26 / 04 / 2024

konut piyasasaındaki gelişmeler

konut piyasasaındaki gelişmeler

Birkaç hafta önce düşük kredi faizi avantajı nedeniyle orta sınıf konutlara yatırım yapmanın cazip olduğuna ilişkin bir yorum yapmıştık ancak Gezi Parkı protestolarıyla başlayan süreç gerçekten de ekonomik verilerde hızlı bir bozulma başlattı...

Konut fiyatları değerinin üç katına çıktı! Ev ve arsa fiyatlarındaki balon çileden çıkardı!

Konut fiyatlarındaki fahiş artış ülke genelinde büyük sorun haline geldi. Konut fiyatlarının olması gerekenin 3 katından fazlaya satıldığını söyleyen  Makine mühendisi Yavuz isimli kullanıcı, X sosyal medya hesabından değerlendirme yaptı.

Konut fiyatlarındaki yükseliş hızı düşerken, maliyetler artıyor. Ev fiyatları ne olacak? 

Ev almayı planlayanlar konutlardaki fiyat hareketlerini yakından takip ediyor. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre konut fiyatlarındaki yükseliş hızı düşerken, maliyetlerdeki artış hızlandı. Peki bundan sonra konut fiyatları düşecek mi yoksa artacak mı?

Kiralık konut piyasasındaki kısır döngüden nasıl çıkılır?

Prof. Dr. Ali Hepşen bugünkü yazısında kiraların enflasyona etkisi ve Merkez Bankası’nın önerilerini kaleme aldı. Peki kiralık konut piyasasındaki kısır döngüden nasıl çıkılır? İşte Hepşen'in konu ile ilgili o yazısı...

Gayrimenkul krizinden kurtulamayan Çin'de konut fiyatlarındaki düşüş yavaşladı!

Son dönemlerde yaşadığı gayrimenkul kriziyle sık sık gündeme gelen Çin'de konut fiyatlarında yaşanan düşüş 2023 yılının Aralık ayında bir yavaşlama kaydederek son 10 aydaki ilk pozitif gelişme şeklinde gerçekleşti. İşte konu ile ilgili detaylar...

Enflasyon emlak piyasasını nasıl etkiledi? Konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşladı mı? 

Konut fiyatlarındaki son dakika gelişmeleri merakla araştırılıyor. Peki konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşladı mı? İşte emlak piyasasındaki son durum...

Satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki artışları neler tetikliyor? İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu 9 maddede sıraladı!

Ev fiyatlarında ve kira bedellerinde yaşanan artışlar gündemden düşmüyor. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, 9 maddede satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki artışları nelerin tetiklediğini X sosyal medya hesabından açıkladı. İşte o açıklama...

Şubat 2024 otomobil fiyatları! Şubat ayının en ucuz otomobilleri hangileri?

Otomotiv alanındaki gelişmeler sürerken şubat ayının en ucuz otomobilleri duyuruldu. Buna göre uygun fiyatlı otomobil almak isteyenleri ilgilendiren bu fiyat yüzleri güldürecek. Şubat ayının otomobil fiyatları!

Konut fiyatlarındaki artış yatırımcıların gözünü yurt dışına çevirdi!

Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) Kurucusu Hasan Can Çalgır, Türkiye’de her geçen gün artan konut fiyatlarından dolayı yatırımcıların gözünü yurtdışındaki alternatiflere çevirdiğini söyledi.

Konut fiyatlarındaki artış neden yavaşladı?

2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında arttı. Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, konut fiyatlarındaki artışın yavaşlama sebebini açıkladı.

Çin konut krizinden kurtulamıyor! Merkez Bankası kiralık konut piyasasına desteğini artıracak!

Konut krizinden bir türlü kurtulamayan Çin'de yeni gelişmeler yaşanıyor. Verilen detaylara göre, Çin Merkez Bankası ve Çin Ulusal Mali Düzenleme İdaresi Çin'in kiralık konutların geliştirilmesi ve inşasına yönelik kredi desteğini arttıracağını açıkladı.

Konut fiyatlarındaki sert artış 2024'te yavaşlayacak!

Gelecek yıl hem kiralık hem de satılık konutların fiyat artış hızlarında yavaşlama bekleniyor. Konut satışları, 2023 yılındaki düşüş seyrine devam etti. 2024'te piyasanın yeniden canlanması öngörülüyor.

Konut satışındaki düşüş devam edecek mi?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre konut satışları Kasım ayında da düştü. Peki konut satışlarındaki düşüş devam edecek mi?

Erişilebilir kiralık konut modelleri geliştirilmeli!

Konut piyasasındaki tartışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı, Ticaret Bakanı ve TCMB Başkanı konut piyasasına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Yapılan açıklamalar hala gündemde konuşuluyor...

konut piyasasaındaki gelişmeler Haberi

konut piyasasaındaki gelişmeler


Daha birkaç hafta önce düşük kredi faizi avantajı nedeniyle orta sınıf konutlara yatırım yapmanın cazip olduğuna ilişkin bir yorum yapmıştık ancak Gezi Parkı protestolarıyla başlayan süreç gerçekten de ekonomik verilerde hızlı bir bozulma başlatmış gibi gözüküyor. Geçtiğimiz ay içerisinde konut kredisi aylık faiz oranı %0,63-0,65 civarındaydı. Yani 100.000 TL’lık bir kredi kullandığınızda 120 ay vadede aylık 1.190 TL civarında taksit ödemeniz oluyor ve toplamda da 42.000 TL civarında faiz ödüyordunuz, bu da alternatif araçların getirilerine bakıldığında konuta yatırımı, özellikle de orta sınıf konuta yatırımı oldukça cazip kılıyordu. Ekonomistlerin tahminleri Türkiye’de nagatif faizlerin daha bir süre daha devam edeceği yönündeydi. Mayıs sonu itibariyle konut kredisi hacmi 97.4 milyar TL’na ulaşmıştı.


Ancak Türkiye’de tasarruf oranlarının düşüklüğü nedeniyle konut talebinin faiz esnekliğinin oldukça...