26 / 04 / 2024

İdari Yargılama Usulü Kanunu dava açma süresi

İdari Yargılama Usulü Kanunu dava açma süresi

İmar planına karşı açılacak davalarda yapılacak idari itirazlara bağlı olarak dava açma süreleri değişkenlik gösteriyor. İşte İdari Yargılama Usulü Kanununda açıklanan imar planına karşı dava açma süresi...

Deprem bölgesinde yıkılamayan binalarla ilgili yargısal süreç hızlanıyor! İşte yeni düzenleme...

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen şehirlerde, yıkılamayan binalarla ilgili yargısal süreçlerin hızlandırılacağına ve bu konuda genel usulden farklı geçici bir usulün uygulanacağına dikkat çekti. İşte yeni düzenlemeler...

Bursa Emek-Şehir Hastanesi Metro Hattı inşaatında son durum ne?

İdari yargı fahiş fiyat diyerek Bursaray Emek-YHT-Şehir Hastanesi metro hattı ihalesini iptal etti, yürütmeyi de durdurdu ancak Ulaştırma Bakanlığı’ndan adrese teslim ihaleyi alan yüklenici firma inşaatı kesmedi.

İzmir Narlıdere'deki 10 yıllık arsa davasından tazminat kararı!

İzmir'e bağlı Narlıdere Belediyesi 10 yıl önce Yeniköy mahallesinde vatandaşın arsasına kamulaştırmadan el koymuştu. Yaklaşık 10 yıl süren yargılama süreci sonrasında mahkeme, Narlıdere Belediyesi'nin arsa sahiplerine tazminat ödemesine karar verdi.

İmar davaları için yeni dönem!

TBMM'ye sunulan İdari Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında imar planlarına göre yapılan düzenleme işlemlerine karşı açılan davaların ivedi yargılama usulüne tabi olması planlanıyor.

İdari Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

İdari Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi ile imar planlarına göre yapılan düzenleme işlemlerine karşı açılan davaların ivedi yargılama usulüne tabi olması planlanıyor.

Koronavirüs salgınının 'kira sözleşmeleri'ne etkisi!

Kira sözleşmesinin uyarlanması için taraflarca açılabilecek davalarda, yargılama süreci sonunda kira bedeli ifa zorluğunu meydana getiren mücbir sebep doğrultusunda yeniden belirlenebiliyor.

Türk baron Hakan Ayık'ın mülkleri satışa çıkacak!

Birçok ülkede 300 milyon dolarlık uyuşturucu trafiğini yönetin Hakan Ayık için Avustralya mahkemesi gıyabi yargılama kararı aldı. Mahkeme 15 Nisan tarihinde gerçekleşecek duruşmaya katılmasa da Ayık’ın el konulan mülklerinin satılmasına karar verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, imar planlarıyla alakalı yönetmelik çıkarabilecek!

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edildi. Turizmi Teşvik Kanunu'nda yapılan değişiklik kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca tahsisi iptal edilen taşınmazların üzerinde yargılama yapabilecek…

Yunan vatandaşına miras hakkı!

AYM, Türk vatandaşlığını kaybeden ve ülkeler arasında karşılıklılık bulunmadığı nedeniyle mirasçı kabul edilmeyen kişiler için önemli bir karar verdi. Yunanistan vatandaşı Ioanis Maditinos’un mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

Emlak vergisi için dava açanlara kötü sürpriz!

KHK ile yapılan düzenleme sonrası emlak vergisi için açılan davalar hükümsüz kaldı. Mahkemelerin bir kısmı davalar için düşürülme kararı verirken, davacı tarafın da belediyeye yargılama ücreti ödemesine hükmetti.

İşte Mimar Selim Yuhay'ın boşanma nedeni!

Ünlü Mimar Selim Yuhay, anlaşmalı boşandığı karısının kendisini aldattığı iddiasıyla yeniden yargılama için mahkemeye başvurdu.

Yalı Ataköy arazi davası sonuçlandı!

Ataköy’de 16 katlı 5 bloğun yükseldiği arazi hakkında 6 yıldır süren dava sonuçlandı. “Yeşil alanın betonlaşma riski” konusunda yeniden yargılama yapılacak.

Danıştay'dan Sur'un acele kamulaştırması için ivedi yargılama!

Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen'in Sur İlçesi'ndeki acele kamulaştırma kararına yaptığı itiraz, Danıştay 6'ncı Dairesi'nce ivedi yargılama usulü kapsamına alındı.

İdari Yargılama Usulü Kanunu dava açma süresi Haberi

İdari Yargılama Usulü Kanunu dava açma süresi

İmar planına itiraz dava açma süresi!

İmar planları, büyükşehir belediyeleri, belediyeler, valilikler veya özel kanunlarla planlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlarca hazırlanan, imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren planlara deniyor.


İmar planına karşı açılacak davalarda yapılacak idari itirazlara bağlı olarak dava açma süreleri değişkenlik gösteriyor.


Dava açma süreleri; Askıda itiraz edilip edilmemesine göre ya da askı sürecinin çoktan geride kalıp artık planın uygulanmaya başlanmış olduğu aşamalarda hesaplanabiliyor.


İdari Yargılama Usulü Kanunu

Dava açma süresi: 

Madde 7 – 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür. 


2. Bu süreler; 

a) İdari uyuşmazlıklarda; yazılı bildirimin yapıldığı, 

b) Vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam...