26 / 04 / 2024

hasarlı binalarda oturanların hakları neler

hasarlı binalarda oturanların hakları neler

Yaşanan depremler nedeniyle kentsel dönüşümün önemi bir kez daha hatırlandı. Zarar gören binaların yenilenmesi hakkında bilgi veren Avukat Senem Kiraz, hasarlı binalarda oturan vatandaşların hakları hakkında da açıklama yaptı.

Depremzedelere orta hasarlı binalarda maliyet şoku: Daire başı 100 bin TL isteniyor!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır yıkım yaşanan illerden olan Hatay’daki orta hasarlı binalarda yaşanan belirsizlik sürüyor. Aktarılan bilgilere göre, güçlendirme için istenen rakamlar depremzedelerin ödeyebileceği rakamlar değil. 

1942 yılında kaloriferli evde oturanlar için yeni karar: Apartmanların sıcaklık dereceleri düşürülecek!

1942 yılında İstanbul Valisi Lütfi Kırdar kaloriferli binalarda oturanlar için yeni bir karar aldığını ve bu kararın uygulamaya konulacağını açıklamış. Alınan karara göre apartmanların sıcaklık derecesinin düşürülmesine karar verilmiş. Peki neden?

Oturduğu eve sahip olanların oranı her yıl düşüyor! Kirada, lojmanda oturanların oranı 2023'te kaç oldu?

Türkiye'de ev sahibi olma oranı 9 senede  yaklaşık 5 puan geriledi. TÜİK verileri, 2023 yılında oturulan konuta sahip olanların oranının yüzde 56,2 olduğunu ortaya koydu. İşte konut sahipliği ile ilgili açıklanan o rakamlar...

2024'te lüks lojmanda oturanlar 975 TL kira ödeyecek!

Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Ahmet Ünlü, 2024'te lüks lojmanda oturanların 975 TL kira ödeyeceğini belirtti ve konuyu köşesine taşıdı. İşte o rakamlar...

Bakan Özhaseki: 'Evlerini yerinde yapıp teslim edeceğiz, şeref sözü'!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki kentsel dönüşümle yenilenecek evlere eskiden aynı yerde oturanların yerleştirileceğini söyledi. Özhaseki, "Evlerini yerinde yapıp kendilerine teslim edeceğiz, şeref sözü. Daha ne diyelim?" dedi.

Türkiye'de bir kişinin kaç evi var?

Türkiye'de konuta erişimde sıkıntılar devam ediyor. Konut satışlarında düşüş yaşanırken konut ve kira fiyatları artıyor. Kiracıların oranındaki artış, aynı zamanda kendi evinde oturanların sahip olduğu konut sayısının arttığını da gösteriyor.

Deprem uzmanı Şükrü Ersoy depremlere karşı vatandaşları uyardı: Kaçmak göçmek yerine, güvenli binalarda kalın!

Deprem Uzmanı Şükrü Ersoy, güneyde bir deprem aktivitesi başladığını belirterek vatandaşlara göç etmelerini değil, daha güvenli bina ve şehirlerde kalmalarını söyledi.

Elazığ'da ağır hasarlı yapıların yüzde 65'i yıkıldı!

Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen 6 Şubat tarihindeki depremlerden etkilenen Elazığ ilinde ağır hasarlı binaların yaklaşık olarak yüzde 65'inin yıkımı yapıldı.

Hasarlı binalarda güçlendirme yapacaklar dikkat! Belediye başkanından ruhsat uyarısı geldi!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör orta hasarlı olarak kayıtlanmış bir binanın ruhsat almadan güçlendirilmesinin mümkün olmadığını belirterek, bunlar ruhsatsız anlamı taşıyacağı için yıkımlarının gündeme geleceğini söyledi.

Depremzedelere konut için 750 bin TL'ye, iş yeri için 400 bin TL'ye varan hibe ve kredi verilecek: Resmi Gazete'de!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen yerlerdeki orta ve üzeri hasarlı yapıların yerinde yeniden inşa edilmesi için hak sahiplerine kredi desteği ve hibe sağlanacak. İşte ayrıntılar...

Türkiye'de ev sahipliği oranı düşüyor!

Türkiye'de inşa edilen konut sayısında yaşanan artışlara rağmen kendi evlerinde oturanların oranları düşüyor. İşte Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan'ın konu ile ilgili açıklamaları...

Üst katlarda oturanlar alt kattakilere göre daha çabuk yaşlanıyor! 

Ünlü fizikçi Albert Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi kapsamında, üst katlarda oturanların alt katlardakilerden daha çabuk yaşlandığı belirlendi. İşte ayrıntılar...

Adıyaman'da ağır hasarlı yapıların yüzde 36'sı yıkıldı!

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerden etkilenen Adıyaman'da acil yıkılacak ve yıkık binaların  enkaz kaldırma çalışmalarının sonlanmasıyla ağır hasarlı yapıları yıkma işlemi de hız kazandı, bu binaların yüzde 36'lık kısmının yıkımı yapıldı.

hasarlı binalarda oturanların hakları neler Haberi

hasarlı binalarda oturanların hakları neler

2020 yılında yaşanan depremler nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmaları kaçınılmaz oldu. Milliyet'te yer alan habere göre; kentsel dönüşüm kapsamı dahilinde taşınmaz sahiplerinin hakları olduğunu söyleyen Avukat Senem Kiraz bilinmeyenleri anlattı.

Depremde oturdukları ev ve işyerleri ağır şekilde hasar gören veya yıkılan taşınmazda kiracı olanlara ve maliklere devlet tarafından kanun gereği ilk etapta maddi yardım yapıldığını belirten Kiraz, 6306 sayılı Kanunun sağladığı harç muafiyetleri, kredi ve faiz avantajı, kira yardımının hak sahipleri için önemli bir avantaj olduğunu aktardı. Orta derecede hasar gören binaların 1 yıl içinde güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kiraz, devlet tarafından kanuni şartları sağlayan hak sahiplerine güçlendirme kredisi verildiğini ve güçlendirme yapılmayan binaların yıkılabileceğini de belirtti.

Kiraz, deprem sebebiyle zarar gören binalarda kat maliki ve müteahhittin bir takım sorumlulukları olduğun...