09 / 12 / 2025
fuzul

kira artışlarının yapılması

kira artışlarının yapılması

Borçlar Kanunu esasları ile kanunda yapılan değişiklik esasları gereğince taşınmaz kiralamalarında mesken ve işyerinde zam hesaplamaları farklı şekilde yapılıyor. Peki, taşınmazlarda kira artışları ne kadar olmalı?

Ünlü iktisatçıdan çarpıcı kira açıklaması: 2025'te kira artışları asgari ücretlinin üstünden silindir gibi geçti

Ünlü iktisatçı İnan Mutlu 2025 kira artış oranlarıyla ilgili '2025'te kira artışları asgari ücretlinin üstünden silindir gibi geçti.' diyerek fahiş artışlara tepki gösterdi. 

Diyanet'in Cuma hutbesinde 'kira' ayrıntısı! Afet zamanlarında kira bedellerini artırmak kul hakkıdır!

Diyanet'in bu haftaki hutbesinde kira artışlarına dikkat çekildi. Afet zamanlarında yapılan kira artışlarının kul hakkı olduğu belirtildi.

Kira artışları sosyal yapıyı değiştiriyor! Orta ve alt gelir grupları kent merkezlerinden uzaklaştı!

İstanbul’da kira artışlarının, konutların temel barınma ihtiyacından çok yatırım aracına dönüşmesiyle birleştiğini belirten uzmanlar, orta ve alt gelir gruplarının kent merkezlerinden hızla dışlandığını söylüyor. 

CHP Mersin Milletvekili Dinçer'den fahiş kira artışları hakkında 5 maddelik soru önergesi geldi! 

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, ülke genelinde yaşanan kira artışları sebebiyle esnafların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi talebine ilişkin 5 maddelik soru önergesi sundu.

İnşaat kalemlerindeki fiyat artışlarını görenler inanamadı! Hangi kalemin fiyatı ne kadar arttı?

49,7 bin takipçili İnşaat Doktoru resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda inşaat kalemlerindeki fiyat artışlarını açıkladı.

Ev almayı ve satmayı düşünenler dikkat! İşte Değer Bilgi Merkezi uygulamasının artıları ve eksileri!

Yapay zeka, otomasyon ve yaratıcı projeler üzerine çalışmalar yapan Levent Üçüncüoğlu,  Değer Bilgi Merkezi uygulamasının artılarını ve eksilerini anlattı.

Kira artışları amortisman sürelerini cazip hale getirdi, 2-3 kişi bir araya gelip ev almaya başladı!

83,7 bin takipçili analist Ömer Faruk yaptığı paylaşımda kira artışlarının amortisman sürelerini cazip hale getirdiğini belirterek, 2-3 kişi bir araya gelip ev almaya başladığını söyledi.

İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan’dan kentsel dönüşüm uyarısı: İmar artışları parsel bazlı olmamalı!

İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda imar artışlarının kentsel dönüşüm sürecini hızlandırabilecek etki yaratabileceğini fakat bu artışların parsel bazlı olmaması gerektiğini belirtti.

KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt: Kira artışlarının önüne geçilmesi için konut yatırım aracı olmaktan çıkmalı!

İBB Şehircilik Grubu Başkanı, KİPTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt,  "Kira artışlarının önüne nasıl geçilir?" sorusunu yanıtladı. Kurt, konutun yatırım aracı olmaması gerektiğini söyledi. 

Hem kiracılarda hem de ev sahiplerinde dengeler değişti!  Kira artışları kiracıları köşeye sıkıştırdı!

TÜİK tarafından kira artış oranı açıklandı. Mart ayı kira artış tavanı yüzde 53,83 olarak belirtilirken, kiracılar ile v sahipleri arasındaki denge şaştı. Kiracılar, yüksek kiraların altında eziliyor. 

AVM'lerdeki mağazaların kira bilmecesi çözüldü! Önemli olan kira artışı değil, rayiç!

AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi’nde konuşan AYD Başkanı Nuri Şapkacı, BMD’nin fahiş kira artışları ve fesih hakkı ile ilgili eleştirilere yanıt vererek önemli olanın kira artış oranı değil ilgili AVM’nin kendi dinamikleri içinde oluşan rayiç kira bedeli olduğunu vurguladı.

Kiracılara kara haber! Kira artışları yıllık yüzde 40'ın altına düşmeyecek!

Ekonomist İris Cibre, Konut satışlarındaki sert artışı değerlendirerek kira artışlarıyla ilgili kritik açıklamalarda bulundu. 

TCMB eski başekonomisti Ali Hakan Kara: TÜİK kira artış oranını olduğundan yüksek ölçüyor! 

İktisatçı akademisyen, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, TCMB eski başekonomisti Ali Hakan Kara, TÜİK'in kira artış oranını olduğundan yüksek ölçtüğünü gündeme getirdi ve rakamları paylaştı. İşte o paylaşım...

kira artışlarının yapılması Haberi

kira artışlarının yapılması

Kira artışları ne kadar olmalı?

Borçlar Kanunu esasları ve kanunda yapılan değişiklikler gereğince taşınmaz kiralamalarında mesken ve işyerinde zam hesaplamaları farklı şekilde yapılıyor.


Mesken kiralamalarında kanun gereğince dönemin üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapılması gerekirken, işyeri kiralamalarında ise bu kısıtlama yapılan bir değişiklikle 2020 yılına ertleniyor. Buna göre kira artışları ne kadar olmalı?


İşyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, sözleşmede belirtilen zam hesabı neyse, o oranlarda kiracıya zam yapılıyor. Ancak, böyle bir ibarenin yer almaması durumunda işyeri sahibi kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor.


Mesken kiralamalarında da yukarıda belirttiğimiz gibi ÜFE oranları hesaplamaya dahil ediliyor. ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması öngörülüyor. Kira bedeli ve Kira artışları ile ilgili Kanun esasları şu şekilde sıralanıyor:


E. Kira bedeli

I. Genel...