23 / 04 / 2024

kademeli vergi

kademeli vergi

64. Hükümet Programı kapsamında yer alan bilgilere göre, gelir vergisi kapsamında birtakım düzenlemeler yapılıyor. Peki, yeni gelir vergisi nasıl olacak? Yeni gayrimenkul vergisi nasıl hesaplanacak?

Konut satışından elde edilen karın tamamının vergisi ödenecek!

Gelir Vergi Yasası'ndaki taslak değişikliğine göre, konutu aldıktan 1 yıl sonra satanlar, elde ettikleri karın tamamının vergisini ödeyecek. Satış için 2 ya da 3 yıl beklenirse verilecek vergi daha az olacak...

2012'nin ilk 6 ayında 349 bin daire ruhsat aldı!

Kademeli KDV düzenlemesi çalışması” yılın ilk altı ayında yapı ruhsatı sayısında hızlı artışa neden oldu.Olası bir KDV artışından etkilenmemek isteyen sektör, ruhsata yönelince geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.4 artış oldu

Konutta ek vergi uygulamasına tepki: Yoksul insanların barınacak yer bulmasını daha da zorlaştıracak!

Birden fazla konutu olanlara kademeli ilave vergi getirilmesi konusu sosyal medyada resmen gündeme oturdu. Sektör temsilcilerinden, ev sahiplerinden sık sık değerlendirmeler yapılıyor. Peki kira artışlarının sınırlanması yada ek vergi getirilmesi konut sorununu çözer mi? 

Birden çok evi olana kademeli ek vergi sistemi nasıl işlemeli? Bu yapılmazsa vergi de işe yaramaz!

Merkez Bankası tarafından gündeme getirilen birden çok evi olana kademeli ek vergi önerisi konut piyasasında gündeme oturdu. Peki birden çok evi olana kademeli ek vergi sistemi nasıl işlemeli? Prof. Dr. Murat Batı, tek tek yapılması gerekenleri açıkladı.

İkinci, üçüncü konutta kademeli vergi artışı barınma sorununu çözer mi?

Barınma sorunu gittikçe büyüyor. Kiralık ve satılık konut fiyatlarında yaşanan artışlar, vatandaşları zor duruma düşürüyor. Peki barınma sorunu nasıl çözülür? 

Lüks konuta kademeli vergi!

Yüksek gelir elde edenlerin daha fazla vergi vermesi için gündeme gelen değerli konut vergisi, konutun değerine göre 3 kademeli olarak uygulanacak.

Kademeli vergi istisnasına inşaatçılardan tam destek!

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıkladığı ev ve arsa gibi taşınmazlarını satacaklara getirilecek kademeli vergi istisnasına inşaatçılardan tam destek geldi.

Vergi artışları enflasyonu etkileyecek!

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci Enflasyon Raporu'nun açıklandığı toplantıda konuştu. Çetinkaya, 2016'daki vergi artışlarının yıllık enflasyon üzerindeki etkisinin kademeli olarak ortadan kalkmasının enflasyondaki düşüşe destek vereceğini belirtti.

Torba Yasa 2016'da neler var?

Torba Yasa'da gayrimenkul gelir vergisine kademeli vergi sistemi getirilmesi de bekleniyor. Peki, Torba Yasa 2016'da neler var? Torba Yasa yürürlüğe girdi mi?

Kademeli vergi sistemi nedir?

Rantın önüne geçilmesi adına 64. Hükümet Programı kapsamında, gayrimenkul gelir vergisi kapsamında birtakım düzenlemelere yer veriliyor. Peki, yeni gayrimenkul kademeli vergi sistemi nedir?

Şirketlerin aktiflerindeki gayrimenkul satışlarına vergi geliyor!

Vergi mükellefi olan firmaların, aktifte kayıtlı olan gayrimenkullerini elden çıkarmaları halinde vergilendirmesinde ağırlaştırmalar olacak...

Ev alım satımındaki vergi istisnası 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ev alım satımındaki vergi istisnasının 5 yıldan 10 yıla çıkaralacağını söyledi

Yeni KDV oranlarıyla 500 milyondan fazla vergi toplanacak!

Yeni konut satışlarında değişen KDV oranları sayesinde 500 milyon liradan fazla vergi toplanacak

Konutlu arsalara teslimde yüzde 18 vergi uygulanacak!

Arsa birim metrekare vergi değeri bin lira ve üzerinde olan konutların tesliminde yüzde 18 vergi oranı uygulanacak

Türkiye'deki toplam vergi oranı yüzde 53'ten 41,2'ye indi!

Türkiye'deki işletmelerin her yıl vergi ödemesi için harcadığı saat 254’ten 223 saate indi. KDV ödemeleri 97 saat ile bu sürede en yüksek payı alıyor...

kademeli vergi Haberi

kademeli vergi

Yeni gelir vergisi nasıl olacak?

Mevcut gelir vergisi, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde ödeniyor. 5. yıl geçtikten sonra satılan taşınmaz mallar için gayrimenkul gelir vergisi ödenmiyor.


Ne kadar gelir vergisi ödenmesi gerektiği ise, istisna sınırı ile yapılan hesaplamalar neticesinde bulunuyor. 


Buna karşın 64. Hükümet Programı kapsamında yer alan bilgilere göre, gelir vergisi kapsamında birtakım düzenlemeler yapılıyor. Yeni Gelir Vergisi Kanunu gereğince mutlak vergi uygulaması yerine kademeli vergi uygulanacak.


Peki, kademeli vergi nedir?

Taşınmazın 2 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 40'ı

Taşınmazın 3 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 50'si

Taşınmazın 4 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 60'ı

Taşınmazın 5 yıl ve sonrasında satılması halinde değerinin yüzde 75'i muaf tutularak gelir vergisi ödenecek.


Örnek uygulama

500 bin TL değerindeki taşınmazın; 

2 yıl içinde satılması...