20 / 04 / 2024

hukukta paftos

hukukta paftos

Paftos nedir?: Gedik ve zeminler diğer ifade ile örfü belde - paftos tamamen yıkılıp yok olarak varlıklarını kaybedip, kaybetmediklerine bakılmaksızın İmar Kanunu hükümlerine göre tasfiye olunur...

Evlatlıktan reddetmek mirası yok etmez!

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Babam bana sinirlendiğinde 'Evlatlıktan reddederim' diyor. Hukukta böyle bir hakkı olabilir mi?'' soruyu yanıtladı...

Reddi miras neden, nasıl arttı?

Gazeteci Yaprak Özer, Avukat Elvan Kılıç’la Türkiye konjonktürü açısından çok ilgimi çeken bir konuda “hukukta reddi miras” konusunda bilgi almak üzere bir araya geldi...

Fikirtepeli kentsel dönüşüm mağdurları hukukta kazandı!

İstanbul Fikirtepe’de yüzlerce aile kentsel dönüşüm mağduru olmuş ve evsiz kaldıkları nedeniyle eylem başlatmıştı. Eylemler sonuç verdi. Dava açan yüzlerce kişi hukuk mücadelesini kazandı. 

Emrullah Turanlı: Belgeler ortada tek yolum adalet!

Emrullah Turanlı, eski Ulaştırma Bakanı günümüz Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu ile girdiği Ercan havalimanı polemiğiyle ilgili, “Ben siyasetçi değilim belgeli konuşuyorum. Tanıklar, ödenmiş dekontlar ve Ombudsman’ın raporu ortada, hakkımı adalet ve hukukta aramaktan başka çarem yok” dedi.

Kal davası ne demek?

Hukukta "inşaatın kal'i davası" olarak da bilinen kal davası ne demektir? Kal davası hangi durumlarda, kim tarafından, ne zaman, nasıl ve nerede açılabilir? İşte kal davaları..

Atiye bırakmak ne demektir?

Dava atiye bırakıldığı zaman, Mahkeme davayı müracaata bırakıyor ve yenileme hakkının kullanılmadığı takdirde dava açılmamış kabul ediliyor. Peki, hukukta atiye bırakmak ne demektir? İşte yanıtı...

Lisanslı yedieminlerin hakları!

Yediemin; hukukta bir malı malın mülkiyetini ele geçirmek maksadıyla değil, sahibinin temsilcisi olarak geçişi süreyle elinde bulundurmasına izin verilen kişiye deniyor. Peki, lisanslı yediemin hakları nelerdir?

İktisap tarihi mücbir sebep sayılır mı?

Mücbir sebep, Türkçede ortaya çıkan büyük doğal afetleri ve olayları ifade ediyor. Hukukta mücbir sebep hangi durumları ifade ediyor? İktisap tarihi mücbir sebep sayılır mı?

Mücbir sebep nedir?

Hukukta mücbir sebep nedir? Mücbir sebep; herhangi bir kimse tarafından alınacak önlemlere karşı, önüne geçilmesi olanaksız, borcun yerine getirilmesine engel, borçlunun iradesi dışında beklenmedik olaylardır..

Paftos nedir?

Paftos nedir?: Gedik ve zeminler diğer ifade ile örfü belde - paftos tamamen yıkılıp yok olarak varlıklarını kaybedip, kaybetmediklerine bakılmaksızın İmar Kanunu hükümlerine göre tasfiye olunur...

Aile konutu korumasının süresi nedir?

Aile konutu hukukta ne kadar korunur? Aile konutunun söz konusu davalarda koruma süresi nedir? Hukuk, aile konutu koruma süresini nasıl hesaplar? Aile konutu korumasının süresi nedir? İşte tüm bu soruların cevapları...

Aile konutunun özellikleri nelerdir?

Aile konutu tek mi olmalıdır? Konut nedir, aile konutu nedir? Konut ile aile konutu arasındaki farklar nelerdir? Aile konutu hukukta nasıl tanımlanmaktadır? Aile konutu deyince ne anlamalıyız? İşte tüm bu soruların cevapları bu haberde..

Yedieminliği suistimal suçu şikayet dilekçesi!

Hukukta bir malı malın mülkiyetini ele geçirmek maksadıyla değil, sahibinin temsilcisi olarak geçişi süreyle elinde bulundurmasına izin verilen kişilerin, yedieminliği suistimal suçu şikayet dilekçesi örneği bu haberde...

hukukta paftos Haberi

hukukta paftos

Paftos nedir?

İmar Kanunu esaslarına göre, belediye hudutları ve mücavir sahalar içinde veya dışında bulunan gedik ve zeminler diğer ifade ile örfü belde-paftos tamamen yıkılıp yok olarak varlıklarını kaybedip, kaybetmediklerine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine göre tasfiye olunurlar.


Tasfiyeye tabi tutulan taşınmaz mallardaki zemin hakları bedele çevrilmiştir. Zemin hakkı bedeli, ait olduğu taşınmaz malın zemine ait son emlak vergi değerinin 1/5'idir. 


Bu şekilde belirlenecek zemin hakkı bedeli, tapu idaresince gedik sahibinin müracaatı halinde zemin hakkı sahibi adına emaneten milli bir bankaya yatırılır. 


Müracaat edilmediği takdirde zemin sahibi lehine kanuni ipotek tesis edilir. Zemin hakkı bedelinin 1/4'ü peşin, bakiyesi en geç üç yıl içinde yıllık eşit taksitlerle ödenir ve bu bedele bankaca vadesiz mevduat faizi uygulanır. 


Peşin miktar ve taksitler 40 000 TL.dan az olamaz. Bu...