29 / 03 / 2024

geçit hakkı davasını kim açar

geçit hakkı davasını kim açar

Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçmek hakkı olarak ifade ediliyor. Geçit hakkının tesisi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor. Peki, geçit hakkı davasını kimler açabilir?

Haydarpaşa Geçit Köprüsü 1940'ta 900 bin TL'ye mal olmuş!

1940 yılındaki Haydarpaşa tren yolu üzerindeki geçit köprüsü 900 bin TL'ye mal olmuş. Köprünün üzerinden otomobiller ve tramvay geçidi için çalışmalar yapılmış.

Geçit Tekstil İnşaat Hırdavat Limited Şirketi kuruldu!

Geçit Tekstil İnşaat Hırdavat Limited Şirketi Arnavutköy'de 1 milyon TL sermaye bedeli ile İsmet Geçit tarafından kuruldu.

Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır?

Şufa Hakkı başka bir ifade ile önamlım hakkı, bir taşınmaza ilişkin belirli bir kişiye öncelikli satın alma hakkı tanıyan bir hak olarak biliniyor. Peki, Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır? İşte tüm detaylar...

Şanlıurfa'da kaçak yapıya geçit yok!

Kentte kaçak yapılara geçit vermeyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm alanı içerisinde bulunan gecekonduların yıkımını gerçekleştirdi.

Küçük Geçit Hafriyat Nakliyat İnşaat Turizm Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Küçük Geçit Hafriyat Nakliyat İnşaat Turizm Ticaret Limited Şirketi bugün Bağcılar'da 100 bin TL sermaye bedeli ile Yakup Doğan tarafından kuruldu. 

Balıkesir'de üst geçit için protokol imzalandı!

Balıkesir'de 14 Kasım'da açılacak 10Burada AVM önüne üst geçit yapılması için Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Zekai Kafaoğlu ile Esas Gayrimenkul CEO'su Kazım Köseoğlu arasında protokol imzalaması yapıldı. 

Ankara'ya tüp geçit projesi geliyor!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, bölgede hayata geçecek projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Tuna, Etimesgut'ta tüp geçit projesi hayata geçireceklerini söyledi.

Silivri'de arazi rantına geçit yok!

Silivri Belediye Başkanı CHP’li Özcan Işıklar, yerel yönetimi rant dağıtma aracı olarak görmediğini söyleyerek, “Bizim için yerel yönetim, geleceğe dönük projelerle refahı adaletle dağıtan bir yönetim şeklidir. Bu nedenle ranta asla geçit yok” dedi.

Erzincan Geçit 2.Etap TOKİ başvuru tarihleri!

TOKİ Erzincan Geçit 2.Etap Toplu Konut Uygulaması kapsamındaki 1 adet konut için başvurular bugün başlıyor.

İmar yönetmeliğinde geçit hakkı!

Geçit nedir? İmar yönetmeliğinde geçit hakkı kimlere tanınıyor? İşte Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında yer alan hükümler..

Konya Karatay'da kaçak yapıya geçit yok!

Konya'nın Karatay ilçesinde kaçak yapılaşmaya geçit verilmiyor. Akbaş Mahallesinde Devlete ait araziye yapılan ruhsatsız yapılar yıkıldı.

Erzincan Geçit 2.Etap başvuruları başladı!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca satışa sunulan Erzincan Geçit 2.Etap Toplu Konut Uygulaması kapsamındaki 63 adet konut için başvurular bugün başladı..

İzmir'e hem köprü hem tüp geçit yapılacak!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İzmir'e hem köprü hem de batırma tüp geçit yapacaklarının müjdesini verdi.

geçit hakkı davasını kim açar Haberi

geçit hakkı davasını kim açar

Geçit hakkı davasını kimler açabilir?

Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçmek hakkı olarak ifade ediliyor. Geçit hakkının tesisi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor.


Taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malikler geçit hakkı davası açabiliyor. Medeni Kanun gereğince; tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebiliyor.


Bu hak, ilk önce kendisinden bu geçidin istenmesi önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun düşen komşuya karşı ve daha sonra bundan en az zarar görecek olana karşı kullanılıyor.


Zorunlu geçit iki tarafın menfaati gözetilerek belirleniyor.


Dilekçe örneği:


......... ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE


DAVACILAR : Adı ve Soyadı, Adı ve Soyadı, Adı ve Soyadı

(T.C. Kimlik Numaraları)

VEKİLİ : Avukat Adı ve Soyadı

Adres, Tel:


DAVALILAR :

1-Adı ve Soyadı, Adres

2-Adı ve Soyadı, Adres

DAVA KONUSU