26 / 04 / 2024

Kooperatif organları

Kooperatif organları

Kooperatiflerin yönetimi nasıl sağlanır? Kooperatif yönetim organları nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtı ve konu ile ilgili diğer detaylar için haberimize giriş yapabilirsiniz. İşte kooperatiflerin yönetim organları...

Kooperatif daireleri sahiplerinden alınabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir kooperatif müteahhitle anlaşarak, birkaç bina yaptırmış. Müteahhit kendine ait daireleri sattı. Sattığı kişilerden biri de benim. 22 yıl sonra kooperatif aleyhimize tapu iptali talepli dava açtı. Böyle bir davada dairelerimiz elimizden alınır mı?' sorusunu yanıtladı.

Kurulan şirket ve kooperatif sayısı Temmuz'da 10 bin 394 oldu!

Türkiye'de Temmuz'da 10 bin 394 şirket ve kooperatif kuruluşu gerçekleştirildi. Kurulan şirket ve kooperatiflerin 3 bin 632'si ticaret, 1593'ü imalat ve 1280'i inşaat sektöründe yer aldı.

Kooperatif ortaklığında devir sözleşmesi feshedilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Anneme ait bir kooperatif hissesi vardı. Orayı bana tahsis etti. Annem vefat etti. Kardeşlerden biri hariç, diğerleri kooperatif hisselerini noterde bana devretti. Bir kız kardeşim devretmedi. Diğer kardeşlerim devir sözleşmesini feshedebilirler mi?' sorusunu yanıtladı.

Şubatta 9 bin 287 şirket ve kooperatif kuruldu!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'de, şubat ayında 9 bin 287 şirket ve kooperatif kuruldu.

Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Kooperatifçilik Proje Destek Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31060 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kooperatif ortağı kendi gayrimenkulünü satabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'İş yerlerini tapudan sattığı halde ortaklık devrini yapmayan kooperatif üyelerine nasıl bir işlem yapılabilir?İş yerini tapudan satın aldığı halde ortaklık devrini almayanlara nasıl bir çözüm bulunabilir?' sorusunu yanıtladı.

Kooperatif dairesini satan kişi giderlerden sorumlu mudur? 

Posta yazarı Tamer Heper, "Bir kooperatife üyeydim. Kooperatif binayı yaptı, tapuları verdi, 120 bin TL ödemiştim. Daireyi noterde birine sattım. Genel kurullara katılmadım, bana 14 bin TL borç çıkarmışlar, bu borçtan nasıl kurtulurum?" sorusunu yanıtladı...

Kanal İstanbul çevresine konut yapmak için kooperatif mi kuruldu?

Diyanet çalışanları Kanal İstanbul çevresine konut yapmak için bir kooperatif açtı, kooperatifin kuruş bilgisinde "Kanal İstanbul Yapı Kooperatifi birikimleri değerlendirmek isteyenler için güvenilir bir yatırım kapısı" deniyor...

Kooperatif ne zamana kadar aidat alır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Bir kooperatifin inşa ettiği sitede tapudan daire aldım. Kooperatif beni ortağı yapmak istedi ama ben olmadım.Bugüne kadar masrafa iştirak ettim ama şimdi su kesildi, hizmet bitti, ben de ödemeyi kestim. Bu durumda ne olur?' sorusunu yanıtladı.

Kooperatif aidatları şahıs hesaplarına yatırılmaz!

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kooperatif aidatları yönetim kurulu üyesi bir kişi adına yatırılıyor. Bu durumda bir sakınca olur mu?' sorusunu yanıtladı.

Kooperatif dairesi müteahhitin borcundan dolayı riske girer mi? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Müteahhitten inşaat halindeyken bir bina aldım.Şartları kağıda yazdık.Ödemeleri yaptım ve kat irtifakı yazılı tapu aldım. Bazı muafiyetler olduğu için inşaatı kooperatif olarak yaptığını söyledi. Zararım olur mu?' sorusunu yanıtladı.

Şehir içlerindeki sanayi tesisleri yapı kooperatif modeli ile taşınıyor!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, şehir içlerindeki sanayi tesislerinin yapı kooperatif modeli ile taşınmasını kaleme aldı...

Kooperatif başkanından tapu vurgunu!

Arnavutköy'de 1080 konutlu bir kooperatifin sığınak ve depo alanlarını meskene çevirerek sattığı iddiasıyla kooperatif başkanı Mehmet Ş.'nin yargılanması devam ediyor. Mehmet Ş.'nin 77 dairenin tapusunu da eşi, oğlu, gelini ve bir yaşındaki torunu üzerine yaptığı iddia edildi.

Kooperatif organları Haberi

Kooperatif organları

Kooperatif yönetim organları nelerdir?

Kooperatiflerin yönetim organlarının başında genel kurul geliyor. Genel kurul, bütün ortakları temsil eden en yetkili organ şeklinde tanımlanıyor. Genel kurulun yanı sıra, kooperatiflerin organları arasında çağrı yetkisi olanlar da yer alıyor.


Konu ile ilgili yasal hükümler, Kooperatifler Kanunu kapsamında 42, 43, 44 ve 45. maddelerde yer alıyor. Söz konusu maddeler şu şekilde sıralanıyor;


Kooperatif Organları

A) Genel kurul:

I – Yetki:

Madde 42 – Genel Kurul bütün ortakları temsil eden en yetkili organdır.

Genel Kurul, aşağıdaki yetkilerini devir ve terk edemez.

1. Anasözleşmeyi değiştirmek,

2. Yönetim Kurulu ve Denetçiler Kurulu üyeleriyle gerektiğinde tasfiye kurulunu seçmek, 

3. İşletme hesabiyle bilanço ve gerektiğinde gelir gider farkının bölüşülmesi hakkında karar almak,

4. Yönetim ve denetçiler kurullarını ibra etmek,

5. Kanun veya anasözleşme ile Genel Kurula tanınmış olan konular hakkında karar...