27 / 04 / 2024

mavi medrese restorasyon

mavi medrese restorasyon

Sivas'ta Selçuklular döneminde 1271 yılında yaptırılan ve üzerindeki mavi çiniler nedeniyle 'Gök Medrese' olarak anılan eser, restorasyon sonrası görüntüsüyle büyüledi...

Gökmedrese 26 yıl sonra yeniden ziyarete açıldı!

Sivas'taki Gökmedrese restorasyon çalışmalarının önemli bölümünün tamamlanmasının ardından 26 yıl sonra yeniden ziyarete açıldı.

Tarihi 'mavi medrese' müzeye dönüştürülecek!

Sivas'taki Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından inşa edilen 748 yıllık Gök Medrese, "Vakıflar Müzesi"ne dönüştürülecek.

Sivas'taki Mavi Medrese'nin restorasyonu tamam!

Sivas'ta Selçuklular döneminde 1271 yılında yaptırılan ve üzerindeki mavi çiniler nedeniyle 'Gök Medrese' olarak anılan eser, restorasyon sonrası görüntüsüyle büyüledi...

Edirne Saatli Medrese'nin restorasyonu tamamlandı!

Saatli Medrese'nin 3 yıl süren restorasyon çalışmaları tamamlandı. Tarihi yapının restorasyonunu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. 

Denizli Çivril'deki Mavi Konak ayağa kalkıyor!

Denizli'nin Çivril ilçesindeki Mavi Konak’ta restorasyon çalışması başlatan Denizli Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB), tarihi bir değeri daha ayağa kaldıracak.

Saatli Medrese'de başlayan restorasyon çalışmaları TBMM'de!

Saatli Medrese'de başlayan restorasyon çalışmaları meclis gündemine taşındı. İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Sivas Ulu Cami ve Çifte Minareli Medrese’nin restorasyonuna tepki!

Anadolu’nun ilk camilerinden olan Sivas’taki Ulu Cami ve Çifte Minareli Medrese’de yapılan restorasyon büyük tepki topladı.

Çifte Minareli Medrese hizmete açıldı!

Anadolu’daki en önemli Selçuklu eserleri arasında yer alan Çifte Minareli Medrese, yaklaşık 5 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyaretçilere kapılarını açtı.

Erzurum Çifte Minareli Medrese'nin restorasyonuna 7 milyon TL harcandı!

Erzurum Çifte Minareli Medrese'nin restorasyon çalışmaları 5 yıldır devam ediyor. En son su borularıyla gündeme gelen tarihî yapıdaki çalışmalar 10 kez uzatıldı. Restorasyona bugüne kadar 7 milyon TL harcandı.

Erzurum Çifte Minareli Medrese'de son durum!

Anadolu Selçukluları döneminden kalma önemli tarihi yapılar arasında yer alan Erzurum Çifte Minareli Medrese, 2011 yılında başlayan restorasyon çalışmaları, 4 yıllık süreçte her aşamada ortaya çıkan zorunluluklara rağmen sürüyor.

Tarihi Saatli Medrese restore edilecek!

Fatih Sultan Mehmet'in eğitim gördüğü Edirne' deki Tarihi Saatli Medrese' nin restorasyonu için adım atılıyor. 1447'de yapılan tarihi binanın restorasyon projesi için yeniden ihale yapılacak...

Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesi olacak!

Hüdavent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılan, Erzurum'un tarihi simgelerinden Çifte Minareli Medrese'nin, yıl içerisinde restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Vakıf Eserleri Müzesi olarak hizmet vereceği bildirildi.

Erzurum'daki Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesi olacak!

Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad'ın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılan Erzurum'daki Çifte Minareli Medrese, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Vakıf Eserleri Müzesi olacak.

Mihrimah Sultan'nın restorasyon çalışmaları 2014'te bitecek!

Fatih’te bulunan 559 yıllık Mihrimah Sultan Camii’nin iç kısmı yenilenerek ibadete açılmıştı. Caminin avlusunda bulunan şadırvan, medrese, sübyan mektebi ve tuvalet kısımlarında ise restorasyon devam ediyor.

mavi medrese restorasyon Haberi

mavi medrese restorasyon

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında Sivas'ta yaptırılan tarihi Gök Medrese'de, 22 yıl süren restorasyon sürecinde sona gelindi. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri öncülüğünde sürdürülen çalışmalar kapsamında eserin ön cephesi ve minarelerinde bulunan örtüler de son rötuşların yapılmasıyla tamamen kaldırıldı.

NTV'de yer aşan habere göre, Üzerindeki mavi desenleri, aynı renkteki gökyüzüne uzanan minareleriyle yeniden hayat bulan tarihi eser, kontrol kurulunun onayıyla halkın hizmetine açılacak. Eser daha sonra yapılacak düzenlemeler ile İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi olarak hizmet vermeye devam edecek.

EVLİYA ÇELEBİ'YE KONU OLDU

Sivas'ı 1399'da istila eden Timur'un hayran kaldığı eser olarak da bilinen, astronomi bilimi alanında derslerin verildiği Gök Medrese, Evliya Çelebi'nin 'Seyahatnamesi'ne de konu oldu. Eserde kapı kemerinin her iki yanında 12 hayvan...