16 / 04 / 2024

Kanal İstanbul Sazlıdere Barajı

Kanal İstanbul Sazlıdere Barajı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 3 gün içerisinde değerlendirilen DSİ raporunun görmezden gelindiğini açıklayıp sıkıntıları tek tek sıraladı.

Kanal İstanbul Sazlıdere Barajı’nı ortadan kaldıracak!

Koruma Kurulu’nun bakanlığa sunduğu görüşe karşı oy kullanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, hazırladığı şerh raporunda çarpıcı tespitler yaptı.

Kanal İstanbul’a komşu Hoşdere'deki imar değişikliğine mahkemeden 2. ret!

Kanal İstanbul projesine komşu bölge olan Başakşehir Hoşdere'de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın konut ısrarı mahkemece ikinci defa haksız görüldü. 

Kanal İstanbul, kentin doğal yapısını değiştirecek mi? 

Kanal İstanbul projesinin hayata geçmesi durumunda şehrin toplam su ihtiyacının neredeyse yüzde 29’unu karşılayan barajlardan Sazlıdere yıkılacağı belirtiliyor. Aynı zamanda Terkos Gölü’ne tuzlu su karışacağı ve su havzalarının yok olacağı da iddia ediliyor. 

Kanal İstanbul’a komşu dev arazinin imar planlarına iptal kararı!

Başakşehir Hoşdere'de Kanal İstanbul’a komşu 83 bin metrekare büyüklüğündeki alanın imar planlarına ilişkin mahkeme tarafından iptal kararı alındı.

Kanal İstanbul güzergahındaki konut ihaleleri iptal edildi!

Sazlıbosna Baraj havzasında Kanal İstanbul manzaralı “tarla” niteliğinde olan henüz tapusu bile çıkmayan arazilerde inşa edilecek projelerin üç, dört ve altıncı etapları için yapılacak ihalelerin, kurum tarafından farklı nedenlerle iptal edildiği belirlendi. 

Kanal İstanbul'un işletme planları hazırlanıyor!

Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü'nde incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Projesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Kanal İstanbul için yeni ihale!

TOKİ, Kanal İstanbul projesi dahilinde yeni bir ihaleye hazırlanıyor. Kurum, Sazlıdere Baraj Havzası’ndaki tarım arazileri için ihale düzenleyecek.

Başakşehir Hoşdere'deki imar değişikliğine mahkemeden dur kararı!

Kanal İstanbul projesinin çevresinde inşa edilecek olan "Yenişehir"in komşusu Başakşehir Hoşdere'deki 8.3 hektar büyüklüğündeki alanın imar planlarının yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. Açıkça hukuka aykırı olduğu tespit edilen işlemin, telafisi güç hasarlar oluşturabileceği vurgulandı.

Nadir Ataman'dan Kanal İstanbul tepkisi!

İBB Meclis üyesi Nadir Ataman, TOKİ'nin Kanal İstanbul projesi kapsamında bulunan Sazlıbosna Mahallesi’nde 970 bin 300 metrekare büyüklüğünde mera ve tarla alanlarını ihaleye çıkarmasına tepki gösterdi.

Kanal İstanbul çevresinde inşa edilecek Yenişehir'in ayrıntıları belli oldu!

Çılgın proje Kanal İstanbul'la ilgili itirazlar devam ederken Toplu Konut bulunan Sazlıbosna Mahallesi’nde 970 bin 300 metrekare büyüklüğünde mera olarak kullanılan alan ve bitişiğindeki tarla alanlarının konut yapılması için ihaleye çıktığı ileri sürüldü. 

Sanayicilerden Kanal İstanbul talebi!

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren çalışanlar Kanal İstanbul Projesi dahilinde Sazlıbosna Barajı’na gümrüklü cep liman yapılmasını talep etti. 

Kanal İstanbul'un temeli atılıyor!

Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü'nün bugün atılacak. Temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Kanal İstanbul'da büyük gün yarın!

Kanal İstanbul projesinde yarın büyük gün. Proje için ilk kazma yarın Sazlıbosna'da vurulacak. Sazlıbosnalı sakinler, projeden memnun olduklarını belirtti. 

İBB, Kanal İstanbul şantiyesinin yerini değiştirdi mi?

Çılgın proje Kanal İstanbul kapsamında ilk adım, köprüsünün yapımı ile atılıyor. Köprünün temel atma töreninin 26 Haziran tarihinde yapılacağı belirtildi. Körpü için Sazlıdere Barajı'nın yakınına şantiye kurulmuştu, İBB ekipleri şantiyenin yetini değiştirdi.

Kanal İstanbul Sazlıdere Barajı Haberi

Kanal İstanbul Sazlıdere Barajı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çılgın proje Kanal İstanbul için hazırlanan ÇED raporunu askıya çıkarırken eleştiri ve uyarıları dikkate almadı.  

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, önceki gün halkın onayına sunulan Kanal İstanbul ÇED raporunu inceleyen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi üyeleri çarpıcı tespitler yaptı. Oda tarafından hazırlanan çalışmada 3 Aralık tarihli DSİ raporunun 3 gün içerisinde değerlendirildiğine dikkat çekilerek “6 Aralık’ta ÇED nihai rapor yayımlandı. Bu kadar kısa sürede ÇED raporunun hazırlanması hangi bilim temeline dayandığı ve hangi acil yapım isteği ile baskılandığı anlaşılmaktadır” denildi. Çalışmada “DSİ tarafından belirtilen, Terkos baraj hazasının tuzlanma risklerine karşı endişeler ÇED raporunda ‘Yapım aşamasında DSİ’den görüş alınarak yapılacaktır’ şeklinde bir yaklaşımla sorunu çözümsüz bırakmaktadır. Önümüzdeki 2100’lü yıllara doğru yağışlarda yüzde 30 azalma beklenirken,...