ve tapu türü bu noktada öne çıkıyor. İşte ev sahiplerinin tapuda dikkat etmesi gereken önemli noktalar…

Ev alırken tapu ipotek sorgulama nasıl yapılır?

İpotek, bir borcun ödemesini garanti altına almak için taşınmazın teminat gösterilmesidir. Peki, ev alırken ipotek sorgulama nasıl yapılır? Tapuda ipotek nasıl öğrenilir? İşte detaylar…

Gerçek tapu nasıl olur? Ev alırken tapuda ne yazmalı?

Gerçek tapu nasıl olur? Ev alırken tapuda ne yazmalı? Soruları ev alan veya almaya hazırlanan kişiler tarafından sorulmaktadır.

Ev alırken tapu masrafları ne kadar tutuyor? Tapu masrafı 2022 hesaplaması!

Konut, arsa, arazi ve iş yeri alımları esnasında tapuda yapılan işlemler için bir takım ödemelerin yapılması gerekiyor. Peki, ev alırken tapu masrafları ne kadar tutuyor? İşte, tapu masrafı 2022 hesaplaması...

Emlakçıdan ev alırken komisyonu kim öder? Alıcı mı, satıcı mı?

Ev satın alınırken bir emlakçı ile çalışılması halinde alınan hizmet karşılığında komisyon ödenmesi gerekiyor. Peki, emlakçıdan ev alırken komisyonu kim öder? Alıcı mı, satıcı mı?

Ev satın alırken bunlara dikkat!

Konut kredisi faizlerinin düşmesiyle birlikte emlak sektörü canlandı. Peki konut alırken ve satarken nelere dikkat edilmeli? Tapuda gözden kaçırılmaması gerekenler nelerdir? İşte detaylar...

Arazi satın alırken 'lokasyon'a dikkat!

Silivri Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altınkök, 'arazi satın alırken dikkat edilmesi gereken konular'ı Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte o yazı...

Emlak alışverişi yaparken dikkat! Mağdur olmayın!

Ev alırken ya da kiralarken sözleşmeyi dikkatlice okumanız gerekiyor. Peki, ev alırken başka neye dikkat edilmesi gerekiyor. Emlak komisyoncularına ne kadar bedel ödenmesi gerekiyor?

Ev alırken dikkat! Sözleşmeyi mutlaka okuyun!

Ev satın alırken ya da kiralarken emlakçıyla sözleşme imzalayanlar belirli oranda açıklanan komisyonu emlakçıya ödememesi gerekiyor.

Gayrimenkul alırken nasıl karar vermeliyiz?

Bursa İhsaniye Altın Emlak'tan Münür Şenay, gayrimenkul alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sıraladı. Peki gayrimenkul alırken nasıl karar  vermeliyiz?    

Bu yıl emlak alım satımında ne kadar tapu harcı ödenecek?

Tapuda yapılan alım satım işlemleri için tarafların belli oranlarda harç ödemeleri yapmaları gerekiyor. Peki, 2019'da emlak alım satımında ne kadar tapu harcı ödenecek?

emlak alırken tapuda nelere bakılmalı Haberi

emlak alırken tapuda nelere bakılmalı

Hesap Uzmanları Kurulu, son yılların lokomotif sektörü gayrimenkul piyasasında kapsamlı bir vergi incelemesinde bulundu. Ankara, İstanbul ve İzmir'de gerçekleştirilen inceleme öncesi, 3 büyük ildeki tapu kayıtlarından başta konut olmak üzere emlak alım satım bilgileri çıkarıldı. Satış adedi fazla olan müteahhitler ve firmalar belirlendi. Daha sonra bunlardan emlak alanlar listelendi.  Ardından da bu kişilerin banka kayıtlarıyla para transferleri ve diğer para hareketleri büyüteç altına alındı.
Geçen yıl inceleme kapsamındaki mükelleflerce, yabancılara 890.7 milyon YTL'lik mülk satıldı. Ancak bu mülklerin satış değeri, tapu kayıtlarına 363.2 milyon YTL olarak yansıtıldı. Böylece 527.5 milyon YTL'lik satış gizlendi ve devletin kasasına giren tapu harcı, olması gereken seviyelerin çok altında kaldı.
Denetimlerde, inşaat sektöründe yüzde 49'luk kaçak oranı tespit edildi. Bu oranda...