26 / 04 / 2024

Müşterek rehnin tescili

Müşterek rehnin tescili

Müşterek mülkiyet, birden çok kişinin, fiilen bölüşmedikleri belirli paylar oranında bir taşınmaz mala birlikte sahip olmaları şeklinde yapılan tanımlama Müşterek mülkiyet nedir?: sorusuna cevap olarak veriliyor...

Müşterek rehnin tescili!

Aynı malike ait birden çok taşınmaz mal veya payı aynı alacak için rehin edildiği durumlarda müşterek rehin söz konusu oluyor. Peki müşterek rehnin tescili nasıl oluyor?

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Bu önemli bilgi ile tapunuz tek olabilir

Türkiye’de çok sayıda kişi akrabaları veya iş ortaklarıyla beraber paylaştığı tapulara sahip. Bu tür müşterek mülkiyet tapularını nasıl tek bir tapuya çevrileceği ise merak konusu oluyor.  İşte hisseli tapuyu tek tapuya dönüştürme ile ilgili formül haberin devamında ele alınmıştır.

Müşterek arsa nedir? Müşterek arsa satışı nasıl yapılır?

Müşterek arsa, gayrimenkul alanında karşılaşılan önemli terimlerden biridir. Özellikle de TOKİ konut projesiyle duyulmaya başlayan bu arsa, belirli bir arsa kullanımını ifade eder. Peki müşterek arsa nedir ve müşterek arsa satışı nasıl yapılır? İşte bu önemli terimle ilgili detaylar...

Keçi kılından yüksek performanslı ses ve ısı yalıtım malzemesi üretildi! İşte faydaları...

Marterm, Kahramanmaraş'ta son bir senedir akademisyenlerden oluşan bir kadroyla AR-Ge faaliyetleri yürüterek, 'Keçi kılı içerikli ses ve ısı yalıtım' ürününün üretimine başladı. Keçi kılından yüksek performanslı ses ve ısı yalıtım malzemesi resmen üretildi. Peki nerelerde kullanılır, faydaları neler

Elbirliği mülkiyet nedir? Elbirliği mülkiyet müşterek mülkiyete nasıl çevrilir? 

Elbirliği mülkiyet, gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren önemli bir terimdir. Elbirliği mülkiyetin, müşterek mülkiyete de çevrilmesi mümkündür. Peki elbirliği mülkiyet nedir ve müşterik mülkiyete nasıl çevrilir? İşte konu ile ilgili detaylar haberin devamında yer alıyor...

TOKİ müşterek arsa ne demek? TOKİ arsa taksitleri ne zaman ödenmeye başlanacak?

TOKİ arsa satışına dair şu sıralarda çok sık sorulmaktadır. Bu kapsamda TOKİ müşterek arsa ne demek? TOKİ arsa taksitleri ne zaman ödenmeye başlanacak? Soruları yanıtlarını arıyor. İşte detaylar!

Heyecanlı bekleyiş! TOKİ arsa kura çekimi ne zaman yapılacak? 2022 TOKİ arsa kura çekimi hangi gün yapılacak?

TOKİ arsa kura sonuçları, 15 Kasım günü tamamlanan başvurulardan sonra gündeme geldi. Noter huzurunda yapılacak TOKİ arsa kura çekiminin ardından müstakil ve müşterek arsalar yeni sahibine kavuşacak.

Kira krizine yeni formül! Arabulucu artık ücretsiz!

Kiracılık, müşterek mülkiyet ve komşuluk kanunlarından kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabuluculuk uygulamasının detayları açıklandı. Kira uyuşmazlıklarındaki uyuşmazlıklar bir aya kadar arabulucu tarafından ücretsiz olarak çözülecek.

Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?

Müşterek kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak Türkçeye geçmiş ve ortak anlamı taşıyan kelime olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda birlikte anlamına da geliyor. Peki, Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Sitelerde ortak bahçe kullanımı nasıl olmalı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 35 kişilik sitenin müşterek bahçesinde kayısı, erik, üzüm gibi bir şeyler ekildiğin, okuyucunun lahana ekmesi sonrası kat malikleri kararı ile lahanası söküldüğünü bu durumun karşısında ne yapılabileceği soruldu.

Müşterek mülkiyet satışı!

Bir taşınmazı birden fazla kişinin satın almasıyla ya da miras yoluyla elde etmesi durumunda müşterek mülkiyet satışı durumu ortaya çıkıyor. Peki müşterek mülkiyet satışı nedir? İşte müşterek tapu örneği...

İkiz villalarda okul yapılabilir mi?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda arkadaşıyla müşterek arsasında ikiz villa yaptırdığını belirten okuyucu, arkadaşının villayı kiraya verdiğini söyledi ve müdahale edip edemeyeceklerini sordu.

6 ildeki bazı alanlar doğal sit alanı ilan edildi!

Balıkesir, Kocaeli, Giresun, Edirne, Bayburt ve Sivas'ta bazı alanların, "Doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" ve "Doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" olarak tescili ilanları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Sitelerde yönetim planı nasıl tescil edilir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Sitemiz 13 ada. Her ada parsellere ayrılmış ve 140 parsel var. Her parselde bodrum+3 kat tek bağımsız bölümlü. Alt yapısı, sosyal tesis alanları ve artma tesisi müşterek. Site yönetim planı hazırlatılarak yönetim tapuya tescil edilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Müşterek rehnin tescili Haberi

Müşterek rehnin tescili


Müşterek mülkiyet nedir?


Müşterek mülkiyet, birden çok kişinin, fiilen bölüşmedikleri belirli paylar oranında bir taşınmaz mala birlikte sahip olmaları şeklinde tanımlanıyor.


Müşterek mülkiyet ya kanundan ya da hukuki işlemlerden  doğuyor. Yani ya bir malın birden fazla kişiye bağışlanması ve vasiyet edilmesinden yada mirasçıların kalan miras mal için iştirak halinde sözleşme yapmasından doğuyor. Müşterek mülkiyete konu olan malların yönetimine, gelir ve giderlerine paydaşlar, payları oranında katılırlar. Paydaşların payı sözleşme ile belirli değilse birbirine eşit sayılıyor. Paydaşlardan her biri, kendi payı üzerinde tasarrufta bulunabiliyor, payını satabiliyor, bağışlayabiliyor, rehnedebiliyor ve satış vaadinde bulunabiliyor. Ancak payın bir üçüncü kişiye satışı halinde diğer paydaşların öncelikle alım hakkı bulunuyor. 


Müşterek malın kiraya verilmesinde, malın yarısından fazla payına sahip olan ve sayı olarakta çoğunluğu oluşturan paydaşların, kira kontratını birlikte...