19 / 04 / 2024

Merkez Bankası faizi

Merkez Bankası faizi

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, dünyada faiz artışına gidilirken, Türkiye'de neden faiz indirildiği konusunu değerlendirdi. İşte o sorunun yanıtı...

Merkez Bankası 2019'un ilk faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası 2019'un ilk faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası beklentilere paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmedi

Sektör temsilcileri Merkez Bankası’nın faiz indirimini değerlendirdi!

İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan ve Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, Merkez Bankası’nın faiz indirimini değerlendirdi.

Faizler kalıcı bir şekilde yükseliyor!

Devekuşu gibi kafayı kuma gömmenin bir yararı yok; Merkez Bankası faizleri artırmadı diye ekonomideki faizler olduğu yerde duruyor değil. Ekonomideki tüm faiz oranları hızlı biçimde yükseldi. Yükselmeye de devam ediyor.

Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi!

Kurul, TCMB bünyesindeki bankalararası para piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit tutulmasına karar verdi.

Döviz cinsinden borçlanma faizinde indirim!

Bankaların bir hafta vadeli olarak TCMB'den son borçlanma imkanı faizleri yarından itibaren dolar için yüzde 10'dan yüzde 7,5'e, avro için yüzde 10'dan yüzde 6,5'e indirildi.

Merkez Bankası faizi sabit tuttu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ( TCMB ) Para Politikası Kurulu (PPK ) tarafından alınan bilgiye göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz oranlarını değiştirmedi.

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı! Politika faizi yüzde 45'e yükseldi!

Piyasalar tarafından heyecanla beklenen Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı açıklandı. Karara göre politika faizi yüzde 45'e yükseltildi.

Son dakika! Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı! 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 42,5 seviyesine yükseltti.

Merkez Bankası faizi ne kadar yükseltmeye karar verdi?

Mehmet Şimşek'in "pozitif reel faiz" mesajı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek haftaki faiz kararı öncesinde önemli bir tartışma konusu haline geldi. Uzmanlar bu mesajın anlamını ve faiz tahminlerini basın mensuplarına açıkladılar. Peki merkez bankası faizi ne kadar yükseltecek?

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası konut ve araç kredilerinde ne olacak? Ekonomistler tüm detaylarıyla açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi kararını dün paylaştı. Peki, TCMB’nin faiz kararı sonrası krediler nasıl etkilenecek? Ekonomistler cevapladı. İşte detaylar...

Son dakika! Merkez Bankası faiz kararı açıklandı! Politika faizi yüzde 30'a çıkarıldı!

Piyasalar tarafından merakla beklen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 30 seviyesine yükseltti.

Yabancı ekonomistler TCMB politika faiz beklentilerini açıkladı! Merkez Bankası faiz kararı ne olur?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), perşembe günkü Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 500 baz puan artırması beklenirken yabancı ekonomistlerden para politikası faizi beklentileri geldi. 

Son dakika! Merkez Bankası faizi yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti!

Merkez Bankası politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e çıkardı. İşte ayrıntılar...

Doların güzergahı belli oldu! Amerika Merkez Bankası'ndan ilk açıklama geldi! 

Amerika Merkez Bankası Fed faiz kararı için geri sayım başladı. Geçen ay faizi 5,25'te sabit tutan Amerika Merkez Bankası'ndan ilk sinyal geldi. Doların güzergahı belli oldu. Peki dolar ne kadar olacak? Dolar yükselmeye devam edecek mi?

Son Dakika! TCMB faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası 27 ay sonra faizi artırdı

Merkez Bankası kritik faiz kararını duyurdu. 27 ay sonra faiz artırımına giden Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 15'e çıkardı.

Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak? Merkez Bankası’ndan hangi yönde karar çıkacak?

Yurt içi piyasalarda gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın vereceği (TCMB) faiz kararına çevrildi. Peki, TCMB faiz kararını ne zaman açıklayacak? Faizi artıracak mı, düşürecek mi? İşte detaylar...

Dolar ve altın alımında Merkez Bankası'ndan hamle! Kur Korumalı Mevduat faizi yüzde 50 yolunda ilerliyor

Döviz talebinin yükselmesine karşılık, Merkez Bankası, bankalara verdiği dövizden TL'ye ek dönüşüm hedefini yukarı çekti. Vatandaşı döviz ve altın alımından Kur Korumalı Mevduat’a kaydırmayı hedeflediğinin dile getiren Merkez Bankası'ndan yeni hamle geldi.

Merkez Bankası'ndan seçim öncesi yeni hamle geldi!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan (TCMB) seçime sayılı günler kala yeni hamle geldi.  Merkez Bankası bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri üzerinde tuttukları yabancı para serbest hesaplar için ödediği faizi yüzde 4.75’e yükseltti.

Rusya Merkez Bankası da “faiz sabit kalacak” dedi!

Politika faizinde değişiklik yapmama kararı alan Rusya Merkez Bankası, faizi yüzde 7,5 seviyesinde  bıraktı. Bankanın açıklamasında artan bütçe harcamaları, kötüye giden dış ticaret ve istihdam piyasasının durumuna riskleri fazlalaştırdığı vurgulandı.

Merkez Bankası faizi Haberi

Merkez Bankası faizi

Dünyada faiz artışına gidilirken, Türkiye'de neden faiz indiriliyor? Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, konuyu değerlendirdi. Selva Demiralp, 2000-2005 yılları arasında Merkez Bankası'nda iktisatçı olarak görev yaptı. Demiralp, Federal Rezerv, Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Merkez Bankası gibi merkez bankalarıyla etkileşimler yaşadı ve Avrupa Merkez Bankası'nda danışman olarak görev yaptı. Para politikası üzerine araştırmalar yapan Demiralp'in Türkiye ekonomisi ile ilgili görüşlerine The Wall Street Journal , The New York Times , The Financial Times , Reuters ve The Associated Press'te yer verildi. 

2022 yılının başından bu güne yaklaşık 90 ülkenin merkez bankası faiz artırımına gitti. Bu ülkelerin de yaklaşık yarısı tek seferde en az 75 baz puan, yani tecrübe ettikleri enflasyonun yaklaşık onda biri kadar faiz artırdı. 

Hafta içinde...