29 / 03 / 2024

eski istanbul semtleri

eski istanbul semtleri

1963 yılında Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre İstanbul'da betonarme inşaatın artışı, şehirde farelerin azalmasına ve Trakya'ya göç etmelerine sebep olmuş. Kedilerin birçoğu da sokak kedisi haline gelmiş.

1944 yılında Fatih Kocamustafapaşa'da 27.776 metrekare bostan satılacakmış!

İstanbul Defterdarlığı'nın 1944 yılında verdiği ilanda, bugün İstanbul'un merkezi yerlerinden olan Fatih Kocamustafapaşa'da 27 bin 776 metrekare bostanın 105/120 hissesi 200 altın parasına, 7 bin 570 liraya satılacakmış.

1943 yılında Yedikule'de 3.617 metrekare bostan metrekaresi 10 liraya satılacakmış!

Yedikule'de 3 bin 617 metrekare arsa 36 bin 170 liraya satılacakmış. Aynı tarihte Beylerbeyi'ndeki tarlaların metrekaresi bir liraya satılırken Suriçi'nde ki arazinin metrekaresi 10 liraya satılacakmış.

1935 yılında Haydarpaşa'da bir ev 8 yüz 64 lirayken, Yedikule'de bir dükkan ise bin 116 liraymış!

1935 yılında İstanbul Haydarpaşa'da bir ev 964 liraya, Yedikule'de ise bir dükkanın 36/64'lük hissesi 172 liraya satılacakmış. Fener'de ev ise bir evin 3/1'lik hissesi 3 yüz liraya satılacakmış.

1935 yılında İstanbul'da her semtin binaları farklı renkle boyanacakmış!

Belediye kanununun bir maddesine göre evlerin temiz ve boyalı olması lazımmış ancak belediye kanunun tatbiki için henüz karar almamış. Şehrin imar planı belirlendikten sonra belediye boyanacak binaların renklerine karar verecekmiş.

1934 yılında İstanbul'un merkez ilçelerinde satılık arsalar!

1934 yılında İstanbul'un değişik semtlerinde Çarşıkebir' bir han odası 150 lirayken, Üsküdar' da ortalama 180 metrekare arsa 1000 liraymış, Çapa tramvay yolu üzerinde 753 metrekare büyüklüğünde bir arsa ise 4 bin 920 liraymış.

İstanbul'da konut fiyat artışı durdu! TCMB eski başekonomistinden flaş tahmin! 

Ocak 2024'te kredili satış yıllık yüzde 63.5 düşüşle 5 bin 915 oldu. TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, X sosyal medya hesabından İstanbul'da konut fiyat artışının durduğuna dikkat çekti. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

1938'de İstanbul'da yıkılmaya mahkum eski evler!

İstanbul'daki konutlar geçmiş yıllarda da kentin sorunlarından biriymiş... 1938 yılında yayımlanan gazetede "Yıkılmaya mahkum eski evler! başlıklı yazı o dönemdeki yapılar hakkında bilgi veriyor.

Binalara gaz stop sistemi geliyor! İstanbul, Bursa ve Eskişehir için düğmeye basıldı! 3 ilde deprem önlemi!

İstanbul, Bursa ve Eskişehir'deki 1.5 milyon bina için düğmeye basıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı harekete geçti. Konutlarda bulunan doğalgaz sistemi yenilenecek. 

Depremde hayat kurtaran yöntem İstanbul'a geliyor! Eski binalar artık yıkılmayacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, üç depremde de yıkılmayan binayı inceledi ve binalarda kullanılan yöntemi İstanbul'da da hayata geçirileceğini söyledi. Depremde hayat kurtaran yöntem İstanbul'a geliyor! Eski binalar artık yıkılmayacak!

Depremde İstanbul'un hangi semtleri daha riskli? 

Düzce'de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem bina dayanıklılığının ne kadar önemli olduğunu bir defa daha ortaya çıkardı. Peki depremde İstanbul'un hangi semtleri daha riskli? 

