19 / 04 / 2024

Haksız şart nasıl tespit edilir

Haksız şart nasıl tespit edilir

Haksız şart yönetmeliği gereğince, bir şartın haksız şart olarak kabul edilebilmesi için tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilmesi gerekiyor. Peki, haksız şart nedir? Haksız şart nasıl tespit edilir?

Kira artışı nasıl hesaplanır? Ağustos kira artış oranı ne zaman belli olacak? 

TÜİK tarafından açıklanacak temmuz ayı enflasyon verilerinden sonra kira zam oranları da belli olacak. Ev sahibi ve kiracılar 2023 Ağustos ayı konut ve iş yeri kira zam oranlarının nasıl hesaplandığını sorguluyor. Peki, Kira artışı nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

İş yeri kira artışı nasıl belirlenir? İş yeri kiralarına nasıl zam yapılır? 

İş yeri kiracıları, kira artışlarının nasıl yapılacağını merakla araştırıyor. Peki iş yeri kira artışı nasıl belirlenir? İşte ayrıntılar...

Emeklilikte yaş ve prim gün şartı nasıl belirlenir?

Emeklilik konusu, çalışanlar için araştırılan konular arasında yer alıyor. Emeklilikte yaş ve prim gün şartı nasıl belirlenir? sorusunun yanıtı!

Fransız balkonu nasıl yapılır? Fransız balkon tehlikeli mi?

Fransız balkon son zamanlarda popüler olmaya başladı. Peki Fransız balkon nedir, nasıl yapılır? İşte detaylar!

Konut fiyatlarındaki artış nasıl engellenebilir? İşte çözüm önerileri...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası verdiği müjde ile beraber pek çok fırsatçı ilan sitelerindeki konut satış fiyatlarını dakikalar içinde artırdı. Peki bu artışlar nasıl engellenebilir?

Konutta fiyat artışı nasıl engellenebilir? Yabancıya satış durdurulmalı mı?

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut sektörü için açıklanan paketlerin sektörü nasıl etkileyeceğini ve sektördeki son durumu kaleme aldı. İşte Abdurrahman Yıldırım'ın o yazısı...

10 yıllık kiracının kira artışı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmelerinin yenilendiği her yıl kira bedeline zam yapılıyor. Peki, 10 yıllık kiracının kira artışı nasıl hesaplanır?

Emlak sektöründeki fiyat artışı nasıl önlenebilir?

TÜGEM Sakarya İl Başkanı Suat Tunçlar emlak piyasasındaki fahiş fiyat yükselişinin önüne nasıl geçebilecegi hakkında açıklamalar yaptı.

Konut fiyatlarındaki artış nasıl yavaşlar?

BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, konut fiyatlarının nasıl normale döneceğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Akkuş, "Beylikdüzü'nde 700 bin TL'ye sattığımız konut 2 milyon TL'ye çıktı. Bu durum demir ve çimento fiyatlarının yükselmesinden kaynaklandı" diye konuştu.

Konut ve kira fiyatları nasıl düşer?

Tüm Türkiye'de artan konut ve kira fiyatları karşısında vatandaşlar çözüm bekliyor. Peki, bu fiyat artışı nasıl engellenebilir?

İmar planı değişikliğinde değer artışı nasıl hesaplanır?

İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Hakkında Yönetmeliği ile yeni dönem başladı. Artık, gayrimenkul sahibi imar planının değiştirilmesini isterse, devlete değer artış payı ödeyecek. Peki imar planı değişiklinde değer artışı nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

Peşinatsız konut kredisi nasıl alınabilir?

Bankaların konut için kredi peşinat oranları yüzde 10 oldu. Peki hiç peşinatı olmayan tüketici kredisi alabiliyor mu? Bankalardan peşinatsız konut kredisi nasıl alınır? İşte tüm merak edilenler...

Konut satışında haksız fiyat artışına ceza uygulaması!

Konut satışlarındaki haksız fiyat artışları için yeni düzenlenme yapıldı. Fahiş fiyatla konut satanlara 100 bin TL'ye kadar para cezası uygulanabiliyor. Konut kredisi faiz oranlarındaki indirimle birlikte konut fiyatları da tavan yaptı. Peki bu konuda vatandaşların hakkı nedir?

Haksız şart nasıl tespit edilir Haberi

Haksız şart nasıl tespit edilir

Haksız şart nedir?

Haksız şart; tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartları olarak tanımlanıyor. Haksız şartların tespitine ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar Haksız şart yönetmeliği 'nde açıklanıyor.


17 Haziran 2014 tarihinde 29033 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik gereğince, bir şartın haksız şart olarak kabul edilebilmesi için tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilmesi gerekiyor.


Haksız şart yönetmeliği..

MADDE 5 – (1) Tüketici ile kurulan sözleşmelerde yer alan bir şartın haksız şart olarak kabul edilebilmesi için;


a) Tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilmesi,


b) Tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olması,


unsurlarının bir arada bulunması gerekir.


(2) Bir sözleşme şartının önceden...