26 / 04 / 2024

kira sözleşmeis ecrimisil

kira sözleşmeis ecrimisil

Kiracı, gerçek veya tüzel bir kimseden taşınmaz mal kiralayan ve kira bedelini belirlenen tarihte ödeyen kimseye deniyor. Peki, ecrimisil aynı zamanda kira mıdır? Kiracı ecrimisil öder mi? İşte yanıtı..

Dövizli kira sözleşmelerinde kira artışı!

Borçlar Kanunu gereğince meskenlerde kira bedeline yapılacak zam dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. Peki, kira bedeli dövizli alınıyorsa; dövizli kira sözleşmelerinde kira artışı nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi zam oranı 2014!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşme süresinin yenilenmesi halinde, mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, zam hesabı nasıl yapılır? İşte kira sözleşmesi zam oranı 2014...

Kira sözleşmelerinde tahliye süresi ne kadar?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında kira sözleşmeleri ile ilgili okuyucusunun sorduğu soruyu cevaplandırdı. İşte kira sözleşmeleri konusunu aydınlatacak bugün ki köşe yazısı;

Kira sözleşmesi fesih bildirim süreleri!

Taşınmaz kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. İşte kira sözleşmesi fesih bildirim süreleri...

Kira sözleşmesinin feshi davası!

Kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça sözleşme yenilenmiş sayılıyor. Peki, Kira sözleşmesinin feshi davası hangi durumlarda açılabiliyor?

Kira sözleşmesi dolmadan kiralananın geri verilmesi!

Kira sözleşmesi, taşınmaz kiralamalarında kiracı ve mal sahibi arasında imzalanıyor. Peki, kira sözleşmesi süresi dolmadan feshedilir mi? Kira sözleşmesi dolmadan kiralananın geri verilmesi mümkün müdür?

Kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?

Kiracılara hangi oranda ve nasıl zam yapılacağı Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kanun gereğince kira sözleşmelerinde zam oranı nasıl belirlenir?

Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa ne olur?

Taşınmaz mallarda yapılacak yıllık zamlar enflasyon oranlarına bağlanıyor. Peki, mal sahibi kiracısına en fazla ne kadar zam yapabilir? Zam oranının kira sözleşmesinde yazması gerekir mi? Kira sözleşmesinde artış oranı yoksa ne olur?

Kira sözleşmesi hükümleri!

Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme "kira sözleşmesi" olarak ifade ediliyor. Peki, kira sözleşmesi hükümleri nelerdir?

Tarla arazi kira sözleşmesi!

Tarla arazi kiralamalarında da taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kiralık arazi toplamı 100 dekarın üzerinde olanlar için Noter Onayı gerekiyor. İşte tarla arazi kira sözleşmesi..

Kira sözleşmesi nasıl olur?

Kira sözleşmesi, taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında imzalanıyor. Sözleşmenin noterde yapılma gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Peki, kira sözleşmesi nasıl olur? Sözleşme nasıl olmalı?

Kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği ihtarı!

Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona eriyor. Peki, kiracıya kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği ihtarı gönderilebilir mi?

Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama 2014!

Damga Vergisinin, bir kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması halinde ödenmesi gerekiyor. Peki, kira sözleşmesi için ne kadar vergi ödenir? İşte kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama 2014..

kira sözleşmeis ecrimisil Haberi

kira sözleşmeis ecrimisil

Kiracı ecrimisil öder mi?

Kiracı, gerçek veya tüzel bir kimseden taşınmaz mal kiralayan ve kira bedelini belirlenen tarihte ödeyen kimseye deniyor. Kira bedeli de taşınmazın türüne göre piyasa koşullarında tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre belirleniyor.


Ecrimisil ise; hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalden önceki hâliyle elde edilebilecek muhtemel gelir esas alınarak İdarece talep edilen tazminat olarak karşımıza çıkıyor. 


Peki, kiracı ecrimisil öder mi?


Ecrimisil ve kira birbirine karıştırılan iki terim olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, ecrimisil kira olmayıp, haksız işgal tazminatı oluyor ve geriye dönük olarak hesaplanıyor.


Ecrimisil ile kiranın farkı:

Kirada, kiracı ile kiraya veren hukuka uygun olarak, karşılıklı irade açıklamaları ile bir bedel...