Borsa İstanbul'un eski genel müdüründen şok iddialar

Borsa İstanbul'un eski genel müdürlerinden Tuncay Dinç şok bir iddia da bulundu. Dinç'e göre dolardaki 20 Aralık operasyonunun ardındaki ekip borsaya da operasyon çekti. Dinç, Bakan Nureddin Nebati  hakkında da şok bir iddia ortaya attı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Etiler'deki eski polis okulu arazisindeki yapı ruhsatını iptal etti!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Beşiktaş'taki eski Etiler Polis Meslek Yüksekokulu arazisi üzerinde yer alan yapı ruhsatının iptaline karar verildiğini açıkladı.

Eski milletvekillerinden Kanal İstanbul bildirisi!

Montrö Sözleşmesi'yle ilgili bir bildiri yayımlayan 103 emekli amiralden 14'ü hakkında gözaltı kararı çıkmasının yankıları devam ederken bir bildiri de eski milletvekillerinden geldi.

İstanbul’da eski binalar tek tek yenileniyor!

İzmir'de yaşanan deprem sonrasında İstanbul'da eski binaların değerlemesi konusunda yoğunluk yaşanıyor.

İstanbul'da ölü bulunan İngiliz eski istihbarat subayının Karaköy'deki evi!

İstanbul Karaköy'deki ofisinin önünde ölü bulunan İngiliz eski istihbarat subayı James Gustaf Edward Le Mesurier'in evi ilk defa fotoğraflandı...

Kentsel dönüşüm en hızlı İstanbul’da ilerliyor!

Kentsel dönüşüm en hızlı İstanbul’da ilerliyor. İstanbul’da özellikle eski semtleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın riskli alan ilan etmesi ile başlayan süreç, kimi bölgelerde de maliklerin binalarında hasar tespiti yapması ile başlıyor.

İstanbul'da eski fabrika arazilerinde lüks projeler yükseliyor!

İstanbul’da eski fabrikaların arazileri birçok yeni projeye ev sahipliği yapıyor. Zeytinburnu-Ataköy sahil hattı bu konuda başı çekiyor. Boğaziçi’ne alternatif olarak gösterilen bölgede metrekare fiyatları 30 bin TL'ye ulaştı...

ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nun eski binasının çatısına bahçe yapıldı!

Tescilli kültür varlığı ve birinci derece tarihi eser olan Tepebaşı’ndaki ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nun eski binasının çatısındaki havuz kaldırıldı, yerine bahçe yapıldı

eski istanbul semtleri Haberi

eski istanbul semtleri

Betonarme inşaatın artması yüzünden fareler göç ediyor


Kedilerin çoğu da sokak kedisi haline geldi


  Son yıllarda İstanbul'da betonarme ve kagir inşaatın artışı, şehirde farelerin azalmasına ve Trakya'ya göç etmelerine sebep olmuştur. Beş yıl önce İstanbul'da yaşayan milyonlarca fareden hemen hemen yarıdan fazlasının şehri terkkettiği yapılan istatistik ve incelemelerden anlaşılmıştır.

  Öte yandan, İstanbul'da yaşayan kedilerin, farelere karşı hiçbir reaksiyon göstermedikleri de, meydana çıkmış bulunmaktadır. Şehirdeki yüzbinlerce kedi, birçok evlerde süs hayvanı olarak kullanılmakta, çoğu da sokaklarda başıboş dolaşmaktadır. 

  İstanbul kedilerinden çoğı sokak kedisi haline gelmiştir ve bunların itlafı için sıkı bir mücadeleye girişilecektir. Bu arada kedilerin köpeklerden fazla kuduz mikrobu taşıdıkları da öğrenilmiştir. 

  İstanbul'da halen en çok fare barındıran semtlerin başında Zeytinburnu, Üsküdar, Taşlıtarla gelmektedir.


Hürriyet Gazetesi 13 Nisan 1963



Abdullah Kutalmış...